Care sunt simptomele ULCERULUI stomacal

Ulcerul stomacal sau ulcerul gastric este o rană deschisă care se dezvoltă pe căptușeala stomacului sau a intestinului subțire, din cauză că mucoasa care protejează stomacul devine ineficientă.

Stomacul produce un acid puternic pentru a putea digera alimentele și a ne apăra de microbi. Însă pentru a proteja țesuturile corpului de acest acid, el stomacul secretă totodată un strat gros de mucus. Când acest strat se uzează și încetează să mai funcționeze optim, acidul poate afecta țesutul stomacal, cauzând un ulcer.

Simptomele ulcerului stomacal: WebMD

Se estimează că 1 din 10 persoane din țările occidentale va suferi la un moment dat în viață de un ulcer la nivelul stomacului sau a intestinului subțire.

Simptomele ulcerului stomacal

Indigestia (dispepsia) și durerea – descrisă deseori ca o senzație de usturime, de roadere a stomacului, sau de foame – sunt simptomele clasice ale ulcerelor stomacale.

Unele persoane confundă durerea cauzată de ulcer cu o arsură stomacală, cauzată de refluxul de acid gastroesofagian. Arsurile apar puțin mai sus de stomac – în partea inferioară a pieptului.

Alte simptome ale ulcerului gastric:

– scăderea în greutate
– greață și vărsături
– incapacitatea de a mânca din cauza durerii
– râgâială
– balonare
– durere stomacală care se ameliorează după masă sau după administrarea de antiacide

Există (mai rar) și ulcere stomacale care trec neobservate, întrucât nu produc indigestie sau alte simptome asemănătoare. Acestea sunt de regulă diagnosticate după ce leziunile stomacale au început să sângereze. Unele răni pot provoca o gaură în peretele stomacului (ulcer perforat).

Situații de urgență

Mergeți de urgență la medic dacă:

– aveți vărsături cu sânge (de culoare roșie aprinsă sau neagră, ca zațul)
– apar scaune negre
– durerea stomacală se înrăutățește
– durere bruscă ascuțită în zona burții, care se agravează

Cauzele ulcerului stomacal

Ulcerele gastrice apar atunci când stratul care protejează stomacul de acid se descompune și se deteriorează. În cele mai multe cazuri, cauza o constituie o infecție bacteriană (ex. Helicobacter pylori) sau administrarea de antiinflamatoare nesteroidiene (ex. Ibuprofen, Aspirină) pe termen lung sau în doze mari

Alți factori de risc sunt:

– utilizarea frecventă de steroizi
– fumatul
– hipercalcemie
– factori genetici
– consumul excesiv de alcool

Nu există dovezi suficiente care să indice că ulcerul gastric poate fi provocat de anumite alimente sau de stres.

Ulcerele stomacale sunt mai frecvente la persoanele peste 50 de ani. Cei mai puțin afectați sunt copiii. Riscul în cazul lor crește dacă părinții fumează.

Tratamentul ulcerului stomacal 

Tratamentul este axat de regulă pe înlăturarea cauzei și nu doar pe ameliorarea simptomelor. Medicii prescriu de obicei antibiotice dacă este vorba de un ulcer cauzat de Helicobacter pylori, sau inhibitori ai pompei de protoni, dacă ulcerul a fost provocat de medicamentele antiinflamatoare.

Cele mai multe ulcere stomacale se vindecă în câteva luni după tratament. Există însă un risc mare de recidivă, dacă nu s-a înlăturat cauza prin tratament.

Lăsate netratate, ulcerele gastrice pot cauza probleme serioase, precum:

– sângerare în zona leziunilor stomacale
– mucoasa din zona ulcerului se rupe (ulcer perforat)
– ulcerul blochează mișcarea alimentelor prin sistemul digestiv (obstrucție gastrică)

Modificări importante în dietă

O dietă corectă poate preveni dezvoltarea ulcerelor stomacale. Persoanele cu risc de ulcer gastric ar trebui să includă în alimentația lor mai multe:

– fructe și legume (bogate în antioxidanți și compuși antiinflamatori)
– fibre solubile
– alimente bogate în probiotice (iaurt, murături)
– alimente bogate în vitamina C (ardei, citrice, tomate)
– alimente bogate în zinc (semințe de dovleac, spanac, carne de vită)
– alimente bogate în seleniu (nuci braziliene, ton)

Surse:

1. MSD Manual Consumer Version, Health Tip: Signs of a Stomach Ulcer: https://www.msdmanuals.com/home/news/external/2019/07/29/13/46/health-tip-signs-of-a-stomach-ulcer
2. NHS Inform, Stomach ulcer: https://www.nhsinform.scot/illnesses-and-conditions/stomach-liver-and-gastrointestinal-tract/stomach-ulcer
3. Markus MacGill, Natalie Butler, Everything you need to know about stomach ulcers, Medical News Today: https://www.medicalnewstoday.com/articles/312045.php

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.