Un singur test poate arăta dacă OBOSEALA de care suferiți este cauzată de HIPOTIROIDISM
Odată cu avansarea științelor, există un număr din ce în ce mai mare de teste și biomarkeri disponibili pentru depistarea bolilor. Însă odată cu ele apare și un risc crescut de supra-diagnosticare și supra-tratare.
În ceea ce privește glanda tiroidă, hipotiroidismul poate fi depistat printr-o singură analiză de sânge, iar tratamentul nu este întotdeauna indicat.
Glanda tiroidă produce un hormon numit T4, care atunci când este eliberat în fluxul sanguin, acesta se transformă în T3, cea mai activă formă a hormonului tiroidian. Este important ca nivelurile acestora să se mențină în limite normale, întrucât tiroida reglează temperatura corpului, metabolismul, tensiunea arterială și ritmul inimii.
Hipotiroidismul apare atunci când glanda tiroidă secretă prea puțin hormon tiroidian. Această tulburare tiroidiană afectează 5 din 100 de persoane.
Simptomele cele mai des acuzate sunt oboseala, intoleranța la frig, constipația, uscarea pielii, căderea părului, slăbirea mușchilor, creșterea în greutate și probleme de fertilitate.
Cum poți afla dacă ai hipotiroidism
Foarte multe persoane se plâng de oboseala persistentă și sunt îngrijorate că ar putea avea hipotiroidism. Unele solicită mai multe analize de sânge pentru diagnosticarea și tratarea hipotiroidismului. Nu toate sunt însă necesare.
Majoritatea asociațiilor medicale recomandă diagnosticarea hipotiroidismului printr-un test de sânge care se parcurge în 2 pași simpli. În primă fază se verifică nivelul hormonului de stimulare tiroidiană, cunoscut sub numele de „TSH”, pe care glanda pituitară din creier îl eliberează pentru a stimula producția de hormoni.
Iar când testele arată că TSH a crescut, funcția scăzută a tiroidei se confirmă ulterior printr-un test numit „free T4”.
De ce nu trebuie verificați direct hormonii?
De ce nu trebuie testați direct hormonii tiroidieni T3 și T4 pentru a verifica dacă tiroida funcționează corect? Pentru că ea produce T3 doar în cantități mici. Chiar și în caz de hipotiroidism sever, nivelurile T3 nu scad atât de mult. Doar T4 este produs în cantități mari.
TSH este un test net superior pentru depistarea tulburărilor tiroidiene, deoarece chiar și cele mai mici modificări ale nivelului T4 produc creșteri mari ale TSH-ului. De regulă, nivelurile TSH la o persoană care suferă de hipotiroidism devin foarte mari înainte ca T4 să scadă sub limita normală.
Testele TSH normale indică aproape întotdeauna că glanda tiroidă este sănătoasă și produce suficienți hormoni tiroidieni.
Studiile au arătat că un simplu test TSH este suficient pentru identificarea hipotiroidismului în 99,6% din testele efectuate.
Există multe alte teste care pot fi realizate, precum T3 total, T4 total, free T3, free T4, anticorpi anti-TPO sau tiroglobulină. Însă nu există nici o dovadă că aceste teste suplimentare pot ajuta la diagnosticarea și controlul bolii tiroidiene.
Cei care propun o analiză tiroidiană mai extinsă sunt de părere că mai multe rezultate pot ajuta la întocmirea unui plan de intervenție personalizat. Cu toate acestea, testele de laborator nu arată întotdeauna cu precizie ce se întâmplă cu hormonii din corp.
Mai multe teste de laborator ar produce anxietate, ar genera mai multe analize și ar duce la prescrierea unui tratament care nu este necesar, care înseamnă mai multe costuri de suportat din partea pacientului.
Există dovezi solide care susțin utilizarea de teste simple pentru diagnosticarea hipotiroidismului. Un TSH sub 10 oferă o asigurare bună că pacientul nu are hipotiroidism.
Cât trebuie prescris tratamentul hormoni
Marcelo Campos, doctor la Harvard Vanguar nu recomandă tratament pentru persoanele care încă au un hipotiroidism subclinic, adică un nivel ușor crescut de TSH (între 4.12 și 10 mU/mL) și un nivel normal de free T4. În cazul lor, tratamentul cu hormoni tiroidieni sintetici ar putea să nu aducă îmbunătățiri semnificative a simptomelor și a calității vieții.
O recenzie sistematică pe 21 de studii clinice și 2192 de participanți, publicată în British Medical Journal, a concluzionat că hormonii tiroidieni nu produc beneficii relevante din punct de vedere clinic în ceea ce privește îmbunătățirea calității vieții sau a simptomelor asociate cu tiroida, precum depresia, oboseala și indicele de masă corporală la pacienții cu hipotiroidism subclinic.
Medicii endocrinologi ar trebui să opteze pentru monotorizarea pacienții cu hipotiroidism clinic decât să le prescrie tratament cu hormoni.
Dacă cineva este diagnosticat cu hipotiroidism clinic și nu dorește să înceapă un tratament cu hormoni, el poate verifica din nou nivelurile de TSH și T4 după 2-3 luni pentru a vedea dacă au apărut modificări.
Dacă vă confruntați cu o stare de oboseală persistentă, ea se poate ameliora cu ajutorul unei diete sănătoase, prin mai multă mișcare fizică, prin evitarea stresului și un odihnă suficientă.
Cumpără de aici:
[wcepe_products ids= ‘7032, 7070′ button=’Cumpără aici’]
Surse:
1. Marcelo Campos, Need to check your thyroid? Maybe not, Harvard Health Publishing: https://www.health.harvard.edu/blog/need-to-check-your-thyroid-maybe-not-2019072217388
2. Chloe Harman, Treatment of subclinical hypothyroidism questioned in controversial new guidance, Mims.co: https://www.mims.co.uk/treatment-subclinical-hypothyroidism-questioned-controversial-new-guidance/endocrine/article/1585290