Cât de PERICULOASE sunt recipientele și produsele din PLASTIC

Îngrijorarea privind siguranța caserolelor din plastic pentru depozitarea alimentelor se datorează unui compus numit Bisfenol A, cunoscut sub numele de „BPA”.

Bisfenol A este un compus industrial, adăugat în numeroase produse, mai ales în recipientele din plastic, precum caserole, sticle, pahare, pungi și alte produse din plastic.

Caserole din plastic efecte secundare

Acest compus ajunge în alimentele și în băuturile pe care le consumăm, și implicit în corp. Unii susțin că este toxic și că oamenii ar trebui să facă tot posibilul să evite utilizarea produselor care conțin BPA.

Ce este BPA (Bisfenol A)

Întrucât folosim recipiente din plastic de foarte mult timp, și destul de frecvent, ne întrebăm dacă acest compus este chiar atât de periculos pe cât se spune.

BPA a fost descoperit în anul 1890, însă chimiștii au descoperit abia în anul 1950 că poate fi amestecat cu alți compuși pentru a produce materiale plastice puternice și rezistente.

În ce produse găsim BPA

Produsele care ar putea conține BPA sunt foarte multe:

– articole ambalate în plastic
– conserve de alimente
– săpunuri, șampoane, paste de dinți și alte articole pentru igiena corporală
– produse pentru igiena femeilor
– imprimante termice
– CD-uri și DVD-uri
– electronice de uz casnic
– lentilele ochelarilor de vedere
– echipamente sportive
– materiale etanșare pentru plombele dentare

Trebuie de asemenea precizat că produsele fără BPA au înlocuit BPA-ul cu BPS (Bisfenol S) sau BPF (Bisefenol F). Însă chiar și în concentrații mici, BPS și BPF pot perturba funcția celulelor în același mod precum BPA. Astfel, sticlele de plastic fără BPA nu pot fi considerate o alternativă mai bună.

Articolele din plastic etichetate cu numerele de reciclare 3 și 7 sau cu literele „PC” conțin de regulă BPA, BPS sau BPF. Un studiu recent a arătat că 67% din 200 de produse conservate investigate aveau niveluri mari de BPA.

Produsele alimentare ambalate în plastic

Principala sursă de expunere la BPA este însă dieta. În timpul fabricării produselor din plastic cu BPA, nu toată cantitatea de BPA este sigilată în produs. O parte din acest compus „scapă” și se amestecă în conținutul recipientului în momentul adăugării alimentelor sau a băuturilor.

De exemplu, un studiu a arătat că nivelurile de BPA din urină au scăzut cu 66% în decursul celor 3 zile în care participanții au evitat să consume alimente ambalate.

Un alt studiu a comparat nivelurile de BPA din urina persoanele care au consumat câte o porție de supă proaspătă sau o porție de supă la conservă, timp de 5 zile. Rezultatele au arătat că nivelul de BPA la consumatorii de supă la conservă a fost cu 1,221% mai mare decât la consumatorii de supă proaspătă.

Organizația Mondială a Sănătății a raportat că nivelurile de BPA la bebelușii alăptați la sân sunt de 8 ori mai mici decât la bebelușii hrăniți cu formulă lichidă de lapte din sticle care conțin BPA.

Studii contradictorii și rezultate controversate

Mulți experți sunt de părere că BPA este dăunător, în timp ce alții contraargumentează. Rezultatele sunt controversate.

Unele studii sugerează că BPA mimează structura și funcția hormonului estrogen. Datorită formei sale asemănătoare estrogenului, BPA se poate lega de receptorii de estrogen și influența procese importante din corp, precum creșterea, repararea celulară, dezvoltarea fătului, nivelurile de energie și reproducerea.

În plus, BPA ar putea interacționa cu alți receptori hormonali, precum receptorii hormonilor tiroidieni, afectându-le astfel funcția.

Întrucât corpul nostru este sensibil la nivelurile de hormoni, capacitatea acestui compus de a mima funcția estrogenului în corp ar putea afecta sănătatea.

Întrebarea care se naște în mod firesc este: de ce nu se interzice utilizarea acestui compus. BPA a fost deja restricționat în UE, precum și în Canada, China și Malaezia, în special în produsele pentru bebeluși și copii mici.

Nu există însă reglementări din partea guvernelor în ceea ce privește utilizarea acestui compus. În anul 2014, FDA a emis un ultim raport în care a confirmat limita de expunere zilnică de 50 mcg BPA per kg corp și a concluzionat că acest compus este probabil sigur la nivelurile permise.

