5 Tulburări HORMONALE care duc la CĂDEREA PĂRULUI

Hormonii sunt proteine-mesagere, care deși sunt produși într-o anumită zonă a corpului, circulă și produc efecte în diferite părți ale organismului.

Corpul produce peste 200 de hormoni diferiți, care reglează apetitul, echilibrul lichidelor, creșterea părului, fertilitatea, dispoziția și multe alte funcții din corp.

Cauze hormonale ale caderii parului

Unul din primele semne ale unei tulburări hormonale este subțierea părului, care se datorează de cele mai multe ori menopauzei sau unei tiroide hipoactive (hipotiroidism).

Top 5 cauze hormonale ale căderii părului

Pentru a înțelege mai bine cum anume afectează dereglările hormonale sănătatea părului, dr. Sarah Brewer a alcătuit un top 5 de cauze hormonale ale căderii părului.

Menopauza

Corpul femeilor produce în mod natural o cantitate mică de testosteron, care înainte de menopauză este echilibrat de o cantitate mai mare de estrogen. Înainte, în timpul și după menopauză, nivelul estrogenului scade, iar testosteronul crește ușor.

Testosteronul este transformat în interiorul foliculilor de păr într-un hormon mai puternic, numit dihidrotestosteron (DHT), care face foliculii de păr inactivi, ducând la subțierea sau pierderea părului.

Stresul

Foliculii de păr sunt alcătuiți din celule extrem de active, care au în permanență nevoie de o aprovizionare optimă cu oxigen, proteine, vitamine și minerale.

Hormonii de stres fac ca vasele mici de sânge care aprovizionează foliculii de păr să se contracte. Această scădere a fluxului de nutrienți poate afecta aspectul și integritatea firului de păr (părul arată mat, lipsit de luciu și este moale).

Stresul afectează de asemenea ciclurile de viață ale foliculilor de păr, determinându-i să intre în faza lor de eliminare. De aceea persoanele stresate pierd mai mult păr decât în mod normal. Firele de păr bătrâne, mai pigmentate, sunt cele care cad primele. Dacă cele tinere rămase sunt mai puțin pigmentate, poate surveni albirea părului înainte de vreme. Astfel se explică de ce unele persoane albesc pe loc în urma unui șoc puternic.

Sarcina

Femeile gravide se bucură de o creștere bogată a părului, datorită nivelurilor ridicate de factori de creștere și hormoni și a circulației sangvine crescute.

După naștere, este normal să se piardă o cantitate mare de păr, datorită scăderii nivelurilor circulante de hormoni și factori de creștere.

Hipotiroidismul

Hormonii tiroidieni influențează enorm metabolismul corpului, fiind implicați în reglarea ratei metabolice și a vitezei de funcționare a celulelor – inclusiv a celor din interiorul foliculilor de păr.

Când tiroida produce mai puțini hormoni decât în mod normal, acel deficit poate afecta integritatea părului (păr uscat, fragil și subțire).

Persoanele cu hipotiroidie sunt de asemenea predispuse la îngrășare, dezvoltă o hipersensibilitate la frig, se simt lipsite de energie și au în general o lentoare în mișcări.

Sindromul ovarelor polichistice

Sindromul ovarelor polichistice (SOP) este o afecțiune în care se formează mici chisturi pe ovare. Ea duce la un dezechilibru hormonal în care ovarele produc mai mult testosteron decât în mod normal. Nivelurile crescute de acest hormon poate determina îngrășarea pielii, apariția acneei, creșterea părului pe față și subțierea părului de pe cap. Sunt de asemenea specifice menstruațiile neregulate.

Dacă vă confruntați cu o cădere abundentă a părului și suspectați o cauză hormonală, mergeți la medic și solicitați teste concludente și un tratament pentru stimularea fluxului sanguin la nivelul scalpului și echilibrarea hormonală.

Cumpără de aici:

[wcepe_products ids= ‘8705, 8693, 8681′ button=’Cumpără aici’]

Sursă: Dr Sarah Brewer, 5 ways hormonal imbalances can lead to hair loss, Net Doctor: hair: https://www.netdoctor.co.uk/beauty/haircare/a20659618/hormonal-imbalance-hair-loss/

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.