GRUPA de SÂNGE arătă la ce BOLI suntem predispuși

Fiecare dintre noi „primim” la naștere o anumită grupă sanguină, și odată cu ea predispoziția spre anumite afecțiuni sau probleme de sănătate.

Cercetătorii spun că grupa de sânge ne poate oferi indicii legate de riscul de boli la care suntem mai expuși. 

Grupa de sange ne arata la ce boli suntem predispusi

Legătura dintre grupa sangvină și diferite boli a fost studiată încă din anul 1900. Oamenii de știință au descoperit atunci că anticorpii și antigenii se moștenesc.

Grație avansărilor din domeniul tehnologiei, a biochimiei și a geneticii, a fost posibilă identificarea asocierea antigenilor cu riscul de boli. Acest lucru este important pentru dezvoltarea de strategii nutriționale și medicamentoase cât mai bine țintite.

Este important să știm ce grupă de sânge avem pentru a putea dona sânge sau a face transfuzii. Grupa sangvină ne poate arăta și la cel fel de afecțiuni suntem predispuși din punct de vedere genetic. 

Tipuri de grupe sangvine

Crucea Roșie din America susține că există 8 tipuri de grupe sangvine comune și multe alte grupe mai rare. Principala grupa de sânge umană este AB0, care este determinată de genele A și B.

Fiecare grupă sangvină este influențată de prezența sau absența unor antigeni (ex. o toxină sau o substanță străină care poate declanșa un răspuns imun) pe suprafața celulelor roșii de sânge.

Totodată, există și o proteină numită „factorul Rh” care poate fi prezentă sau absentă pe aceste celule. Dacă se află pe celulele roșii de sânge, se adaugă un „+” după grupa sangvină. Dacă nu este prezentă, se adaugă un „-“.

Grupa A: are antigenul A pe celulele roșii de sânge;
Grupa B: are antigenul B pe celulele roșii de sânge;
Grupa AB – are ambii antigeni A și B pe celulele roșii de sânge;
Grupa 0 – nu are nici unul din antigenii A sau B pe celulele roșii de sânge;
Factorul Rh – dacă această proteină este prezentă pe celulele roșii de sânge, persoana respectivă poate avea grupa sangvină A+, B+, AB+ sau 0+.

Există peste 600 de alți antigeni cunoscuți care pot crea grupe sangvine rare. Unele sunt unice la anumite grupuri etnice sau rase. Acest lucru face dificilă identificarea unor donatori potriviți.

Reguli de donare

Nu este suficient să fim complet sănătoși pentru a putea dona sânge unei persoane care are nevoie. Trebuie de asemenea să existe o compatibilitate între grupa noastră sangvină și grupa sangvină a primitorului.

Citește și Beneficiile DONĂRII de SÂNGE

Anumite grupe sangvine nu pot fi amestecate. De pildă, grupa A nu are părtășie cu grupa B și vice versa.

Grupa 0, în special grupa 0- este considerată un „donator universal” mai universală, ceea ce înseamnă că persoanele care o dețin pot dona tuturor celorlalte grupe sangvine.

În ceea ce privește donarea de plasmă (lichidul necesar pentru transportul celulelor roșii și albe de sânge și a plachetelor prin corp), grupa AB este considerată donatorul universal.

Ce spune grupa sangvină despre sănătatea noastră

Grupa de sânge poate determina riscul pentru anumite boli, precum cancer sau boli cardiovasculare. Ea poate oferi indicii despre probabilitatea de a suferi de inflamații și tulburări neurodegenerative.

Studiile (unele din ele datează din anul 1940) au arătat un risc crescut de cancer și boli cardiovasculare la grupele A și AB, de inflamații și depresie la grupa 0, și de boli neurodegenerative la grupele B și AB.

Cu toate acestea, riscul de contracta aceste boli depinde și de factori externi, precum stilul de viață, dieta și gradul de mișcare fizică.

Grupa de sânge și riscul de boli

• Grupa A – risc crescut de boli cardiovasculare
• Grupa B – risc crescut de afecțiuni neurodegenerative
• Grupa AB – risc crescut de boli cardiovasculare, cancer și afecțiuni neurodegenerative
• Grupa 0 – risc crescut de depresie, inflamații și ulcer peptic

Citește și Ce să MĂNÂNCI, potrivit GRUPEI tale de SÂNGE – dr. Peter D’Adamo

Surse bibliografice:

1. D Rose Ewald and Susan CJ Sumner, „Blood Type Biochemistry and Human Disease”, articol publicat în jurnalul Wiley Interdiscip Rev Syst Biol Med. 2016 Nov; 8(6): 517–535, preluat de pe site-ul: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5061611/
2. Shandley Mc Murray, „Blood Types Provide Important Clues About Our Health”, articol publicat pe site-ul University Health News Daily: https://universityhealthnews.com/daily/aging-independence/blood-types-provide-important-clues-about-our-health/

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

loading...
Loading...

    Adaugă comentariu

    Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.