CĂPUȘELE „trag” mai mult la persoanele cu grupa de sânge A și B
Odată cu dezvoltarea vegetației verzi și instalarea lunilor de vară, căpușele își reîncep activitatea. Ele nu dispar în sezonul rece, doar că pe durata iernii sunt mai puțin active, petrecând în stare latentă sub zăpadă.
„Sezonul” căpușelor începe în aprilie și se încheie în noiembrie. Potențialele victime ale căpușelor sunt rozătoarele mici, animalele mari, și tot mai des și omul.
Căpușele se atașează de corpul gazdei și se hrănesc cu sângele lor. Ele pot transmite diverse boli infecțioase, care pot fi contactate atât prin înțepătura directă a căpușei, cât și prin consumul de produse lactate nepasteurizate de vacă, oi sau capre, prin transfuzii de sânge, sau prin sarcină (de la mamă la făt).
Cuprins
Căpușele preferă anumite grupe de sânge
Cercetătorii au descoperit un lucru extrem de interesant, anume că și căpușele au „preferințe culinare în materie de sânge. Aceste arahnide sunt mai atrase spre persoanele cu o anumită grupă sanguină.
Se pare că persoanele care au grupa sangvină A sunt mai predispuse la mușcăturile de căpușe, inclusiv de cele purtătoare de boala Lyme.
Oamenii de știință de la Universitatea Masaryk din Cehia au testat în laborator mostre de sânge uman din toate grupele sangvine pe o specie comună de căpușe (Ixodes ricinus).
Au urmărit apoi modul de acțiune al căpușelor timp de 2 minute. Au observat că din toate grupele sangvine, cele mai „savurate” au fost grupele A și B. 36% dintre căpușe au preferat grupa de sânge A, iar 15% grupa de sânge B.
Acest studiu indică faptul că grupa de sânge ar putea fi un factor de risc pentru mușcăturile de căpușe, întrucât acești paraziți au anumite preferințe alimentare. Rezultatele ar putea ajuta la reducerea riscului de boli infecțioase la persoanele cu grupele sangvine respective.
Ce căpușe pot transmite boala Lyme
Căpușele au în mod normal o dimensiune foarte mică, ca o sămânță de susan. După ce se alimentează cu sânge, pot crește până la mărimea unei boabe de cafea.
Specia de căpușe care poate transmite boala Lyme este căpușa-cerb, sau căpușa cu picioare negre. 17% dintre căpușe sunt infectate cu bacteria Borrelia burgdorferi care provoacă boala Lyme.
O persoană poate bănui că a fost infectată cu această bacterie dacă acuză următoarele simptome după o mușcătură de căpușă:
– erupție cutanată circulară roșie la locul mușcăturii
– febră
– dureri de cap
– alte simptome asemănătoare gripei
Sursă: Ziare.com, „Capusele nu musca pe oricine. Cercetatorii au descoperit care grupe de sange le plac mai mult”: http://www.ziare.com/viata-sanatoasa/boli/capusele-nu-musca-pe-oricine-cercetatorii-au-descoperit-care-grupe-de-sange-le-plac-mai-mult-1521788