OBOSEALA cronică ar putea fi cauzată de scăderea nivelului de HORMONI TIROIDIENI
Un studiu recent, publicat în jurnalul Frontiers in Endocrinology, sugerează că sindromul oboselii cronice ar putea fi explicat de scăderea unor hormoni-cheie produși de glanda tiroidă.
Legătura dintre tiroidă și oboseală este justificată de faptul că această glandă influențează nivelul energiei. Tiroida influențează practic fiecare organ și sistem din corp.
Hormonii tiroidieni au un rol important în reglarea metabolismului, adică a ratei la care corpul transformă alimentele și oxigenul în energie.
Descoperirea unei legături între oboseala cronică și scăderea hormonilor tiroidieni ar putea constitui o speranță pentru persoanele afectate de această problemă debilitantă.
Citește și HIPOTIROIDISMUL – una din cauzele OBOSELII și a creșterii în GREUTATE la femei
Ce este sindromul oboselii cronice (SOC)
Sindromul oboselii cronice (SOC) este tot mai des întâlnit în rândul populației actuale. Provoacă stări îndelungate de slăbiciune, epuizare și depresie. Medicii nu știu care este cauza apariției acestuia, nici nu pot prescrie un tratament eficient.
Nu există teste de laborator, analize sau examinări fizice specifice acestei afecțiuni. Diagnosticul este bazat în mare parte pe simptome și pe considerarea altor afecțiuni medicale.
Simptomele sindromului oboselii cronice seamănă cu simptomele hipotiroidismului – o afecțiune în care glanda tiroidă nu poate produce suficienți hormoni tiroidieni. Corpul încearcă să încurajeze activitatea hormonilor tiroidieni prin eliberarea unei cantități mai mari de hormon de stimulare tiroidiană, însă acest lucru nu se întâmplă și în cazul persoanelor cu SOC.
Acest contrast în activitatea de stimulare tiroidiană i-a determinat pe autorii studiului să emită ipoteza că sindromul oboselii cronice este cauzat de activitatea scăzută a hormonilor tiroidieni în absența unei boli tiroidiene.
Scăderea nivelului de hormoni tiroidieni poate declanșa oboseala cronică
Cercetătorii olandezi au comparat funcția tiroidei și markerii inflamatori între 98 de pacienți cu SOC și 99 de persoane sănătoase din grupul de control. Rezultatele au arătat un lucru remarcabil: la pacienții cu SOC, nivelurile serice ale hormonilor tiroidieni T3 și T4 erau mai mici.
Totodată, analizele suplimentare au arătat că acești pacienți avea de asemenea niveluri reduse de iod urinar și o inflamație de grad redus. Aceste rezultate pot reflecta simptomele pacienților cu hipotiroidism.
Cu toate acestea, pacienții cu SOC aveau niveluri relativ mai mari de alți hormoni tiroidieni numiți „rT3” (trioodotironină inversă), în care corpul, în loc să producă T3, preferă să transforme T4 în rT3. Nivelurile scăzute de T3 la pacienții cu SOC, cuplate cu această schimbare în rT3 ar putea însemna că nivelurile T3 sunt extrem de reduse în țesut.
Această ipoteză a fost întărită de alte analize care au verificat asocierea dintre SOC și parametrii tiroidieni și inflamația de grad scăzut.
Acest studiu a demonstrat că există o legătură între sindromul oboselii cronice și nivelurile scăzute ale hormonilor tiroidieni. Cu toate acestea, cauza definitivă a COS rămâne în continuare necunoscută.
În cazul în care rezultatele acestui studiu vor fi confirmate de alte cercetări, oamenii de știință ar putea ajunge la stabilirea unui tratament pentru sindromul oboselii cronice.
Citește și Ce test trebuie să faci pentru a afla dacă suferi de hipotiroidism
Cumpără de aici:
[wcepe_products ids= ‘7032, 3377, 4521, 4527′ button=’Cumpără aici’]
Sursă: Science Daily, Chronic fatigue syndrome possibly explained by lower levels of key thyroid hormones: https://www.sciencedaily.com/releases/2018/03/180320084337.htm