MELOXICAM pentru durerile ARTICULARE – cât de eficient este și ce efecte secundare are

Medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) au devenit o alternativă „preferată” la opioide în ceea ce privește controlul durerilor severe sau cronice, datorită gradului lor redus de adicție și efecte secundare.

Antiinflamatoarele nesteroidiene sunt folosite în tratamentul durerilor și a inflamațiilor cauzate de prostaglandine – substanțe chimice din corp care duc la inflamarea articulațiilor. Simptomele sunt similare celor provocate de artrită: sensibilitate, umflături, dureri.

Meloxicam pastile prospect: singlecare.com

Ce este Meloxicam – prospect

Meloxicam este un medicament din clasa antiinflamatoarelor nesteroidiene, din care fac parte și Ibuprofenul, Naproxenul, Diclofenacul sau Indometacinul. Meloxicam conține compuși chimici care blochează enzimele implicate în producția de prostaglandine, reducând nivelul acestora și implicit inflamația și simptomele pe care aceste substanțe le cauzează.

În ce boli este indicat Meloxicam

Acest antiinflamator poate fi folosit de persoanele care suferă de:

• artrită reumatoidă
• osteoartrită
• artrită reumatoidă juvenilă

Meloxicam poate atenua durerea și inflamația, dar nu poate vindeca boala. Se găsește în farmacii sub formă de capsule, tablete sau soluții injectabile. Doza medie este de 5-7.5 mg pe zi.

Meloxicam – efecte secundare

Multe persoane se întreabă cât periculos este Meloxicam și dacă dă dependență. Dr. Robert Ashley spune că în doze mici (7.5 mg/zi), Meloxicam are capacitatea de a reduce durerea și inflamația fără să irite mucoasa stomacului sau să crească riscul de ulcere stomacale.

Spre deosebire de Ibuprofen, Naproxen și Diclofenac, care inhibă enzimele proinflamatoare COX-1 (implicate în protejarea mucoasei stomacale, funcția renală și coagularea sângelui) și prin urmare produc efecte secundare precum gastrită, ulcere gastrice, subțierea sângelui și daune renale, Meloxicam inhibă doar enzimele COX-2, care nu sunt asociate cu aceste efecte adverse.

Studiile au arătat că sub 1 din 3.000 de persoane experimentează efecte secundare severe la nivel gastrointestinal superior în urma administrării unor doze de 7.5 mg de Meloxicam. Nu se știe însă dacă aceste beneficii sunt valabile și în cazul unui tratament de lungă durată.

În doze și mai mici, Meloxicam nu produce nici daunele renale pe care le provoacă alte antiinflamatoare nesteroidiene.

Dacă însă doza crește la 15 mg/zi, Meloxicam inhibă și COX-1, crescând astfel riscul de evenimente gastrointestinale. Un studiu a arătat că participanții care au luat 22.5 mg de Meloxicam pe zi, timp de 12 săptămâni, au prezentat o scădere ușoară a funcției renale.

Dr. Robert Ashley recomandă frecvent Meloxicam persoanelor cu inflamații articulare, contuzii osoase, fracturi și tendinite dureroase, datorită eficienței sale. Pentru adulții vârstnici sugerează o doză de 7.5 mg/zi. În doze de 15 mg/zi este mai eficient în durerile severe, dar pacienții se plâng de disconfort gastrointestinal.

Dr. Ashley nu a recomandat acest medicament pe termen lung decât în cazuri rare. Are însă unii pacienți cu artrită severă care consumă Meloxicam de ani de zile.

Folosit la nevoie, Melixocam este eficient și util. Însă nu trebuie administrat zilnic sau continuu, deoarece poate avea efecte secundare.

Citește și Ce riști dacă iei medicamente ANTIINFLAMATOARE prea des

Meloxicam – contraindicații și interacțiuni

Meloxicam și alte antiinflamatoare nesteroidiene reduc eficiența medicamentelor pentru tensiunea arterială, precum inhibitori ACE și blocanți ai receptorilor de angiotensină.

La persoanele alergice la AINS și la pacienții cu astm Meloxicam poate agrava reacțiile, îndeosebi la nivelul respirației (respirație scurtă).

Persoanele cu risc crescut de insuficiență cardiacă trebuie să consume Meloxicam numai cu acordul medicului și sub supravegherea acestuia.

Meloxicam poate afecta funcția rinichilor la pacienții cu boli renale sau cu risc de insuficiență renală. Acest medicament trebuie evitat și de persoanele vârstnice, de cei cu boli de inimă sau disfuncții hepatice.

Unele persoane pot dezvolta afecțiuni severe ale pielii, precum necroliza epidermică toxică (NTE), sindromul Steven-Johnson (SSJ) sau eritrodermie (dermatită exfoliativă).

La cei diagnosticați deja cu boli de inimă, Meloxicam poate crește riscul de atacuri de cord și accidente vasculare cerebrale fatale. Meloxicam nu este indicat în durerea cauzată de operația de bypass coronarian.

Alte efecte secundare asociate cu consumul de Meloxicam sunt: vedere încețoșată, amețeală și somnolență.

Citește și TURMERICUL și GHIMBIRUL – cele mai puternice și sigure ANTIINFLAMATOARE

Deși acest medicament nu dă dependență ca opioidele, există totuși un risc de supradozaj. Persoanele care acuză oboseală, vărsături și dificultăți respiratorii în urma administrării acestui medicament trebuie să se adreseze medicului deoarece este posibil să fi consumat prea mult Meloxicam.

Administrat în mod abuziv, acest antiinflamator poate afecta tractul gastrointestinal, crescând riscul de sângerare internă, sau cauza dureri cronice în momentul întreruperii tratamentului.

Surse:

1. UCLA Health, Ask the Doctors – How does meloxicam ease joint pain? https://connect.uclahealth.org/2018/08/29/ask-the-doctors-how-does-meloxicam-ease-joint-pain/
2. American Addiction Centers.org, Meloxicam Side Effects – Is Meloxicam Addictive: https://americanaddictioncenters.org/meloxicam-abuse

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

loading...
Loading...

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.