Depresia POSTNATALĂ la femei și bărbați – simptome, cauze, soluții

Schimbările majore pe care sarcina și nașterea le produc asupra organismului și psihicului unei femei pot avea un impact puternic la nivel emoțional.

Deși aducerea pe lume a unui copil este un eveniment fericit, majoritatea femeilor trec printr-un amalgam de stări conflictuale: de la bucurie la tristețe, de la exaltare la teamă.

Depresia postnatala la femei si barbati – simptome, cauze

Ce este depresia postnatală

Depresia de după naștere, cunoscută și sub numele de „depresie post-partum” sau „depresie postnatală”, afectează un număr mare de femei. Diagnosticarea și tratarea cât mai precoce a acestei tulburări psihice sunt esențiale.

Starea de depresie începe de obicei la 2-3 zile de după naștere și poate dura până la 2 săptămâni. Unele proaspete mămici se pot confrunta cu o formă mai severă de depresie, persistentă, sau chiar cu psihoză postnatală, o tulburare extremă de dispoziție.

Melancolia după naștere – cum se manifestă

Semnele depresiei post-partum pot fi diferite, în funcție de fiecare femeie în parte. Unele simptome pot fi mai ușoare, altele mai severe.

Așa cum spuneam mai sus, unele mame experimentează o stare de melancolie după naștere, care durează de obicei câteva zile, sau 1-2 săptămâni. Ea se manifestă prin:

– tulburări de dispoziție
– anxietate
– tristețe
– iritabilitate
– senzație de copleșire
– crize de plâns
– atenție și concentrare redusă
– probleme de somn și apetit

Care sunt simptomele de depresia postnatală

Când starea de melancolie ușoară care apare după naștere devine persistentă, iar simptomele capătă o intensitate mai mare, medicul poate pune diagnosticul de „depresie postnatală”.

În starea de depresie post-partum, femeia care a născut nu se simte în stare să aibă grijă de copil în mod corespunzător, nici să facă față sarcinilor zilnice.

În cazul acestor femei, depresia poate începe chiar din timpul sarcinii, la câteva zile de la naștere sau chiar la un an distanță.

Femeile afectate de depresia postnatală pot fi recunoscute după aceste simptome:

– se simt deprimate sau au tulburări severe de dispoziție
– plâng foarte mult
– nu pot intra în legătură cu bebelușul
– stau departe de familie și de prieteni
– suferă de inapetență sau mănâncă mai mult decât în mod obișnuit
– nu pot dormi (insomnie) sau dorm prea mult (somnolență)
– se simt extrem de obosite sau lipsite de energie
– și-au pierdut interesul față de activitățile care înainte le făceau plăcere
– sunt extrem de iritate și mânioase
– se simt deznădăjduite
– simt frică, rușine, vină
– se sub-apreciază, se subestimează, se tem că nu sunt suficient de bune ca mame
– nu mai pot gândi clar, se concentrează greu, întâmpină dificultăți în a lua decizii
– sunt neliniștite, agitate
– suferă de anxietate severă
– au atacuri de panică
– au gânduri repetate de moarte

Psihoza postpartum – o tulburare severă de dispoziție

Psihoza postnatală sau psihoza postpartum este o tulburare mai rară. Apare de regulă în prima săptămână după naștere și produce simptome grave:

– confuzie sau dezorientare
– gânduri obsesive legate de copil
– halucinații
– tulburări de somn
– agitație sau energie excesivă
– paranoia

Mamele afectate de psihoză postpartum au tendința de a-și face rău lor sau bebelușului. Această tulburare poate naște inclusiv gânduri de suicid sau comportamente agresive și trebuie tratată imediat.

Din ce cauză apare depresia postnatală

Depresia postnatală nu trebuie interpretată ca un defect de caracter sau ca o slăbiciune. Ea este de multe ori o problemă hormonală, sau emoțională, care trebuie tratată cu toată seriozitatea și cât mai prompt, astfel încât femeia afectată să își revină și să își preia atribuțiile de mamă cu toată responsabilitatea și dragostea de care este capabilă o mamă. Depresia postpartum netratată la timp se poate agrava.

După naștere, corpul femeii trece printr-o sumedenie de schimbări, majoritatea lor fiind cauzate de o scădere a nivelurilor de hormoni, estrogen, progesteron și hormoni tiroidieni. Deficitul acestor hormoni poate duce inclusiv la depresia post-partum și oboseală sau lentoare în gândire și în mișcări.

De vină pentru starea depresivă experimentată după naștere poate fi și privarea de somn sau oboseala care se acumulează după multe nopți nedormite.

Depresia postnatală poate fi provocată și de probleme emoționale. Mamele pot avea probleme de identitate și impresia că nu pot avea grijă de un nou-născut sau că și-au pierdut controlul asupra propriei vieți.

Depresia postnatală la bărbați

Nu doar femeile pot fi afectate emoțional de nașterea unui copil, ci și bărbații. Depresia postnatală la bărbați se manifestă la fel ca la mame, printr-o stare de tistețe sau oboseală, copleșire sau anxietate, prin tulburări de somn și de apetit.

Bărbații tineri, bărbații depresivi în general, bărbații care au probleme în relația de cuplu sau trec prin dificultăți financiare au un risc mai mare de a suferi de depresie postnatală.

Citește și CEAI calmant pentru NERVOZITATE, DEPRESIE, INSOMNIE și STRES

Depresia postnatală – soluții și prevenire

Dacă treci prin stările descrise mai sus, fie ca mamă, fie ca tată, nu-ți fie rușine să recunoști. Mergi la medic și vei primi un tratament adecvat. Mergi la medic de urgență dacă simptomele:

– nu dispar după 2 săptămâni de la naștere
– se înrăutățesc
– afectează grija față de copil
– interferează cu sarcinile zilnice
– sunt însoțite de gânduri negative, agresive

Persoanele afectate de depresie postnatală nu conștientizează starea prin care trec. De îți vine să îți faci rău ție sau copilului, dacă ai gândui suicidale, caută ajutor în familie, la un prieten, la preotul duhovnic sau sună la 112.

Problema este că persoanele afectate de depresie postnatală nu conștientizează starea prin care trec și nu pot căuta ajutor singure. Dacă observi că cineva drag, o cunoștință, o prietenă sau chiar soția are gânduri suicidale, du-o la medic.

Femeile cu un istoric de depresie trebuie să comunice medicului acest lucru în momentul în care rămân însărcinate, pentru ca acesta să le ajute să depășească sarcina și nașterea cu bine.

În perioada de sarcină, dar și după naștere, medicul va monotoriza îndeaproape simptomele de depresie și va prescrie, după caz, anumite șendințe de consiliere sau chiar antidepresive.

Cumpără de aici remedii pentru depresie:

[wcepe_products ids= ‘8589, 11070, 9106′ button=’Cumpără aici’]

Sursă: Mayo Clinic, Postpartum depression: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/postpartum-depression/symptoms-causes/syc-20376617

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.