DUREREA în GÂT la copii – când reprezintă un motiv de îngrijorare

Durerea în gât este de cele mai multe ori simptomul unei afecțiuni respiratorii. Apare foarte des în perioada copilăriei, fiind datorată în majoritatea cazurilor unei simple răceli. Această durere în gât trece de obicei de la sine, fără să provoace complicații.

Există însă și cazuri când durerea în gât poate indica o problemă mai gravă, care necesită atenție medicală și un tratament de specialitate.

Durerea in gat – motive de ingrijorare

4 cauze posibile ale durerii în gât la copii

Cei de la Harvard Health Publishing ne oferă 4 exemple de afecțiuni mai grave decât răceala sau gripa în care durerea în gât este unul din simptome.

Infecție cu streptococ în gât

Această infecție mai este cunoscută sub numele de „faringită streptococică”. Este provocată de o bacterie din clasa streptococilor. Are o frecvență destul de mare la copii, dar îi poate afecta și pe adulți.

Durerea în gât cauzată de o infecție cu streptococ debutează brusc. Amigdalele se umflă și se înroșesc. Uneori apar pete albe sau dungi de puroi. Ganglionii limfatici sunt și ei umflați și sensibili la atingere.

Pe lângă durere în gât, infecția cu streptococ provoacă de asemenea febră, dureri de cap, durere stomacală (uneori însoțită de vărsături), erupții de culoare roz, asemănătoare șmirghelului și dureri corporale.

Aceste simptome sunt întâlnite și în cazul unei infecții respiratorii virale. De aceea, singurul mod de a ști dacă durerea în gât este cauzată de un virus sau de o bacterie, este să faceți un test specific în acest sens.

Vestea bună este că infecțiile respiratorii cu streptococ se ameliorează de regulă fără antibiotice, însă unii medici prescriu un tratament antibiotic cu scopul de a preveni unele complicații (rare), precum probleme cardiace, inflamații renale sau artrită.

Abces periamigdalian sau retrofaringian

Acest diagnostic arată o infecție profundă a gâtului, periculoasă. Abcesul periamigdalian este o colecție de puroi localizată în spatele amigdalelor (periamigdalian). Puroiul se poate forma și în spatele gâtului, caz în care infecția se numește abces retrofaringian. Îi afectează de obicei pe copii și pe adolescenți. Este de multe ori o complicație a amigdalitei acute.

Simptomele clinice sunt gâtu roșu și umflat într-o parte, gât înțepenit, febră, disfagie (dificultate la înghițire), voce înăbușită, cu defect de rezonanță, spasme la nivelul mușchilor maxilarului.

Antibioticele și drenajul abcesului sunt principalele forme de tratament.

Stomatită

Această afecțiune este de natură virală. Provoacă dureri la nivelul gâtului și a gurii și un disconfort mare la înghițire. Se ameliorează de la sine, însă copiii mici cu stomatită pot ajunge într-o stare de deshidratare, din cauza durerii provocate de consumul de alimente și băuturi.

Există unele medicamente pe care doctorul le poate prescrie pentru calmarea durerii în gât.

Înghițirea accidentală a unor soluții periculoase

Copiii mici pot înghiți din greșeală soluții cu un pH acid sau alcalin foarte puternic, care poate provoca arsuri al gâtului și gurii. Nu lăsați la îndemâna celor mici soluții de curățat casa (precum clor, soluții pentru WC sau chiuvetă, detergenți lichizi) sau produse de îngrijire a corpului, precum fixative, șampoane etc. Dacă adulții nu sunt de față când copilul ingerează accidental astfel de soluții, ei nu au de unde să știe care este cauza durerii în gât.

Mergeți de urgență la medic:

– dacă copilul respiră diferit sau are dificultăți respiratorii
– dacă copilul întâmpină dificultăți la înghițire sau salivează abundent
– dacă copilul acuză înțepenirea gâtului
– dacă copilul are o febră peste 38,8 grade Celsius care nu trece cu Paracetamol sau Ibuprofen, sau care reapare după ce scade
– dacă copilul refuză să bea lichide sau consumă mai puține lichide decât de obicei
– dacă durerea este severă
– dacă copilul are o stare de somnolență severă
– dacă copilul are mâncărimi, dureri de cap, dureri de stomac, vărsături
– dacă copilul a stat în preajma unei persoane cu infecție streptococică în gât

Remedii pentru durerea în gât la copii

Dacă durerea în gât nu este însoțită de alte simptome și nu pare a fi ceva grav, ea poate trece în câteva zile. Pentru a ușura suferința copilului, părinții pot încerca următoarele remedii:

• lichide sau alimente reci (acadele, înghețată, jeleuri de la frigider)
• Paracetamol sau Ibuprofen (în dozele recomandate de medic în funcție de vârsta și greutate copilului)
• Folosirea unui umidificator pentru menținerea gâtului umed
• Nu dați copilului alimente sărate, picante sau acide (suc de portocale, chipsuri) dacă suferă de afte bucale.

Cumpără de aici:

[wcepe_products ids= ‘7911, 3360, 3315, 10098′ button=’Cumpără aici’]

Surse bibliografice:

1. Claire McCarthy, When to worry about your child’s sore throat, Harvard Health Publishing: https://www.health.harvard.edu/blog/worry-childs-sore-throat-2018011613119
2. Amboss, Deep neck infections: https://www.amboss.com/us/knowledge/deep_neck_infections
3. Mayo Clinic, Strep throat: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/strep-throat/symptoms-causes/syc-20350338

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.