Depozitele de CALCIU – 3 zone din corp cu RISC crescut de BOLI

Depozitele de calciu pot să apară în orice zonă din corp, fiind de obicei inofensive. Însă atunci când se dezvoltă în arterele coronariene, în rinichi sau în tendoane, pot deveni periculoase și necesită atenție medicală.

Calciul este unul din electroliții principali ai corpului. Este esențial pentru contracția mușchilor, formarea oaselor și dinților, coagularea sângelui, impulsurile nervoase, reglarea bătăilor inimii și echilibrul lichidelor din interiorul celulelor.

Depozite de calciu

Corpul are cea mai mare nevoie de calciu în perioadele de creștere: în copilărie, în timpul sarcinii și în timpul alăptării. Deficitul de calciu netratat poate duce în timp la osteoporoză – deteriorarea oaselor și creșterea riscului de fracturi.

Din ce cauză apar depozitele de calciu

Circa 99% din calciul din corp este stocat în oase și dinți, însă celulele (mai ales celulele musculare), țesuturile, organele și sângele conțin de asemenea calciu. Aproape fiecare celulă din corp folosește acest mineral pentru anumite funcții.

Nu doar deficitul de calciu poate deveni problematic, ci și excesul de calciu, care se poate depune în zone periculoase din corp. Acest proces se numește calcifiere și poate fi provocat de un răspuns al corpului la o infecție sau la o inflamație, sau poate avea o cauză genetică, metabolică sau autoimună. Nu există însă dovezi care să arate o legătură între calciul din alimente și riscul de calcifiere.

Depunerile excesive de calciu în arterele inimii

Depozitele de calciu apărute în interiorul arterelor coronariene pot cauza plăci arteriale care duc la restricționarea fluxului sangvin și a oxigenului către mușchii inimii. Totodată, placa se poate rupe în bucăți, care pot provoca formarea de cheaguri de sânge și un posibil atac de cord.

Medicul poate solicita o scanare a arterelor coronariene, un test care măsoară placa din artere. Dacă rezultatele arată un risc crescut de atac de cord, doctorul va recomanda pacientului să își îmbunătățească stilul de viață: să renunțe la fumat (dacă e cazul), să își mențină greutate la un nivel normal, să practice mișcare fizică regulată, să mănânce mai sănătos, să ia statine pentru scăderea colesterolului.

Cercetătorii de la UT Southwestern Medical Center au descoperit în anul 2017 că pacienții fără depozite de calciu în arterele coronariene aveau un risc semnificativ mai mic de atac de cord și accidente vasculare cerebrale, chiar dacă sufereau de alte boli cu risc, precum diabet, hipertensiune arterială sau hipercolesterolemie.

Rezultatele au fost publicate în Journal of the American College of Cardiology și sugerează că aceste persoane, care nu au depozite de calciu în artere, nu trebuie să ia statine, chiar dacă suferă de alte boli cu risc crescut de atac de cord și accidente vasculare cerebrale.

Depozite de calciu în rinichi

Calculii de calciu se numără printre cele mai frecvente tipuri de pietre la rinichi. 10% dintre bărbați și 7% din femei au pietre rezultate din depunerile de calciu în rinichi. Acești calculi cresc riscul de boli renale cronice, hipertensiune arterială și afecțiuni cardiace.

Pietrele pot fi mici, cât un bob de nisip, sau mari, cât o minge de golf. Unele din ele rămân în rinichi și nu cauzează probleme, în timp ce altele migrează prin uretră către vezică, de unde ar trebui să fie eliminate prin urină. Pietrele care rămân blocate în uretră sau în vezică provoacă dureri severe și blochează fluxul urinar.

Persoanele la care rinichii nu sunt complet blocați, pietrele nu cauzează dureri insuportabile, pot aștepta ca acestea să fie eliminate în mod natural. Alte opțiuni de tratament sunt:

• Flomax – care ajută la relaxarea uretrei
• operația de înlăturare a pietrei
• litotriția cu unde de șoc – care descompune pietrele în bucăți mici
• uretroscopia – pentru evaluarea și eliminarea pietrelor
• nefrolitotomia percutanoasă – realizată printr-o incizie, prin care se pătrunde în rinichi și se înlătură o piatră mare printr-un tub

Depozitele de calciu în tendoane

Calciul se poate depune și în tendoane, afecțiune care poartă numele de tendinită calcică. Apare în jurul vârstei de 30 de ani și este mai des întâlnită la femei decât la bărbați. Nu se cunoaște cauza, însă există anumiți factori de risc, precum predispoziția genetică, leziuni, disfuncții ale sistemului imunitar sau diabetul.

Tendinita calcică afectează cel mai des umărul, dar se poate dezvolta și în tendonul lui Ahile, în coapse, șolduri, încheieturi, glezne și picioare. Provoacă dureri și dificultăți de mobilitate.

Doar 10% dintre pacienți au nevoie de operație. Celelalte opțiuni de tratament includ utilizarea de medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (precum Ibuprofen), injecții cu corticosteroizi, terapie extracorporală cu unde de șoc sau ultrasunete.

Depozitele de calciu de la nivelul sânilor

Calcifierea la sân este frecventă la femeile cu vârsta peste 50 de ani. De cele mai multe ori, depozitele de calciu din țesuturile sânului sunt benigne și nedureroase. Doar rareori pot fi un semn de cancer mamar. Sunt detectate de regulă în urma unei mamografii.

Dacă depozitele de calciu sunt declarate de medic benigne, nu este nevoie de nici un tratament. Dacă medicului i se par suspecte, poate solicita teste adiționale, precum o biopsie. În cazuri rare se intervine chirurgical pentru eliminarea zonei calcifiate. Depozitele de calciu din sânge necesită monotorizare, dar nu constituie motive de îngrijorare pentru majoritatea femeilor.

Riscul formării de depozite de calciu în corp crește odată cu vârsta. De cele mai multe ori, ele nu reprezintă o urgență, decât cele dezvoltate în arterele coronariene, în rinichi și în tendoane.

Surse:

1. Pravina Piste, Didwagh Sayaji, Mokashi Avinash, Calcium and its Role in Human Body, articol publicat pe site-ul Research Gate: https://www.researchgate.net/publication/274708965_Calcium_and_its_Role_in_Human_Body
2. James L. Lewis, Overview of Calcium’s Role in the Body, MSD Manual Consumer Version: https://www.msdmanuals.com/home/hormonal-and-metabolic-disorders/electrolyte-balance/overview-of-calcium-s-role-in-the-body
3. University Health News Daily, Calcium Deposits: 3 Areas of Your Body Where You’re Most at Risk: https://universityhealthnews.com/daily/bones-joints/calcium-deposits/

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

loading...

    Adaugă comentariu

    Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.