Culoarea URINEI – ce AFECȚIUNI indică

Aspectul urinei și a scaunului poate oferi indicii importante despre starea noastră de sănătate. Culoarea urinei arată ce bem, ce mâncăm și ce medicamente luăm, dar este totodată și un instrument de diagnosticare.

Orice schimbare a culorii urinei necesită investigații medicale. Nuanțele de maro sau roșu pot reflecta prezența unor afecțiuni, mai ales dacă există și alte simptome asociate.

Culoarea urinei – ce boli indica

Înainte de a ne alarma, trebuie să știm că există circa 50 de nuanțe de galben care pot fi considerate normale. Urina foarte deschisă la culoare, precum apa, sugerează că suntem un pic „prea hidratați”. Dimpotrivă, o urină închisă la culoare ne spune că trebuie să bem mai multă apă.

Alimentele, vitaminele și urina

Unele alimente și suplimente de vitamine pot modifica nuanța urinei. Fructele de pădure, sfecla roșie și alimentele bogate în pigmenți sau coloranți alimentari pot produce acest efect.

Unele vitamina din grupul B, precum vitamina B2 și vitamina B12 pot face urina verde-fluorescentă. Alimentele galbene și portocalii pot produce o urină de culoare galben închis sau chiar portocaliu.

Și anumite medicamente pot modifica temporar culoarea urinei. De pildă, Fenazopiridina, folosită pentru calmarea durerilor cauzate de infecțiile urinare poate duce la colorarea urinei în portocaliu. Pastilele pentru diaree pot de asemenea da o urină galbenă aprinsă.

Citiți prospectul medicamentelor pe care le luați pentru a vă asigura că schimbarea culorii urinei este doar un efect secundar.

Ce boli poate arăta culoarea urinei

Urina are în mod normal culoarea galbenă, care rezultă dintr-un pigment numit urobilină sau urocrom. Medicul care analizează o mostră de urină va lua în considerare culoarea și compoziția urinei.

Iată care sunt cauzele posibile ale diferitelor nuanțe de urină:

Urină neagră – melanom
Urină albastră/verde – medicamente, Pseudonomas, alimente, infecții ale tractului urinar
Urină portocalie sau maro – icter, rabdomioliză (leziune musculară), disfuncții hepatice
Urină de culoare galben închis – deshidratare
Urină verde închis spre negru – pigment biliar (posibil icter), toxine, hemoragii, medicamente, metaboliți
Urină lăptoasă – globule grase, puroi, cristale
Urină de culoare portocaliu deschis – alimente, medicamente, vitamine B, laxative folosite recent
Urină pală – urină diluată
Urină purpurie – utilizare de cateter urinar
Urină roz/roșie – consum de sfeclă, medicamente, sângerări vaginale, infecții urinare, anemie hemolitică, pietre la rinichi, cancer
Urină de culoarea chihlimbarului – normală

O urină sângerie poate indica o afecțiune care necesită diagnostic și tratament de urgență:

– o infecție a tractului urinar
– afecțiuni renale sau tumori
– probleme ale vezicii urinare sau tumori
– prostată mărită

Cumpără de aici:

[wcepe_products ids= ‘4552, 4531, 11062, 10590′ button=’Cumpără aici’]

Sursă: Cindy Foley, “Normal” Urine Color: 50 Shades of Yellow, University Health News Daily: https://universityhealthnews.com/daily/aging-independence/normal-urine-color-50-shades-of-yellow/

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.