MUCEGAIUL și UMEZEALA din casă – cum ne afectează sănătatea
Mucegaiul se află peste tot în mediul înconjurător. Când creșterea lui scapă de sub control, mai ales în mediile interioare, poate deveni un factor de risc pentru sănătate.
Cea mai bună soluție împotriva mucegaiului este prevenirea. Minimizarea condițiilor de mediu din casă, din școli și alte locuri care promovează creșterea mucegaiului este esențială. La fel de importantă este identificarea surselor de creștere a acestuia, pentru îndepărtarea lor.
Mucegaiul nu este sănătos nici în stare de creștere, nici în stare latentă. Umiditatea din interior, marcată de umezeala de pe materialele din casă favorizează dezvoltarea atât a mucegaiului, cât și a altor fungi și bacterii, care emit spori, celule, fragmente și compuși organici volatili în aerul din interior.
Umiditatea duce de asemenea la degradarea materialelor din interior, eliberând și mai multe fragmente și și materiale în aer. Lipsa suficientă de ventilație poate determina creșterea umidității din interior și menținerea poluanților în aer.
Ce este mucegaiul?
Mucegaiurile sunt ciuperci vii care fac parte din mediul natural. Există mii de varietăți, în diferite culori și texturi. Toate tipurile de mucegai se dezvoltă în locuri umede, jilave sau reci. Pot să apară pe diverse materiale: lemn, hârtie, textile, tapet, piele și alte suprafețe organice.
Mucegaiurile se reproduc prin formarea de spori microscopici care se răspândesc în aer. Ei pot petrece în stare latentă perioade lungi de timp, până când condițiile sunt prielnice creșterii lor (de exemplu atunci când crește nivelul de umiditate).
Are nevoie de foarte puțină apă și hrană pentru a supraviețui și a crește. Cele mai mari creșteri de mucegai apar în locurile care au fost afectate de scurgeri de apă sau inundații.
Expunerea la mucegai poate afecta în mod deosebit funcția respiratorie, reacții alergice sau simptome de gripă. Unele mucegaiuri pot fi foarte toxice pentru oameni. Copiii și o parte din adulți pot fi mai vulnerabili la mucegai, afecțiunile de mai sus fiind mai grave în cazul lor.
Unele persoane sunt sensibile la mucegaiuri și dezvoltă reacții alergice, precum simptome respiratorii – strănut, rinoree (secreții nazale abundente), înroșirea ochilor, tuse, respirație șuierătoare, bronșită sau astm.
Anumite mucegaiuri pot irita ochii, pielea, nasul, gâtul și plămânii, atât la persoanele alergice la mucegai, cât și la cele nealergice.
Mucegaiul poate cauza atacuri de astm la persoanele cu astm, alergice la mucegai. Mucegaiul și umezeala din interior pot duce la dezvoltarea problemelor imunologice și a astmului.
Mai mult decât atât, mucegaiurile pot cauza infecții cu efecte asupra tuturor sistemelor corpului la cei cu imunitatea scăzută, precum pacienții cu HIV/SIDA sau diabet necontrolat.
Unele studii au arătat că oboseala persistentă sau durerile de cap sunt de asemenea simptome provocate de expunerea la mucegai.
Unele tipuri de mucegaiuri produc compuși toxici numiți micotoxine. Expunerea la aceștia poate produce iritații, mâncărimi ale pielii, greață, suprimarea sistemului imunitar, daune hepatice acute sau cronice, efecte endocrine, cancer, daune acute sau cronice la nivelul sistemului nervos, daune neurologice și insuficiență renală.
Copiii și persoanele cu imunitatea compromisă trebuie să evite cu orice preț expunerea la mucegai.
Simptomele pot surveni imediat după expunere, sau mai târziu. Iritațiile dispar de regulă după eliminarea mucegaiului. Cu toate acestea, este posibil ca astmul care s-a dezvoltat din cauza expunerii la mucegai să nu se remedieze după îndepărtarea acestuia.
Sursă: Mold and Indoor Dampness, Learning and Developmental Disabilities Initiative, April 2011: https://www.healthandenvironment.org/docs/xaruploads/mold.pdf