Cu toate acestea, studiile pe rozătoare au demonstrat că BPA produce efecte negative chiar și la niveluri mici, de 10 mcg/kg corp.

Studiile pe maimuțe au arătat că nivelurile echivalente celor măsurate la oameni afectează reproducerea.

Este important de menționat că o recenzie a dezvăluit că nici unul din studiile finanțate (de industria care folosește BPA) nu au „găsit” efecte secundare expunerii la BPA, în timp ce 92% din studiile nefinanțate de către industrie au descoperit efecte negative semnificative.

BPA perturbă hormonii

Efectele negative asociate cu expunerea directă sau indirectă la BPA evidențiate de studii:

– ar putea cauza infertilitate la bărbați și femei (femeile cu pierderi de sarcină frecvente aveau de 3 ori mai mult BPA în sânge decât femeile cu sarcini reușite)

– bebelușii născuți din mame expuse la BPA la locul de muncă aveau o greutate cu 0.2 kg mai mică la naștere decât bebelușii născuți din mame neexpuse

– bebelușii născuți din părinți expuși la BPA au avut tendința de a avea o distanță mai mică dintre anus și genitale, fapt care poate arăta din nou efectele hormonale ale BPA în perioada de dezvoltare

– copiii născuți din mame cu niveluri mari de BPA erau mai hiperactivi, anxioși și deprimați, mai reactivi din punct de vedere emoțional și mai agresivi

– expunerea la BPA în prima perioadă a vieții poate influența dezvoltarea țesutului mamar și al prostatei în sensul creșterii riscului de cancer în aceste zone (studii pe animale)

– studiile pe oameni raportează un risc de 27-135% mai mare de creșterea tensiunii arteriale la persoanele cu niveluri mari de BPA

– nivelurile crescute de BPA au fost asociate cu un risc de 18-36% mai mare de boli cardiace și cu un risc de 21-60% mai mare de diabet

– persoanele cu cele mai mari niveluri de BPA aveau un risc cu 37% mai mare de a suferi de rezistență la insulină

– femeile obeze ar putea avea niveluri de BPA cu 47% mai mari decât femeile normo-ponderale

– persoanele (inclusiv copiii și adolescenții) cu cele mai mari niveluri de BPA sunt cu 50-80% mai predispuse la obezitate și cu 59% mai expuse la o circumferință mai mare a taliei

– femeile cu sindromul ovarelor polichistice ar putea avea niveluri de BPA cu 46% mai mari decât femeile fără acest diagnostic

– femeile gravide cu nivelurile cele mai mari de BPA în timpul sarcinii au fost cu 91% mai predispuse la naștere prematură (cu 37 de săptămâni mai devreme de termenul stabilit)

– expunerea mare în perioada prenatală la BPA a fost asociată cu un risc de 130% mai mare de respirație șuierătoare la bebelușii sub 6 luni

– nivelurile mari de BPA au fost corelate cu un risc de 29% mai mare de enzime hepatice anormale

– poate înrăutăți funcția imună

– nivelurile crescute de BPA sunt asociate cu niveluri anormale ale hormonilor tiroidieni

– maimuțele expuse la niveluri de BPA considerate sigure de Agenția de Protecție a Mediului din America au prezentat b

Cum reducem expunerea la BPA

Deși nu putem evita complet expunerea la BPA, o putem cel puțin reduce, prin câteva mijloace simple:

– evitarea alimentelor ambalate în pungi de plastic, în caserole de plastic, în conservate, sau în recipiente etichetate cu numerele de reciclare 3 și 7 sau cu literele „PC”
– consumul de băuturi din recipiente din sticlă
– evitați jucăriile care conțin materiale cu BPA (în special jucăriile care se sug sau se pot mesteca)
– nu încălziți plastic la microunde
– evitați formulă de lapte lichid (optați pentru laptele praf)
– nu lăsați copiii să țină sau să se joace cu recipiente de plastic
– evitați depozitarea mâncărurilor în caserole din plastic (optați pentru caserole din sticlă)
– spălați-vă pe mâini după ce ați manevrat recipiente cu BPA, mai ales înainte de prepararea sau consumarea mâncărurilor

Surse bibliografice:

1. Alina Petre, What Is BPA and Why Is It Bad for You? Healthline: https://www.healthline.com/nutrition/what-is-bpa#bottom-line
2. Kathleen Jade, Is Tupperware BPA-Free? What You Should Know About Plastics and Food Safety, University Health News Daily: https://universityhealthnews.com/daily/nutrition/is-tupperware-bpa-free/

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

loading...
Loading...

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.