CANCERUL ENDOMETRIAL – 5 lucruri pe care trebuie să le știe orice femeie peste 45 de ani

Este de datoria noastră să ne informăm cu privire la simptomele celor mai temute boli, precum cancerul. Dacă ești femeie și ai trecut de vârsta de 45 de ani, trebuie să cunoști câteva lucruri importante despre cancerul endometrial.

Un număr tot mai mare de femei sunt diagnosticate anual cu cancer endometrial.

Cancer endometrial – cauze, simptome, tratament

Date statistice

Ratele cancerului endometrial au rămas constante în perioada 1992-2002 la femeile cu vârsta cuprinsă între 50 și 74 de ani. După 2002, ele au început să crească ușor, cu 2.5% pe an. Astfel, în perioada 2002-2012 s-a constatat o tendință ascendentă de 10%.

În perioada 2010-2014, cel mai mare procent de noi cazuri de cancer endometrial a fost detectat la femeile postmenopauzale (16% la femeile cu vârsta de 45-54 de ani, 35% la femeile cu vârsta între 55-64 de ani și 25% la femeile de 65-74 de ani.

5 lucruri pe care trebuie să le știi despre cancerul endometrial

Se estimează că în anul 2019, în SUA se vor înregistra în jur de 61.880 de cazuri noi de cancer uterin, din care circa 12.160 se vor finaliza prin deces.

1. Cancerul endometrial se dezvoltă în mucoasa uterului

Mucoasa uterului se numește endometru. Acest tip de cancer apare atunci când celulele din endometru încep să crească într-un ritm mult prea rapid. În consecință, endometrul se îngroșă în anumite locuri, formând în cele din urmă o tumoare.

2. Vârsta nu este singurul factor de risc

Potrivit American Cancer Society, cancerul endometrial afectează în mod special femeile de vârstă post-menopauzală, vârsta medie fiind 60 de ani. Rareori este semnalat la femeile sub 45 de ani.

Însă nu doar vârsta înaintată, ci și surplusul de kilograme poate influența riscul de cancer endometrial. Femeile supraponderale sau obeze sunt de 3 ori mai predispuse la această boală decât femeile cu o greutate normală.

Sunt de asemenea mai predispuse la cancer de endometru femeile care:

– folosesc terapia hormonală doar cu estrogeni pentru reducerea simptomelor de menopauză (și nu au suferit o operație de îndepărtare a uterului)
– au sindromul ovarelor polichistice

Principalul vinovat este dezechilibrul dintre nivelul de estrogen și progesteron. Raportul dintre acești doi hormoni se modifică la menopauză, putând duce la îngroșarea endometrului. Creșterea continuă a endometrului poate deveni din ce în ce mai anormală, transformându-se în cele din urmă în tumori sau cancer.

Câteva studii au demonstrat că terapia cu hormoni (estrogeni) la menopauză mărește șansele apariției acestei boli, în timp ce suplimentarea cu progesteron scade acest risc. 

Iată care sunt factorii de risc asociați cu dezvoltarea cancerului de endometru:

– administrarea de estrogen după menopauză, anticoncepționale sau Tamoxifen
– istoric familial de cancer endometrial sau colorectal
– istoric personal de hiperplazie endometrială sau cancer mamar
– obezitatea
– diabetul de tip 2
– sarcina
– utilizarea unui dispozitiv intrauterin
– radioterapia la pelvis pentru tratarea altui tip de cancer
– tumori ovariene
– dieta și mișcarea fizică

3. Cancerul endometrial produce simptome

Majoritatea femeilor cu cancer endometrial au simptome. Cel mai des raportat este sângerarea vaginală. Circa 90% dintre femeile cu această boală au sângerări vaginale anormale.

În perioada de dinainte de menopauză (premenopauză), aceste sângerări pot fi:

– menstruații mai abundente
– cicluri menstruale mai lungi decât în mod obișnuit
– sângerări între menstruații

După menopauză, orice fel de sângerare vaginală este considerată anormală și trebuie investigată de medicul ginecolog. La fel de alarmante sunt și secrețiile vaginale limpezi sau albicioase după menopauză.

Alte simptome ale cancerului endometrial sunt durerea pelviană, durere în timpul urinării sau dificultăți de golire a vezicii biliare.

Pe măsură ce boala evoluează, pot să apară și alte simptome, precum senzația unei mase crescute sau a unei greutăți în zona pelviană, scădere în greutate neintenționată, oboseală, greață, dureri de picioare, de spate. Aceste ultime simptome pot fi întâlnite și în alte boli non-canceroase, precum fibromul uterin, polipi endometriali sau uterini, endometrioza sau hiperplazia endometrială. 

4. Are un pronostic bun

Tratamentul pentru cancerul endometrial este foarte eficient. El poate însemna operație, chimioterapie sau radioterapie. Șansele de reușită sunt mult mai mare când boala este depistată din timp. Așadar, dacă aveți sângerări anormale, mergeți la medic.

5. Poate fi prevenit

Prima măsură preventivă este dobândirea și menținerea unei greutăți corporale sănătoase. Studiile au arătat că femeile care sunt cele mai active au șanse mai mici să dezvolte cancer endometrial.

Nu acceptați terapia hormonală pentru reducerea simptomelor de menopauză înainte să aflați toate avantajele și dezavantajele. Dacă în cele din urmă optați pentru terapia de substituție hormonală, asigurați-vă că ea include și progesteron.

Surse:

1. American Academy of Family Physicians; American Cancer Society; American College of Obstetricians and Gynecologists; National Institutes of Health, 5 Facts about Endometrial Cancer: https://selecthealth.org/blog/2019/09/5-facts-about-endometrial-cancer
2. Ginger D. Constantine, Grant Kessler, Shelli Graham, and Steven R. Goldstein, Increased Incidence of Endometrial Cancer Following the Women’s Health Initiative: An Assessment of Risk Factors, Journal of Women’s Health (Larchmt). 2019 Feb 1; 28(2): 237–243: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6390656/
3. American Cancer Society, What Causes Endometrial Cancer? https://www.cancer.org/cancer/endometrial-cancer/causes-risks-prevention/what-causes.html
4. American Cancer Society, Endometrial Cancer Risk Factors: https://www.cancer.org/cancer/endometrial-cancer/causes-risks-prevention/risk-factors.html
5. Christian Nordqvist, Christina Chun, What is endometrial cancer? Medical News Today: https://www.medicalnewstoday.com/articles/266126.php

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

    Adaugă comentariu

    Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.