Durerea de șold – 7 cauze posibile

Nu doar persoanele vârstnice se plângi de dureri de șold, ci și tinerii. Acest tip de durere este foarte des întâlnit și poate afecta pe oricine. Care sunt cauzele?

Dr. Shane Nho, specialist în medicină sportivă la Universitatea Rush și director la Hip Preservation Center, încearcă să răspundă la această întrebare, aducând în atenție 7 cauze comune ale durerii de șold. Unele răspunsuri s-ar putea să te surprindă.

7 cauze ale durerii de șold

Durere la sold: rothmanortho.com

1. Leziuni musculare sportive

Sportivii au un risc crescut de probleme și boli la nivelul oaselor, articulațiilor și mușchilor. Durerea de șold, în cazul lor, s-ar putea datora unei afecțiuni care se numește „hernie sportivă” sau „pubalgie atletică”.

Dacă simți o durere în zona dintre abdomen și coapsă (vintre), s-ar putea să fie o leziune musculară, precum o întindere, o ruptură musculară sau a altor țesuturi moi din abdomenul inferior.

Acest tip de leziune este des întâlnit la cei care practică sporturi care implică răsuciri sau întorsături extreme ale corpului pentru care nu sunt pregătiți (nu au condiția fizică necesară).

Tratament: Ia o pauză de la sport câteva săptămâni. Lasă mușchiul afectat să se odihnească. Dacă a suferit o ruptură, poți avea nevoie de operație pentru repararea acestuia.

2. Bursita

Dacă durerea apare pe partea exterioară a șoldului, a coapsei sau a fundului, ar putea fi de vină bursita – o inflamație sacilor fluizi care împiedică frecarea directă de os a tendoanelor și a mușchilor.

Mersul pe jos pe durate mari de timp sau urcatul scărilor poate înrăutăți simptomele. Inclusiv culcarea pe partea afectată poate provoca dureri.

Riscul de bursită crește pe măsură ce înaintăm în vârstă, ea fiind mai des întâlnită la persoanele cu vârsta peste 60 de ani.

Tratament: Odihnește-te, aplică comprese cu gheață pe zona dureroasă și ia antiimflamatoare sau analgezice dacă te doare foarte tare. Medicul poate recomanda injecții cu cortizon pentru reducerea inflamației și a durerii.

3. Tendinita

Dacă sunteți o persoană activă, este posibil să aveți deosebi probleme cu șoldurile. Dacă simțiți sensibilitate când atingeți sau mișcați zona inghinală sau flexorul șoldului, s-ar putea să suferiți de tendinită.

Suprasolicitarea sau întinderea tendoanelor pot cauza leziuni minore repetate sau dezechilibre musculare la nivelul șoldului. Dr. Nho spune că persoanele care practică anumite activități în mod repetat, precum fotbalul (lovirea unui mingi de fotbal) riscă să aibă astfel de dureri severe.

Tratament: Sunt valabile aceleași recomandări ca în cazul bursitei.

4. Rupturi labrale

Labrumul este inelul de cartilaj care înconjoară soclul șoldului și asigură stabilitatea bilei de la nivelul coapsei. Când acesta se rupe – mai des în cazul balerinilor și a atleților – produce durere la nivelul șoldului sau a zonei inghinale, afectează mișcarea și dă o senzație de blocaj. Acest tip de durere nu are tendința de a se diminua.

Tratament: Pentru repararea labrumului poate fi nevoie de o operație minim invazivă; operația corectează alinierea șoldului, reduce durerea și oferă articulației.

5. Probleme ginecologice sau pelviene

Durerea de la nivelul șoldului poate proveni din zona pelviană. Pelvisul conține numeroase sisteme, bine conectate între ele. Din acest motiv nu putem cu precizie de unde vine durerea.

Dacă durerea cuprinde doar zona inghinală și apare doar în perioada de ovulație sau în perioada menstruală, cauza ar putea fi mai degrabă fibromul uterin sau endometrioza decât o problemă la șold.

Gastroenterita și cancerul de prostată pot cauza de asemenea dureri ce pot fi confundate cu o leziune la șold.

Tratament: Mergeți la medic pentru o examinare completă. În funcție de diagnostic, este posibil să vă îndrume spre un medic ginecolog sau gastroenterolog.

6. Dislocarea șoldului

Dr. Nho a întâlnit mulți pacienți tineri (atleți) cu durere de șold, practicanți ai unor exerciții de intensitate mare care pot determina oasele șoldului să se contopească într-o formă anormală și să restricționeze mișcarea. Pe lângă faptul că provoacă dureri, poate crește de asemenea riscul de osteoporoză prematură.

Tratament: Prima linie de tratament este fizioterapia. În unele cazuri poate fi necesară operația pentru mutarea oaselor șoldului și deblocarea lor.

7. Osteoartrita

Este una din cele mai comune cauze ale durerii monotone de șold în viața de zi cu zi. Persoanele cu osteoartrită au articulațiile înțepenite și umflate din cauza inflamației și a descompunerii cartilajului. Această afecțiune provoacă dureri și deformări.

Studiile recente au arătat că osteoartrita apare atunci când oasele șoldului nu sunt formate perfect și nu se potrivesc perfect. Din această cauză ele se pot freca unul de altul, cauzând dureri. La persoanele foarte active, precum alergători la maraton sau jucătorii de basketball, au un risc mai mare de a suferi de osteoartrită. Vârsta înaintată, obezitatea și leziunile traumatice pot înrăutăți și mai mult durerea.

Tratament: Se recomandă repaus, aplicarea de comprese cu gheață și utilizarea de medicamente antiinflamatoare. În cazuri grave pot fi necesare terapia cu celule stem sau operația (inclusiv pentru înlocuirea șoldului):

Pentru a vă menține șoldurile sănătoase și a preveni durerile, încercați să țineți sub control greutatea corporală, să faceți mișcare fizică, dar să evitați exercițiile prea intense sau sporturile extreme în lipsa unei condiții fizice adecvate, să faceți controale regulate.

Durerea de șold de intensitate mare sau de lungă durată necesită un control la medicul specialist.

Sursă: Shane Nho, 7 Common Causes of Hip Pain, Rush.edu: https://www.rush.edu/health-wellness/discover-health/7-common-causes-hip-pain

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

    Adaugă comentariu

    Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.