Probleme de concentrare, atenție, învățare și comportament la copii – 5 cauze posibile

Tulburarea de deficit de atenție și hiperactivitate, cunoscută în mod prescurtat sub numele de „ADHD” este tot mai des întâlnită la copii. Statistici de dată recentă arată că 1 din 10 copii cu vârsta cuprinsă între 4 și 17 ani sunt diagnosticați cu această afecțiune.

Astfel, nu este de mirare de ce părinții au început să se îngrijoreze cu privire la acest diagnostic atunci când observă la copii lor dificultăți de concentrare sau o stare de hiperactivitate sau impulsivitate.

5 cauze ale tulburarii de atentie la copii

ADHD nu este însă singurul tip de tulburare care poate afecta capacitatea de concentrare a unui copil, comportamentul sau performanța la școală.

5 cauze ale tulburărilor de atenție, concentrare, învățare la copii

Există multe alte afecțiuni sau probleme care provoacă simptome asemănătoare celor întâlnite în ADHD. De aceea este foarte important ca copilul să fie evaluat cu atenție înainte de a i se pune  acest diagnostic.

Probleme de auz

Există cazuri în care copilul, din cauză că nu aude bine (are o problemă ORL), nu poate fi atent la ceea ce i se spune. Datorită faptului că înainte de externare, nou-născuții sunt evaluați pentru probleme de auz, aceste cazuri pot fi depistate precoce.

Însă auzul copiilor poate fi afectat mai târziu din cauza unui număr mare de infecții ale urechii.

Copiii care afișează tulburări de comportament sau probleme de învățare trebuie testați de un medic ORL-ist pentru a stabili dacă auzul lor este normal.

Dizabilități cognitive sau de învățare

Un copil care nu înțelege ceea ce se întâmplă în jurul lui nu se va putea concentra, nu va putea fi atent la ore. Acest copil se poate confrunta de asemenea cu dificultăți de interacțiune socială.

Copiii care se descurcă greu la școală trebuie evaluați și ajutați printr-un program special. Părinții trebuie să discute acest aspect cu medicul pediatru și cu învățătorii.

Probleme de somn

Copiii care nu dorm suficient sau se confruntă cu tulburări de somn, pot avea probleme comportamentale și dificultăți de învățare. Copiii care sforăie des (nu din cauza răcelii) trebuie evaluați de medic, mai ales dacă au pauze în respirații sau emit simptome de sufocare în timpul somnului.

Adolescenții trebuie să doarmă cel puțin 8 ore pe noapte. Părinții trebuie să se asigur că aceștia nu pierd nopțile pe calculator sau pe telefon.

Înainte de a pune diagnosticul de ADHD, este important să se ia în considerare posibilitatea unor probleme de somn.

Depresie sau anxietate

Un copil trist, deprimat sau agitat se va concentra greu și va prezenta tulburări comportamentale. 1 din 10 tineri suferă de depresie. Iar procentul este și mai mare în ceea ce privește anxietatea.

Cea mai mare problemă este faptul că atât depresia, cât și anxietatea la copii și adolescenți trec de multe ori neobservate, nediagnosticate și netratate.

Depresia și anxietatea sunt probleme mentale care pot să apară din cauza tulburării de deficit de atenție și hiperactivitate sau pot mima simptomele acestei tulburări.

Abuz de substanțe ilegale

Este primul aspect care trebuie luat în considerare la un adolescent cu probleme de atenție și comportament, mai ales dacă acesta nu a prezentat simptome de ADHD în copilărie (până la vârsta de 12 ani).

Nici un părinte nu vrea să se gândească la faptul că copilul lui ar putea consuma droguri sau alcool, însă mulți dintre adolescenți sunt tentați să încerce, iar la unii dintre ei, consumul de substanțe ilicite poate deveni un obicei sau chiar o dependență.

Sursă: Claire McCarthy, 5 common problems that can mimic ADHD, harvard Health Publishing: https://www.health.harvard.edu/blog/5-common-problems-that-can-mimic-adhd-2018010913065

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.