Femeile cu CORPUL în formă de MĂR (talia mare) au un risc mai mare de ATAC de CORD

Articol scris de Ana-Maria Postolache

Forma corpului care ne-am născut, accentuată de creșterea în greutate, poate fi un indicator al stării noastre de sănătate.

De pildă, unele persoane au o siluetă care seamănă foarte mult cu un măr. Femeile cu această formă sunt mai mari în partea de sus și mai subțiri în partea de jos. Ele au de regulă mai grăsime adunată în jurul stomacului, au talia și bustul mare, șoldurile mai mici și picioarele subțiri.

Corpul în formă de măr – riscuri pentru sănătate

Corpul în formă de măr se mai numește și „formă de diamant” sau „formă de inimă”. La bărbați, această formă mai este numită „burtă de bere” (burtă care crește din cauza consumului mare de bere).

Dincolo de faptul că acest tip de siluetă creează probleme în ceea ce privește alegerea unei vestimentații adecvate, ea este asociată și cu anumiți factori de risc pentru sănătate.

Forma de măr este considerată mai periculoasă decât forma de pară, deoarece dimensiunea mare a taliei este de multe ori semnul unor depozite mari de grăsimi în jurul organelor interne.

Grăsimea abdominală asociată cu diabet, boli de inimă, cancer

Grăsimea abdominală sau obezitatea abdominală (centrală) este asociată mai direct cu bolile de inimă, diabetul de tip 2, cancerul și un nivel crescut de colesterol.

Potrivit Mayo Clinic, persoanele care suferă de sindrom metabolic au de regulă această formă corporală. Talia lor este mare și poartă o greutate mare la nivelul abdomenului.

Persoanele în formă de pară au o talie mai subțire și o greutate mai mare pe șolduri. Această alură nu crește riscul de sindrom metabolic (boli de inimă, diabet) este mai mic.

Forma de măr crește riscul de infarct miocardic

Într-un raport al Daily Mirror, femeile cu corpul în formă de măr sunt mai predispuse la atacuri de cord decât cele cu corpul în formă de pară. Această afirmație se bazează pe rezultatele unui studiu recent, care a arătat o legătură între dimensiunea crescută a taliei și atacul de cord.

Cercetătorii de la Universitatea din Oxford și alte instituții au investigat legătura dintre nivelul crescut de grăsime corporală și șansele apariției unui atac de cord.

Au fost examinate datele a circa 500.000 de persoane cu vârsta cuprinsă între 40 și 69 de ani. Rezultatele au arătat că o burtă mai mare crește riscul de atac de cord. Acest risc a fost și mai puternic asociat cu o talie mai mare în raport cu dimensiunea șoldurilor.

Deși forma de măr este mai comună la bărbați, acest studiu a arătat că femeile cu formă de măr sunt de 3 ori mai predispuse la acest risc decât bărbații.

Nu atât greutatea corporală totală influențează acest risc, cât distribuția grăsimii în corp (unde se depozitează cel mai mult grăsimea), mai ales la femei.

Comparativ cu indicele de masă corporală, măsurarea adipozității centrale (grăsimea corporală) ar putea fi așadar un indicator mai bun al riscului de infarct miocardic.

Trebuie însă să reținut că forma corpului este doar un singur factor. Oameni de diferite forme și dimensiuni pot fi sănătoși, sau pot avea un risc mai mare de anumite boli, precum diabet sau afecțiuni cardiace.

Persoanele cu exces ponderal sunt sfătuite să își evalueze starea de sănătate prin teste regulate, care să arate nivelul tensiunii arteriale, a colesterolului, a glicemiei și a altor markeri importanți.

Cumpără de aici suplimente care ajută la arderea grăsimii:
[wcepe_products ids=’10759, 4569, 11103, 4601′ button=’Cumpără aici’]

Surse bibliografice:

1. National Health Services (NHS): „Apple-shaped women may have increased heart attack risk”: https://www.nhs.uk/news/heart-and-lungs/apple-shaped-women-may-have-increased-heart-attack-risk/
2. Mayo Clinic, „Apple and pear body shapes”: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/metabolic-syndrome/multimedia/apple-and-pear-body-shapes/img-20006114
3. WebMD, „What Your Body Shape Says About Your Health”: https://www.webmd.com/diet/ss/slideshow-body-shape-health

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.