7 semne de cancer cervical pe care nu trebuie să le ignori

Cancerul cervical este situat pe locul al doilea în topul celor mai frecvente tipuri de cancere la femei după cancerul mamar. Din păcate, cele mai multe paciente sunt diagnosticate când boala a ajuns deja într-un stadiu avansat.

Unul din motivele neprezentării la medic este ignorarea simptomelor. În acest articol veți descoperi câteva din semnele care pot indica prezența unui cancer de col uterin în fază incipientă.

Simptome de cancer cervical

Cancerul cervical apare atunci când la nivelul cervixului au început să se dezvolte o serie de celule anormale, care cresc într-un ritm necontrolat.

Cea mai frecventă cauză a cancerului cervical este infecția cu virusul Papiloma uman (HPV). În momentul în care corpul este expus la acest virus, sistemul imunitar intră în acțiune și încearcă îl înlăture înainte de a provoca rău.

Un studiu pe un grup mic de femei a arătat însă că virusul HPV a supraviețuit timp de mulți ani, modificând în cele din urmă celulele de la suprafața cervixului și transformându-le în celule canceroase.

Citește și Factori de risc pentru CANCERUL de COL UTERIN

Riscul de cancer de col uterin poate fi redus prin efectuarea testului Papanicolau. Medicul ginecolog va recomanda realizarea acestuia anual dacă există leziuni pe colul uterin, sau mai rar, în funcție de caz.

Cancerul cervical poate fi tratat cu succes. Important este să fie depistat cât mai devreme posibil.

7 semne de cancer cervical care nu trebuie ignorate

O femeie are mai multe șanse să fie diagnosticată la timp dacă știe care sunt simptomele la care trebuie să fie atentă.

1. Dureri de picioare cu umflături

Durerea de picioare poate avea numeroase cauze, și nu în toate cazurile ea indică un cancer cervical. Dacă se exclude o leziune, o accidentare, un efort prelungit, atunci această durere poate avea o cauză mai serioasă. Cu atât mai mult poate fi nevoie să fie investigată și de un medic ginecolog cu cât ea este însoțită de umflături.

Unity Point Health susține că pe măsură ce cancerul crește și avansează, poate începe să pună presiune pe nervii din peretele pelvian, cauzând astfel durere și inflamații.

2. Secreții vaginale anormale

Orice secreție vaginală anormală trebuie examinată de medicul ginecolog. Cele normale sunt de obicei fără culoare și fără miros, însă unele cazuri ele pot avea un miros neplăcut. Scurgerile vaginale cu o culoare ciudată și un miros puternic necesită investigații de specialitate.

Cancerul cervical lipsit de oxigen determină moartea unor celule și la infectarea tumorii. Această infecție poate fi responsabilă pentru mirosul neplăcut al secrețiilor vaginale, care poate indica prezența unui cancer cervical.

Secrețiile continue pot fi pale, apoase, maronii sau amestecate cu sânge. Nu tot timpul sunt un simptome de cancer, însă orice secreție anormală trebuie diagnosticată corect.

3. Sângerări vaginale

Sângerările care apar între menstruații nu sunt normale și de aceea trebuie să mergeți la medic pentru a depista cauza. Sângerările intramenstruale sau după menopauză pot indica o problemă mai gravă.

4. Disconfort în timpul urinării

Eliminarea urinei nu provoacă în mod normal nici durere, nici usturime. Când urinarea devine problematică, trebuie să mergeți la doctor.

Cancerul cervical poate duce la un blocaj renal care poate cauza probleme de urinare: durere, disconfort, nevoia urgentă de a urina. Deși nu întotdeauna este vorba de cancer cervical, este totuși un simptom posibil, care nu trebuie ignorat.

5. Durere pleviană

Durerea pelviană este normală doar în perioada menstruației. Ea se manifestă sub forma unor crampe care radiază din pelvis. Durerea pelviană în sine, care devine extrem de intensă și durează mai mult decât durează ciclul menstrual, ar putea semnala o problemă, inclusiv cancer de col uterin.

MD Anderson Cancer Center susține că durerea sau disconfortul abdominal persistent (inclusiv indigestie, gaze, presiune, balonare, crampe) poate indica un cancer cervical. Iar durerea și presiunea pelviană constantă poate indica un cancer endometrial.

Nu ignorați această durere, mai ales dacă sunt prezente și alte simptome din cele listate aici.

6. Pierderea în greutate și oboseală

Femeile care nu sunt la cură de slăbire, nici nu și-au modificat dieta dar totuși au început să slăbească în mod nejustificat și se simt obosite trebuie să afle care este cauza.

Orice modificare survenită în greutatea corporală și nivelul de energie trebuie investigate de un medic, mai ales dacă sunt prezente și alte simptome ciudate.

7. Cicluri menstruale neregulate

Cele mai multe femei au menstruații regulate, care apar odată la 25-28 de zile. Dereglările menstruale se pot datora mai multor cauze: schimbări în dietă sau în stilul de viață, administrarea unor medicamente sau anumite afecțiuni.

Citește și Dietă de prevenire a cancerului CERVICAL

Menstruațiile normale care au început să se deregleze – adică să lipsească o lună, sau să se prelungească mai mult decât în mod obișnuit – pot fi un semnal de alarmă.

O femeie trebuie să își cunoască foarte bine corpul pentru a putea depista orice modificare anormală care survine și a merge la medic, înainte de fi prea târziu.

Sursă: Power of Positivity, 8 Early Warning Signs of Cervical Cancer: https://www.powerofpositivity.com/cervical-cancer-signs/

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

loading...
Loading...

    Adaugă comentariu

    Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.