Calciul crescut în sânge – ce poate însemna (boli tiroidiene sau chiar cancer)

Analizele la sânge arată că ai calciul mărit. La prima vedere nu pare un lucru grav. Bine că nu suferi de o lipsă de calciu, vei spune.

Uneori, nivelurile crescute de calciu în sânge se pot datora unei erori de laborator sau pur și simplu faptului că organismul tău era deshidratat în ziua recoltării sângelui.

Calciu marit in sange – cauze

Primul lucru pe care trebuie să îl faci pentru a te asigura că rezultatele sunt corecte este să repeți testul. Dacă vezi că ai calciul crescut de mai multe ori când faci analize, este cazul să mergi la medic și să soliciți teste ulterioare pentru a depista cauza. Poate fi vorba despre o problemă de sănătate mai gravă.

Nivel crescut de calciu în sânge – cauze

Valorile crescute ale calciului poartă numele de hipercalcemie. Deși nu trezește nici o suspiciune, ea poate fi cauzată de o afecțiune malignă sau de o boală cronică, precum:

• Hiperparatiroidism primar

Este principala cauză a hipercalcemiei. Această boală determină excesul de calciu să iasă din oase și să pătrundă în sânge, crescând astfel nivelul calciului sanguin.

Pacienții cu hiperparatiroidism suferă de obicei de o tumoare benignă la nivelul glandelor paratiroide.

• Cancere

A doua cauză a nivelurilor crescute de calciu în sânge este o boală malignă. În acest caz, nu este vorba despre o tumoare benignă, ci chiar de un cancer, precum cancerul pulmonar, mamar, esofagian, bucal, de limbă, de buze, de rinichi, ovarian, uterin, cervical, cancerul capului sau gâtului.

Inclusiv cancerele purtate de către sânge, precum limfomul sau mielomul multiplu pot determina creșterea valorii calciului din sânge. Vestea bună este foarte puține persoane sănătoase dezvoltă hipercalcemie asociată cu o boală malignă. Așadar, nu este cazul să te îngrijorezi prea mult în această privință.

• Sarcoidoză

În cazul acestei boli se constată o supra-activare a sistemului imunitar, fără a se cunoaște motivele precise. Sarcoidoza poate trece neobservată mulți ani, fiind depistată accidental, în urma unor raze X la nivelul pieptului.

Unele persoane pot prezenta simptome de sarcoidoză precum tuse sau respirație scurtă. Acestea se tratează de regulă cu steroizi.

• Administrarea de diuretice tiazide

Această clasă de diuretice este deseori recomandată persoanelor cu hipertensiune arterială. Un efect secundar al acestor medicamente este reținerea calciului de către rinichi și împiedicarea eliminării lui prin urină.

Clorotiazida (Diuril), Clortaliodna, Indapamid și Metolazona sunt doar câteva exemple de diuretice tiazide care pot cauza hipercalcemie.

• Boli de rinichi

Persoanele care suferă de disfuncții ale rinichilor (funcție încetinită sau redusă) și insuficiență renală (inclusiv cu dializă sau transplant renal) prezintă deseori niveluri crescute de calciu în sânge.

• Consumul excesiv de vitamina D

Vitamina D se află într-o strânsă relație cu calciul. De altfel, unul din rolurile sale principale este menținerea echilibrului calciului în corp. Datorită efectului direct asupra intestinelor, vitamina D stimulează absorbția calciului din alimentele consumate.

Vitamina D poate afecta și rinichii, spunându-le să nu lase calciul să scape prin urină. Astfel, aportul excesiv de vitamina D poate crește absorbția calciului din dietă și reținerea acestuia în rinichi.

Dacă ai o dietă echilibrată, care include un consum normal de lactate și o expunere regulată la soare, înseamnă că aportul tău de vitamina D este normal.

Rareori se poate ajunge la un exces de vitamina D prin alimentație sau expunerea la soare. Cei care iau suplimente cu vitamina D pot aveau un risc de supradozaj (5000 unități de vitamina D sau mai mult pe zi).

Dacă analizele la sânge arată că nivelul de calciu este mare iar nivelul de vitamina D este scăzut, acesta poate fi indiciul unei tumori paratiroidiene.

• Cauze mai rare

– hipercalcemie hipocalciurică familială (o boală genetică rară)
– sindromul lapte-alcaline (provocat de un consum prea mare de calciu sau lapte)
– boli tiroidiene (precum hipotiroidism sau hipertiroidism)
– hipervitaminoza D (niveluri crescute sau toxice de vitamina D, care apar în cazuri rare)
– boala paget (o afecțiune cronică a scheletului osos)

Care sunt nivelurile normale de calciu

Probabil te întrebi care este valoarea normală a calciului. Ea depinde de vârstă. Pentru un adolescent valoarea de 10.5 mg/dl poate fi normală, însă pentru un adult peste 35 de ani ea poate fi prea mare (hipercalcemie).

Peste 35 de ani, calciul din sânge nu trebuie să depășească 10.0 mg/dl. Majoritatea adulților au un nivel de calciu situat între 9.4 și 9.9 mg/dl. Adulții peste 40 de ani cu un nivel al calciului peste 10.0 mg/dl poate avea o tumoare paratiroidiană.

Chiar dacă ai văzut că și cancerul apare pe lista bolilor asociate cu nivelurile crescute de calciu în sânge, nu trebuie să îți faceți griji. 99% din pacienții cu hipercalcemie au o formă de hiperparatiroidism primar, acesta fiind motivul pentru care nivelul de calciu din sânge este atât de mare. Tumorile paratiroidiene pot fi îndepărtate prin operație.

Pentru a te asigura că aceasta este cauza, poți solicita testarea hormonului paratiroidian (PTH). O valoare anormală sau mare poate indica hiperparatiroidism primar. O valoare scăzută va însemna că hipercalcemia este cauzată de altă boală.

Surse:

1. Mayo Clinic, Hypercalcemia: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/hypercalcemia/symptoms-causes/syc-20355523
2. Parathyroid.com, High Blood Calcium: https://www.parathyroid.com/high-calcium.htm

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

loading...

    Adaugă comentariu

    Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.