7 SEMNE care arată că te apropii de MENOPAUZĂ

Bolile și schimbările pe care le suferă organismul sunt experimentate în mod diferit de fiecare persoană în parte. Același lucru se întâmplă și cu menopauza. Fiecare femeie resimte, trăiește și se raportează în felul ei la simptomele și disconfortul cauzat de această perioadă de tranziție.

Unele femei nu au deloc simptome de menopauză, în timp ce altele se confruntă atât cu probleme fizice, cât și psihologice. Există și cazuri când simptomele apar și apoi dispar pe durate mari de timp.

Simptome de menopauza

7 simptome de menopauză

Menopauza este așadar o etapă individuală, iar modul de gestionare a simptomelor este de asemenea personal. Ca să știi la ce să te aștepți, îți prezentăm principalele semne și simptome premergătoare perioadei de menopauză. 

Citește și 10 sfaturi esențiali pentru femeile la MENOPAUZĂ – dr. Mihaela Bilic

DEREGLĂRI MENSTRUALE ȘI SÂNGERĂRI ANORMALE

Pe măsură ce se apropie de menopauză, femeile pot experimenta sângerări vaginale neregulate. Acesta de altfel unul din primele semne tipice. Sângerările pot fi reduse, sau excesive și imprevizibile.

Inclusiv menstruațiile devine neregulate înainte de a înceta definitiv: sunt fie mai dese, fie mai rare, de la caz la caz. Este de asemenea posibil ca după câteva luni de absență totală a menstruațiilor, ele să reapară. Tranziția de la perimenopauză la menopauză poate fi mai scurtă sau mai lungă (ani de zile). Nu există o regulă care se aplică în toate cazurile.

Orice dereglare menstruală și sângerare anormală trebuie evaluată de medicul ginecolog. Acesta va confirma dacă ele se datorează perimenopauzei și nu alte afecțiuni.

Menstruațiile anormale (ovulația neregulată) în perioada de dinainte de menopauză pot reduce fertilitatea, deși femeile la perimenopauză pot rămâne însărcinate, până intră la menopauza completă.

BUFEURI (valuri de căldură)

Bufeurile reprezintă unul din cele mai frecvente simptome ale femeilor de vârstă menopauzală. Acestea se manifestă printr-o senzație (val) de căldură puternică ce se răspândește în corp, cu precădere la nivelul capului și a pieptului.

Unele femei se înroșesc și transpiră abundent în cadrul unui astfel de episod. De obicei, bufeurile durează 30 de secunde sau câteva minute și nu pot fi prevăzute. Nu se știe încă din ce cauză apar, însă de vină pot fi fluctuațiile hormonale și biochimice provocate de scăderea nivelului de estrogen din corp.

Cert este că apar înainte de alte simptome de menopauză. 40% dintre femeile de 40 de ani cu menstruații regulate suferă deja de bufeuri. 80% dintre femei scapă de ele definitiv după 5 ani de la apariția lor. În 10% din cazuri, bufeurile pot dura până la 10 ani. Vestea bună este că acestea tind să se devină mai rare în timp și mai puțin severe.

Citește și ALIMENTE care reduc BUFEURILE la femeile menopauzale

TRANSPIRAȚII NOCTURNE

Un alt simptom care însoțește de multe ori bufeurile este transpirația nocturnă, care poate perturba somnul de noapte și cauza oboseală în timpul zilei.

SIMPTOME VAGINALE

Scăderea nivelului de estrogen afectează țesutul care căptușește vaginul. Mucoasa vaginală se subțiază, se usucă și își pierde elasticitatea. Din acest motiv unele femei la menopauză suferă de uscăciune vaginală, mâncărimi vaginale sau iritații. Secrețiile vaginale mai frecvente pot crește riscul de infecții vaginale.

SIMPTOME URINARE

Inclusiv uretra suferă modificări din cauza deficitului de estrogen, modificări asemănătoare celor produse la nivelul mucoasei vaginale: uretra devine mai uscată, mai subțire, mai puțin elastică. Aceste schimbări cresc susceptibilitatea la infecții urinare, urinări frecvente sau incontinență urinară (nevoia urgentă de a urina, provocată de tuse, râs sau ridicare de obiecte grele).

ÎNGRĂȘARE, PILOZITATE ANORMALĂ, RIDURI, ACNEE

Multe din femeile care ajung la menopauză se plâng de faptul că au început să se îngrașe. Această perioadă influențează distribuția grăsimii în corp, favorizând depozitarea ei la nivelul burții. Astfel, o femeie la menopauză va sesiza o creștere a taliei și nu atât a șoldurilor sau a coapselor.

Ridurile sunt alte schimbări cauzate de menopauză. Acneea tinde să se agraveze la femeile care suferă de această problemă. Creșterea părului pe bărbie, pe buza superioară, pe piept și pe abdomen se poate datora hormonilor masculini (testosteron) produși de corp în cantități mici.

Citește și MENOPAUZA poate fi parcursă fără probleme prin DIETĂ și STIL de VIAȚĂ – prof. Constantin Milică

SIMPTOME EMOȚIONALE ȘI COGNITIVE

Oboseala, tulburările de memorie, schimbările bruște de dispoziție, tulburările de comportament și iritabilitatea sunt alte simptome de perimenopauză care ating sfera cognitivă și emoțională.

Multe din ele sunt declanșate de schimbărilor hormonale. Cu toate acestea, scăderea performanței cognitive și fizice (oboseala) și simptomele emoționale se pot datora și nopților nedormite din cauza transpirațiilor excesive sau a unor evenimente stresante, marcante sau traumatizante.

Cumpără de aici suplimente utile in menopauza:

[wcepe_products ids= ‘4603, 9119, 1110, 9939′ button=’Cumpără aici’]

Sursă: Rx List, Menopause: https://www.rxlist.com/menopause/article.htm#what_are_the_signs_and_symptoms_of_menopause

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.