Fiecare kilogram în plus de GRĂSIME abdominală crește riscul de DIABET la femei

Nu este primul studiu care a asociat supraponderalitatea cu riscul de diabet. Oamenii de știință au descoperit însă că există un anumit tip de grăsime care favorizează dezvoltarea diabetului.

Este vorba despre grăsimea abdominală, pe care cercetătorii o numesc „grăsime viscerală” sau „obezitate abdominală/centrală”.

Grasimea viscerala creste riscul de diabet la femei

National Institutes of Diabetes and Digestive and Kidney Disease” susține că dacă ești supraponderal sau obez, ai mari șanse să suferi de diabet, accidente vasculare cerebrale, hipertensiune arterială, apnee de somn, boala ficatului gras, boli de rinichi, osteoartrită și anumite tipuri de cancere.

Excesul de greutate crește riscul de complicații (hiperglicemie, hipertensiune arterială, naștere prin cezariană) inclusiv la femeile însărcinate și la nou-născuți.

Grăsimea corporală este mai periculoasă decât greutatea corporală totală, spun cercetătorii. Nu este vorba despre acea grăsime subcutanată (de sub piele), ci mai cu seamă acea grăsime care se depune adânc în cavitatea abdominală.

Acest tip de grăsime nu se vede, dar ea se acumulează în jurul organelor și a intestinelor, crescând de 7 ori riscul de diabet la femei (și de alte boli).

Citește și GRĂSIMEA abdominală la femei – măsurători, pericole, soluții

Oamenii de știință atrag atenția că nu doar cantitatea de grăsime din corp contează, ci mai ales zona din corp în care ea se acumulează. Pentru a evalua cu mai multă acuratețe riscul diabetului, medicii ar trebui să acorde mai multă importanță identificării grăsimii abdominale. Ea poate fi vizualizată doar prin scanări de tip tomograf și RMN, care sunt destul de costisitoare.

Un studiu de la Universitatea Uppsala din Suedia a descoperit că în ceea ce privește riscul de diabet, cele mai vizate sunt femeile care au grăsime viscerală.

Echipa de cercetători au investigat datele a circa 325.000 de persoane. Pentru a putea estima cantitatea de grăsime abdominală a subiecților, autorii au dezvoltat o metodă mai ieftină și mai economică, ce ar putea fi folosită în majoritatea spitalelor. Este vorba despre o metodă care estimează cantitatea de grăsime abdominală profundă analizând alți parametri, mai ușor de măsurat.

După ce au estimat grăsimea abdominală, cercetătorii au efectuat o analiză amplă care a arătat că acest tip de grăsime constituie un factor de risc major pentru dezvoltarea diabetului de tip 2, a hiperlipidemiei, a hipertensiunii, a anginei și a atacului de cord.

O noutate a fost descoperirea faptului că grăsimea viscerală a fost mai puternic asociată cu diabetul de tip 2 la femei decât la bărbați. Fiecare kilogram în plus de grăsime viscerală poate crește riscul de diabet de tip 2 de 7 ori mai mult la femei decât la bărbați. Riscul crește rapid la femeile care pleacă de la o cantitate mică de grăsime abdominală.

Citește și 7 MIJLOACE prin care poți pierde mai multă GRĂSIME ABDOMINALĂ

Cercetătorii au studiat de asemenea genele care determină cât de multă grăsime abdominală poate stoca corpul unei persoane. Cele mai multe gene sunt legate de comportament. Mai exact, supraalimentarea, lipsa de mișcare fizică și alte obiceiuri nocive cresc riscul de depozitare a grăsimii în jurul organelor din abdomen.

Un avertisment important este acela că inclusiv persoanele care nu au o greutate corporală mare pot avea o cantitate excesivă de grăsime viscerală ascunsă, nevăzută.

Femeile încep să acumuleze grăsime în zona burții mai cu seamă la menopauză, din cauza scăderii nivelului de estrogen, care schimbă centrul de distribuție a grăsimii. De asemenea, persoanele cu corpul în formă de măr tind să aibă mai multă grăsime la nivelul burții.

Citește și Femeile cu CORPUL în formă de MĂR (talia mare) au un risc mai mare de ATAC de CORD

Cumpără de aici suplimente pentru slăbit:
[wcepe_products ids= ‘4569, 7052, 11086, 11091′ button=’Cumpără aici’]

Surse:

1. Maria Cohut, Carolyn Robertson, 1 extra kilo of deep belly fat can increase diabetes risk in women, Medical News Today: https://www.medicalnewstoday.com/articles/326313.php
2. National Institutes of Diabetes and Digestive and Kidney Disease, Health Risks of Being Overweight: https://www.niddk.nih.gov/health-information/weight-management/health-risks-overweight

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.