HIPOTIROIDISMUL – una din cauzele OBOSELII și a creșterii în GREUTATE la femei

Bolile tiroidiene în general și hipotiroidismul în special sunt foarte des întâlnite la femei. Hipotiroidismul apare atunci când tiroida nu produce suficient hormon tiroidian. Reprezintă a doua cea mai frecventă tulburare endocrină la femei.

Hipotiroidism simptome

Hipotiroidismul este de cele mai multe ori cauzat de tiroidita autoimună (Hashimoto), o boală în care sistemul imunitar confundă în mod greșit glanda tiroidă cu un corp străin și îl atacă.

Acest atac constant împiedică tiroida să producă suficient hormon tiroidian pentru a menține metabolismul la o rată optimă. Din acest motiv pot să apară oboseală și alte simptome asociate.

Simptome tipice de hipotiroidism

Fiecare țesut din corp are receptori de hormoni tiroidieni. Din acest motiv simptomele afecțiunilor tiroidiene sunt atât de diverse. În cazul hipotiroidismului, cele mai comune sunt oboseala, creșterea în greutate și anomaliile apărute la nivelul ciclurilor menstruale, fertilității și funcțiilor cognitive:

• oboseală
• creștere în greutate sau obezitate
• depresie
• sensibilitate la frig
• unghii subțiri și fragile
• dureri musculare
• dureri de cap
• temperatură bazală a corpului scăzută
• slăbiciune
• retenție de apă
• piele uscată
• dereglări menstruale
• pierderi de memorie, deficite cognitive
• niveluri crescute de colesterol
• toleranță scăzută la exerciții

Hipotiroidismul – una din cauzele oboselii constante

Hipotiroidismul provoacă o încetinire a corpului și a creierului. Din această cauză, pacienții resimt din plin o stare apăsătoare de oboseală, epuizare, greutate sau lentoare la nivel fizic și mental.

Oboseala generală asociată cu hipotiroidismul poate fi cauzată de factori multipli, însă ea apare mai ales din cauza scăderii metabolismului.

Scăderea producției de hormon tiroidian duce la încetinirea funcțiilor metabolice. Metabolismul redus determină scăderea nivelului de adenozintrifosfat (un energizant din celule) și implicit apariția senzației de oboseală generală. Alte consecințe sunt creșterea tensiunii, durerii și slăbiciunii musculare.

Corpul pacienților cu hipotiroidism produce de asemenea mai mult acid lactic, care contribuie la oboseală, crampe și dureri musculare.

Mulți din cei care suferă de această boală tiroidiană acuză oboseală la efort fizic. Acest lucru se datorează faptului că hormonul tiroidian afectează țesutul cardiac. În lipsa unei cantități suficiente de hormon tiroidian, inima încetinește și reduce cantitatea de sânge pompat, și totodată fluxul de sânge oxigenat la țesuturi.

Hormonul tiroidian influențează inclusiv metabolismul zahărului din sânge și circulația sangvină la creier. Hipotiroidismul poate cauza letargie, uitare sau depresie din cauza scăderii cantității de glucoză și oxigen disponibile pentru creier.

Când să mergeți la medic

Oboseala constantă, senzația de ceață pe creier, răceala și incapacitatea de a slăbi sau de a menține greutatea corporală sunt semne care indică necesitatea efectuării unui test pentru hipotiroidism.

Asociația Americană a Tiroidei recomandă un test inițial pentru bolile tiroidiene la vârsta de 35 de ani și apoi o dată la fiecare 5 ani. Cel mai important test de diagnosticare a hipotiroidismului este TSH (tirotropina serică). 

Femeile diagnosticate cu tiroidită autoimună pot fi chemate la analize o dată pe an sau la fiecare 6 luni pentru monotorizarea nivelului TSH. 

Cumpără de aici:

[wcepe_products ids= ‘7032, 4521, 4278, 9927′ button=’Cumpără aici’]

Surse bibliografice:

1. Wartofsky L, Van Nostrand D, Burman KD, Overt and ‘subclinical’ hypothyroidism in women, Obstetrical & Gynecological Survey. 2006 Aug;61(8):535-42: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16842634
2. Dunn D, Turner C2, Hypothyroidism in Women, Nursing for Women’s Health. 2016 Feb-Mar;20(1):93-8: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26902444
3. UHN Staff, Hypothyroidism May Be the Cause of Your Fatigue: https://universityhealthnews.com/daily/energy/hypothyroidism-may-be-the-cause-of-your-fatigue/

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.