Hepatita E – cum se transmite, ce simptome cauzează, cum se poate preveni

Până de curând se cunoșteau doar 4 tipuri de hepatită: A, B, C și D. Hepatita E este un nou tip de hepatită diagnosticat în mai multe țări, inclusiv în România.

Se estimează că 20 de milioane de persoane suferă de această boală la nivel mondial, dintre care 3,3 milioane sunt cazuri simptomatice. Potrivit OMS (Organizația Mondială a Sănătății), hepatita E a cauzat circa 44.000 de deces în anul 2015.

Virusul hepatitei E: infectiousdiseaseadvisor.com

Este important să cunoaștem care sunt factorii de risc, cauzele și simptomele acestei boli pentru a beneficia de o mai bună protecție împotriva ei.

Ce este hepatita E

Hepatita E este o boală de ficat cauzată de infecția cu un virus numit HEV (virusul hepatic E). este un virus mic, care are cel puțin 4 tipuri: genotipurile 1, 2, 3 și 4. Genotipurile 1 și 2 au fost descoperite doar la oameni, celelalte două circulă la anumite animale, precum porci, mistreți și căprioare, însă rareori infectează oamenii.

Acest virus se elimină prin scaunul persoanei infectate și pătrunde în corp prin intestine. De obicei, infecția se vindecă în 2-6 săptămâni. Uneori, poate provoca o boală gravă, numită hepatita fulminantă (insuficiență hepatică acută), ce poate duce la deces.

Cum se transmite hepatita E

Virusul hepatic E se transmite pe cale fecală-orală, în mod special prin apa contaminată. Deși este întâlnită în toate țările, cele mai mari rate sunt înregistrate în Asia de sud și est.

Boala este așadar mai comună în regiunile sărace, cu acces limitat la apă curată, cu condiții proaste de igienizare și salubritate, care permit virusului excretat prin fecale să ajungă în apă. În acest zone, hepatita E poate afecta câteva sute sau chiar mii de persoane.

Alte căi de transmite a virusului hepatic E, mai rare, sunt:

– carnea care nu a fost preparată bine
– produsele din carne derivate de la animalele infectate
– transfuzii cu sânge infectat
– transmitere de mama însărcinată la făt

Consumul de crustacee crude poate fi de asemenea o cauză a hepatite E în zonele endemice.

Simptome de hepatita E

Cazurile de hepatita E nu sunt diferite din punct de vedere clinic de alte tipuri de hepatită virală acută.

Perioada de incubare de după expunerea la hepatita E variază între 2 și 10 săptămâni. Persoanele infectate excretă de regulă virusul la 3-4 săptămâni după declanșarea bolii.

Simptomele sunt mai comune la persoanele cu vârsta cuprinsă între 15 și 40 de ani în zonele cu epidemie. Simptomele tipice ale hepatitei E sunt:

• în primă fază apar: febră ușoară, apetit scăzut (anorexie), greață și vărsături, care durează câteva zile; unele persoane pot avea de asemenea dureri abdominale, mâncărimi ale pielii, urticarie sau dureri articulare
icter (decolorarea pielii în galben), urină închisă la culoare și scaune negre
ficat sensibil la palpare și ușor mărit (hepatomegalie)

Când hepatita E apare în timpul sarcinii (al doilea și al treilea trimestru) ea poate duce la hepatită fulminantă, cu risc crescut de insuficiență cardiacă, pierderea sarcinii și mortalitate.

Cazuri de hepatita E cronică au fost raportate la persoanele cu imunitatea scăzută, îndeosebi la cei cu transplant de organe sau care iau medicamente imunosupresive.

Cum se tratează hepatita E

În general, persoanele cu hepatita E nu au nevoie de spitalizarea, dat fiind că boala se auto-limitează de la sine. doar persoanele cu deficiențe imunitare care au hepatita E cronică primesc un tratament specific cu ribavirină, un medicamente antiviral. În unele cazuri s-a folosit cu succes și interferonul.

Cum ne putem proteja împotriva hepatitei E

Prevenția este cea mai eficientă măsură pe care o putem lua împotriva îmbolnăvirilor de orice fel. Transmiterea hepatitei E în rândul populației generale poate fi redusă prin îmbunătățirea calității serviciilor de aprovizionare a populației cu apă potabilă și a sistemelor necesare pentru eliminarea fecalelor umane.

La nivel individual, riscul de hepatita E poate fi redus prin câteva măsuri de igienizare:

– spălatul pe mâini cu apă curată, în special înainte de masă
– evitarea consumului de apă din surse impure
– practicarea de obiceiuri alimentare sănătoase

Atenție mare la folosirea grupurilor sanitare și a toaletelor publice. Spălați și dezinfectați bine mâinile înainte de a ieși din ele.

Sursă: World Health Organization, Hepatitis E: https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/hepatitis-e

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

loading...
Loading...

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.