Factori de risc pentru CANCERUL de COL UTERIN

Cancerul de col uterin, denumit deseori și „cancerul cervical” provoacă circa 2.000 de deces anual în țară, susține dr. Carmen Ungureanu de la Institutul Național de Sănătate Publică.

De altfel, statisticile arată că România este țara cu cele mai mari rate de cancer de col uterin din toată Europa. 4.000 de femei sunt diagnosticate în fiecare an.

Cancer cervical – factori de risc

Cel mai îngrijorător este că rata mortalității din cauza acestei boli este de 4 ori mai mare decât în alte țări europene, întrucât pacientele ajung târziu la medic, când cancerul a avansat foarte mult și a devenit deja invaziv.

Cancerul cervical este al doilea cel mai frecvent tip de cancer după cancerul mamar, care le afectează pe femeile cu vârsta cuprinsă între 15 și 44 de ani.

Factori de risc ai cancerului cervical

Principalul factor de risc al cancerului de col uterin este infecția cu Papiloma uman (HPV), un virus care cauzează negi genitali. Virusul HPV se transmite de regulă prin contact sexual. A nu se confunda HPV cu HIV (care provoacă SIDA).

Infecțiile HPV se contactează foarte ușor. Un studiu recent a arătat că femeile tinere iau acest virus la prima lor experiență sexuală. Contactul piele la piele este suficient pentru transmiterea virusului. Cuplurile căsătorite au mai puține șanse de a contacta acest virus.

Există peste 100 de forme ale virusului HPV, doar unele din ele fiind implicate în producerea cancerului de col uterin. Cele mai multe infecții HPV sunt silențioase, adică nu produc nici un simptom.

Infecțiile HPV asociate cu cancerul cervical provoacă simptome, precum: negi genitali plați, greu de sesizat în jurul valvei, cervixului și a anusului. Negii genitali/anali vizibili nu sunt în general asociați cu un risc crescut de cancer cervical.

National Health Services susține că acest tip de cancer este asimptomatic în primele faze. De aceea multe femei sunt diagnosticate în stadii tardive.

Însă atunci când provoacă simptome, cele mai comune sunt sângerările vaginale anormale, care pot să apară între menstruații sau după menopauză. Aceste sângerări nu înseamnă neapărat cancer cervical, însă ele trebuie investigate de ginecolog.

Cele mai multe infecții HPV dispar de la sine, fără tratament, întrucât corpul are capacitatea de a le combate înainte de a se transforma în cancer.

Alți factori de risc ai cancerului cervical

Cercetătorii sunt de părere că trebuie să existe alți factori de risc (precum fumatul sau alte infecții cu transmitere sexuală) care să determine infecția HPV să producă modificări canceroase.

Factorii genetici joacă un rol important în declanșarea cancerului cervical. O femeie are un risc mai mare de cancer cervical dacă mama sau sora au această boală.

Femeile fumătoare și cele vârstnice sunt mai predispuse la cancer cervical.

Alte infecții cu transmitere sexuală precum Chlamydia trachomatis cresc de asemenea riscul cancerului de col uterin.

Și dieta poate influența apariția cancerului cervical, el fiind mai frecvent la femeile care au diete sărace în legume și fructe. Un studiu a arătat de asemenea un risc crescut de cancer cervical la femeile cu niveluri scăzute de vitamine E și Coenzima Q10.

Alți factori de risc posibili ai cancerului de col uterin sunt:

– nașterea de mulți copii
– utilizarea de anticoncepționale pe termen lung

Femeile cu mame care au luat dietilstilbestrol (un medicament folosit în perioada 1940-1971) în timpul sarcinii pentru tratarea anumitor probleme sunt de asemenea mai predispuse la cancer de col uterin.

Surse bibliografice:

1. EduMedical, Romania, primul loc in Europa la incidenta cancerului de col uterin: https://www.edumedical.ro/10704-2/
2. NHS, Overview – Cervical cancer: https://www.nhs.uk/conditions/cervical-cancer/
3. Med Broadcast, Cervical cancer: risk factors: https://www.medbroadcast.com/channel/womens-health/womens-health-problems/cervical-cancer-risk-factors

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.