De ce crește TENSIUNEA arterială – dr. Mihaela Bilic

Problemele cardiace sunt tot mai frecvente la populația actuală, nu numai la persoanele vârstnice, ci și la tineri. Hipertensiunea arterială de pildă, poate face ravagii în corp ani de zile fără să fie diagnosticată.

Tensiunea arterială – ucigașul tăcut

Multe din persoanele hipertensive nu au nici un simptom, chiar dacă nivelurile tensiunii arteriale sunt deja la cote periculoase. În puține cazuri, hipertensiunea arterială poate produce dureri de cap, respirație scurtată sau sângerări nazale.

De ce creste tensiunea arteriala

Însă acest simptome sunt întâlnite și în alte boli, iar în cazul hipertensiunii, ele apar când nivelurile au ajuns la un stadiu extrem de grav.

Nediagnosticată și netratată în mod corespunzător, hipertensiunea arterială poate duce la o serie de complicații riscante, precum atac de cord sau accident vascular cerebral.

Creșterea presiunii cu care sângele circulă prin corp peste limita normală (140/90 mmHg) afectează aprovizionarea celulelor cu oxigen și nutrienți. Din acest motiv, hipertensiunea arterială poate provoca probleme la nivelul inimii, creierului, aparatului respirator și rinichilor.

De ce crește tensiunea arterială

Dr. Mihaela Bilic spune că hipertensiunea arterială este o boală a omului modern. Din păcate, nu se cunosc cauzele exacte, nici calea de vindecare completă. Cei mai mulți hipertensivi sunt condamnați la tratamente medicamentoase pe viață.

„Inima nu doar, iar tensiunea crescută, chiar dacă nu se simte, până la urmă tot face poc pe undeva”.

Vârsta este unul din principalii factori de risc pentru apariția hipertensiunii arteriale, această afecțiune fiind mai des întâlnită la persoanele peste 60 de ani.

Factori de risc

Însă dincolo de vârstă și moștenirea genetică, există și alți factori cu un rol important:

– acumularea unei cantități mari de grăsime în zona burții (obezitate abdominală); 55% din bărbații cu grăsime abdominală sunt hipertensivi;
– nivelurile crescute de colesterol total și trigliceride; 40% din hipertensivi au și colesterolul mare, peste 240 mm/dL;
– stresul (care favorizează sinteza adrenalinei și provoacă în consecință creșterea presiunii arteriale);
– un consum mai mare de 1-2 pahare de alcool pe zi;
– fumatul;
– lipsa de mișcare fizică; sedentarismul este corelat cu creșterea greutății corporale, a nivelului de colesterol, de tensiune și de stres;
– aportul crescut de sare din dietă crește tensiunea arterială, îndeosebi la persoanele peste 50 de ani.

Măsuri pentru prevenirea hipertensiunii arteriale

Tensiunea arterială crescută este un semnal de alarmă pe care trebuie să îl luăm în considerare dacă vrem să preîntâmpinăm evenimente cardiace grave. Să nu uităm că hipertensiunea arterială este numit „ucigașul tăcut” al omului modern.

Ce stă în puterea noastră, suntem datori să facem: să consumăm o dietă bazată pe fructe, legume, cereale integrale și lactate degresate, să mâncăm mai puține grăsimi saturate, să reducem aportul total de grăsimi, să limităm consumul de sare, să dobândim sau să păstrăm o greutate corporală optimă, să facem mai multă mișcare, să renunțăm la vicii (tutun, alcool).

Persoanele cu vârsta de 18 ani trebuie să își verifice tensiunea arterială cel puțin o dată la 2 ani, iar persoanele de 40 de ani și peste, odată pe an. Tensiunea arterială trebuie măsurată la ambele brațe.

Cumpără de aici:

[wcepe_products ids= ‘9162, 10823, 7034′ button=’Cumpără aici’]

Surse:

1. Rodica Mitu, „Mihaela Bilic: De ce ne crește tensiunea. Factori de risc”, Dcnews.ro: https://www.dcnews.ro/mihaela-bilic-de-ce-ne-creste-tensiunea-factori-de-risc_646120.html
2. Mayo Clinic Staff, „High blood pressure: Can you prevent it?”: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/high-blood-pressure/in-depth/health-tip/art-20048944

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

1 comentariu

  1. Ce fel de tratament se poate aplica la hta dacă sis este între 130-135 iar dia 90-95 ?
    Mentionez că dacă nu iau medicament mă simt rău iar dacă iau medidamentul de aceea mă simt rău.

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.