Inflamația GANGLIONILOR limfatici nu este întotdeauna un semn de CANCER

Depistarea unui nodul sau a altui tip de umflătură într-o anumită zonă a corpului poate fi îngrijorătoare. Inflamarea ganglionilor limfatici este un astfel de caz, care ne face să ne gândim la posibilitatea unei afecțiuni maligne.

De cele mai multe ori însă, ganglionii limfatici se umflă din cauza unei infecții banale, precum gripa.

Ganglioni limfatici umflati: sciencesource.com

Descoperirea unui nodul naște suspiciune și teamă, indiferent de localizarea lui. Inflamarea ganglionilor limfatici nu este însă întotdeauna un indicator de cancer, ci mai curând un mod al corpului de a ne alerta cu privire la o infecție ușoară.

Îndată ce sistemul imunitar a reușit să combată invadatorul dăunător, ganglionii se vor micșora, recăpătându-și dimensiunea normală. În cazuri mai rare, ganglionii umflați pot fi semnul unei boli mai grave, precum cancer.

Din ce cauză se umflă ganglionii limfatici

Ganglionii se pot inflama din diferite motive. Doar în situații rare este vorba despre o afecțiune severă. În majoritatea cazurilor, cauza este o bacterie sau un virus (precum răceala comună). La cei mai mulți pacienți, ganglionii limfatici inflamați sunt benigni sau auto-limitați, susține dr. Steven T. Benaderet, director medical regional la Northeast Medical Group din Westport.

Ei sunt adesea asociați cu infecții des întâlnite, precum gripă, infecții stomacale cu virusuri sau infecții ale pielii. În cazuri mai rare pot fi corelați cu afecțiuni autoimune sau medicamente pentru cancer (precum limfom).

Alte cauze ale ganglionilor limfatici inflamați:

– infecții ale urechii
– gonoree
– HIV
– monoucleoză
– infecții ale pielii
– streptococ în gât
– stres
– sifilis
– infecții dentare

Alte cauze cu o frecvență redusă:

– cancere
– boala Hodgkin
– leucemie
– lupus
– rujeolă
– afte bucale
– limfom non-Hodgkin
– artrita reumatoidă
– amigdalita
– toxoplasmoza
– tuberculoza

Ce sunt ganglionii limfatici

Limfa este un lichid incolor care conține celule albe de sânge. Ea trece prin țesuturile corpului și ale vaselor de sânge și ajunge în fluxul sanguin.

Un ganglion limfatic este o masă rotundă care ajută la alcătuirea sistemului imunitar. Potrivit National Cancer Institute, ganglionii limfatici filtrează substanțele care circulă prin lichidul limfatic, și conțin limfocite (celule albe de sânge), care ajută corpul să combată infecțiile și bolile.

Practic, acești ganglioni împiedică deplasarea celulelor anormale sau bolnave prin sistemul limfatic. Când se luptă cu o infecție, ganglionii se umplu cu bacterii sau cu celule moarte/bolnave. Organismul nostru conține sute de astfel de ganglioni, grupuri care pot fi localizate în:

• abdomen
• axile
• piept
• în spatele urechii
• zona inghinală
• gât
• sub bărbie

Fiecare grup de ganglioni drenează o zonă specifică din corp.

Simptomele ganglionilor limfatici inflamați

Pe lângă umflătura în sine – care poate fi de mărimea unei mazăre sau a unui rinichi, ganglionii limfatici inflamați cauzează și alte simptome, precum sensibilitate și/sau durere în zona respectivă.

Când cauza inflamației lor este o infecție, simptomele pot fi acestea:

– dureri în gât
– rinoree
– febră
– congestie
– tuse
– transpirații nocturne

Cum se tratează ganglionii limfatici umflați

Tratamentul inflamației ganglionilor limfatici depinde de cauza umflăturii. În majoritatea cazurilor, problema se rezolvă spontan, în timp, fără a fi necesar un tratament special.

O compresă caldă este suficientă pentru ușurarea simptomelor. Uneori însă, poate fi nevoie de alte tipuri de tratament, care diferă în funcție de cauză, precum:

– antibiotice (pentru o infecție)
– întreruperea administrării unor medicamente (precum cele împotriva malariei și a convulsiilor, sau fenitioina, care provoacă umflarea ganglionilor limfatici
– radioterapia sau chimioterapia
– efectuarea unei biopsii
– tratarea unei boli autoimune diagnosticate

Ganglionii limfatici care se umflă în mai multe locuri în corp, sau un ganglion limfatic inflamat asociat cu simptome sistemice (la nivelul întregului corp), pot indica o problemă de sănătoasă mai severă, precum un cancer sau o boală autoimună.

Persoanele cu HIV sau o boală autoimună (precum lupus) pot experimenta inflamarea mai multor ganglioni limfatici, din diferite locații ale corpului.

Cei cu tumori pot observa creșterea rapidă a unui nodul tare și imobil.

Ganglionii inflamați care nu sunt tratați corespunzător pot duce la abcese (un nodul infectat, plin cu puroi care necesită drenaj) sau la sepsis (o infecție potențial fatală în fluxul sanguin).

Când trebuie să mergeți la doctor

Chiar dacă descoperirea unui ganglion limfatic inflamat este alarmantă, mergeți la medic pentru a avea un diagnostic corect. La prima vizită, doctorul poate examina și depista cauza și oferi un tratament optim. Dacă este o infecție minoră, umflătura va dispărea pe măsură ce ea se tratează.

Simptome precum febră, transpirații în timpul nopții și scăderea inexplicabilă în greutate pot indica o limfadenită – o inflamație a ganglionilor limfatici cauzată de o infecție virală sau bacteriană.

Aceste simptome necesită investigații mai amănunțite, pentru a descoperi cauza.

Alte semne îngrijorătoare care ar trebui să vă determine să mergeți la medic:

– ganglionii limfatici inflamați persistă de mai bine de 2 săptămâni
– ganglionii limfatici inflamați au apărut din senin (nu suferiți de nici o infecție)
– dificultatea de a înghiți
– tulburări respiratorii

Sursă: Shandley McMurray, Swollen Lymph Nodes Aren’t Always A Sign of Disease, University Health News Daily: https://universityhealthnews.com/daily/pain/swollen-lymph-nodes-arent-always-a-sign-of-disease/

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

loading...

    Adaugă comentariu

    Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.