Nivelul crescut de COLESTEROL poate afecta OCHII și VEDEREA

Colesterolul mărit este un factor de risc nu doar pentru bolile cardiovasculare, ci și pentru cele oculare. Un studiu recent, publicat în jurnalul JAMA Ophthalmology a arătat că valorile crescute ale colesterolului pot duce la apariția unei afecțiuni oculare periculoase, numită glaucom.

Studiul a inclus peste 136.000 de participanți, care au fost urmăriți timp de 15 sau mai mulți ani. Aceștia au furnizat cercetătorilor informații actualizate privind nivelurile lor de colesterol și utilizarea de statine în fiecare an pe toată perioada studiului.

Colesterolul crescut poate afecta vederea

După ce au analizat datele, autorii au descoperit că pentru fiecare creștere de 20 de puncte a colesterolului total a existat o creștere de 7% a riscului de glaucom.

Utilizarea de statine a redus acest risc. Persoanele care au luat aceste medicamente timp de 5 ani sau mai mult au avut un risc cu 21% mai mic de glaucom.

Ce este glaucomul

Glaucomul este o boală care deteriorează nervul optic. Apare atunci când lichidul se acumulează în partea frontală a ochiului. Surplusul de lichid crește presiunea din interiorul ochiului, afectând astfel nervul ocular.

Glaucomul este una din cauzele principale de orbire la persoanele cu vârsta de peste 60 de ani, însă ea poate fi prevenită prin tratament.

Cum afectează colesterolul ochii și vederea

Colesterolul are un rol important în țesutul uman, dat fiind că este o componentă a membranelor celulare și precursor în producția de steroizi și alți hormoni. Este de asemenea implicat în producția bilei – un acid utilizat în digerarea grăsimilor.

Prea mult sau prea puțin colesterol poate avea consecințe severe asupra organismului, inclusiv asupra ochilor și a vederii. Lipoproteinele de densitate ridicată (colesterolul HDL) ajută la transportarea colesterolului din pereții arteriali către ficat. De aceea este considerat un tip de colesterol „bun”.

Creșterea lipoproteinelor de densitate joasă (colesterolul LDL) este periculoasă, deoarece acestea se pot depune în pereții arteriali, provocând îngustarea lor și formarea de plăci care se pot rupe și bloca arterele mai mici, ducând astfel la pierderea funcției acelei zone aprovizionate de artera afectată.

Când această arteră este o arteră de la nivelul inimii, se poate produce un atac de cord. Când este o arteră din creier, poate surveni un accident vascular cerebral. Când este vorba despre o arteră de la nivelul ochilor, poate avea loc o ocluzie arterială retiniană.

De altfel, unul din semnele care arată un nivel crescut de colesterol este la nivelul ochilor, manifestat sub forma unui cerc albăstrui care se formează aproape de partea exterioară a corneei. Afecțiunea se numește „arcus senilis” și apare mai des la persoanele vârstnice, ca urmare a depozitelor de colesterol în cornee.

Un semn care poate fi extrem de periculos, este o placă observată în interiorul uneia dintre arterele mici din ochi, formată dintr-o acumulare de colesterol, care s-a desprins dintr-un cheag, de regulă dintr-o arteră mult mai mare, precum artera carotidă.

Placa din ochi blochează fluxul sanguin, crescând riscul de ocluzie arterială și moartea țesutului care este alimentat de acea arteră. Afecțiunea se numește „ocluzie arterială retiniană”.

Toate celulele corpului au nevoie de oxigen, iar arterele sunt căile de transportare a oxigenului. Dacă ele sunt blocate de plăci de colesterol, sângelui nu mai ajunge la țesuturi, și nici oxigenul de care ele au nevoie. În câteva ore, se poate produce o pierdere ireversibilă a funcției respective.

În cazul ochilor, se poate produce un „accident vascular” intraocular ce poate duce la orbire, dar și la afectarea funcțiilor creierului, precum: pierderea vorbirii, a memoriei, a controlului motor sau senzorial, sau chiar la deces, în funcție de partea creierului afectată de lipsa de oxigenare.

Cumpără de aici:

[wcepe_products ids= ‘10427, 11089, 11081, 10093 ‘ button=’Cumpără aici’]

Surse bibliografice:

1. High Cholesterol may be Risky for your Eyes, Harvard Health Publishing: https://www.health.harvard.edu/heart-health/high-cholesterol-may-be-risky-for-your-eyes
2. Dr. Matthew Bovenzi, Cholesterol and Your Eyes and Vision, State University of New York, College of Optometry: https://www.sunyopt.edu/health-insights/cholesterol-and-your-eyes-and-vision
3. Kierstan Boyd, J Kevin McKinney, What Is Glaucoma? American Academy of Ophthalmology: https://www.aao.org/eye-health/diseases/what-is-glaucoma

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.