ANEMIA prin deficit de FIER – cauze, simptome, doze recomandate de fier, alimente

Fierul este un mineral esențial, responsabil cu sinteza hemoglobinei. Este „esențial” deoarece organismul nu-l fabrică singur, ci trebuie să-l primească din dietă.

Scăderea nivelului de fier poate duce la anemie. Persoanele cu anemie prin deficit de fier fie nu consumă suficiente alimente bogate în fier pe perioade lungi de timp, fie pierd fier prin sângerări abundente.

Anemie deficit de fier – cauze, simptome

Ce funcții îndeplinește fierul în corp

Întrucât este unul din elementele cele mai abundente de pe pământ, provoacă și cele mai multe deficiențe nutriționale. În corpul uman, fierul este un mineral esențial pentru producția de sânge sau de celule roșii de sânge. Un procent de circa 70% din cantitate de fier din corp se găsește în hemoglobină (celulele roșii de sânge) și mioglobină (mușchii celulelor).

Întrucât este implicat în producția de celule roșii de sânge și hemoglobină, scăderea nivelului de fier poate da stări de oboseală. Când valorile fierului sunt foarte mici, ele pot provoca daune la nivelul unor organe.

Nivel scăzut de fier – cauze

O persoană poate avea un nivel scăzut de fier din cauză că nu are un aport adecvat de fier din alimente, donează des sânge, pierde mult sânge prin menstruație sau hemoroizi, sau suferă de o boală cronică sau prelungită, precum boli renale sau hepatice, ulcere stomacale sau afecțiuni gastrointestonale care produc hemoragii.

Deficitul de fier se poate datora și problemelor de absorbție intestinală, infecțiilor cu viermi intestinali sau stresului fiziologic.

La sugari și la copiii mici, laptele de vacă administrat în cantități prea mari poate duce la scăderea fierului din sânge și la apariția anemiei feriprive. Bebelușii trebuie hrăniți pe cât posibil cu lapte matern, deoarece acesta conține mai mult fier, care are de asemenea o capacitate mai mare de absorbție. Laptele de vacă este bogat în fosfați, substanțe care împreună cu zincul reduc absorbția fierului în corp.

Trebuie să știți că ceaiurile și cafeaua au același efect. Optați pentru suc de lămâie sau sucuri de fructe, care vor stimula absorbția.

Lipsa de fier – simptome

Oboseala, slăbiciunea, dificultățile de concentrare, randamentul scăzut, leziunile în colțurile gurii, paloarea pielii și a membranelor mucoase, imunitatea scăzută la infecții (pe măsură ce anemia crește în severitate) sunt simptome nespecifice de anemie, asociate cu oxigenarea deficitară a țesuturilor corpului.

Citește și Hemoglobina mică sau crescută. Hemoglobina glicozilată – valori, cauze, semnificații

Doza zilnică recomandată de fier

Pentru corectarea deficitului se recomandă introducerea în dietă a alimentelor bogate în fier sau, dacă medicul hotărăște astfel, administrarea unui supliment cu fier (ex. sulfat feros, 325 mg pe zi).

Peste 50% din cantitatea totală de fier existentă în corp se află în celulele roșii de sânge. Un bărbat de 80 de kilograme are circa 2.500 mg de fier în hemoglobină și 500 mg în mioglobină. Pentru producția zilnică de celule roșii din sânge, organismul are nevoie de un aport suplimentar de fier din alimente.

Femeile gravide, mamele care alăptează, sugarii, copiii și adolescenții aflați în perioada de creștere au nevoie de mai mult fier decât restul populației.

• bebeluși de 0-6 luni: 6 mg pe zi
• copii de 6-12 luni și 1-10 ani: 10 mg pe zi
• băieți de 11-18 ani: 12 mg pe zi
• bărbați de 19 ani și peste: 10 mg pe zi
• femei de 11-50 de ani: 15 mg pe zi
• femei însărcinate: 30 mg pe zi
• mame care alăptează: 15 mg pe zi

De asemenea, vegetarienii au nevoie de o doză zilnică de fier mai mare de 1.8 ori decât persoanele care consumă carne, întrucât fierul din sursele vegetale are un grad redus de absorbție.

Atenție la excesul de fier. Administrarea de fier în doze mari sau pe perioade lungi de timp poate duce la hemocromatoză. Copii cu talasemie (anemie hemolitică)

Alimente bogate în fier

Când consumați alimente care conțin fier, asociați-le cu alimente bogate în vitamina C, deoarece aceasta favorizează absorbția fierului în corp.

– ficat de animale
– sfeclă roșie
– verdețuri
– pește
– fasole verde
– carne de pui
– carne de miel
– carne slabă de vită
– carne de curcan
– carne de porc
– broccoli
– porumb
– varză de Bruxelles
– varză albă sau roșie
– crustacee
– cartofi
– mazăre dulce
– tofu
– roșii

 

Surse:

1. Nutrition and You, Iron deficiency anemia: https://www.nutrition-and-you.com/iron-deficiency-anemia.html
2. Esa T. Soppi, Iron deficiency without anemia – a clinical challenge, Clinical Case Report. 2018 Jun; 6(6): 1082–1086: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5986027/

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.