MENSTRUAȚII anormale – simptome, cauze, boli, prevenire

Articol scris de Ana-Maria Postolache

Dereglările menstruale se numără printre cele mai comune probleme din viața unei femei. Tulburările de menstruație sunt de altfel unul din principalele motive pentru care fetele tinere și femeile de vârstă medie se prezintă la medicul ginecolog.

Ce înseamnă o menstruație anormală

În mod normal, durata unui ciclu menstrual în cazul celor mai multe femei este de 4-7 zile. Menstruația apare de regulă o dată la 28 de zile.

Dereglari menstruale

 

O femeie poate ști că are probleme menstruale atunci când:

– menstruația vine la mai puțin de 21 de zile
– menstruația vine la o distanță de peste 35 de zile
– menstruația lipsește 3 luni la rând
– fluxul menstrual este mai abundent decât în mod normal
– fluxul de sânge este mai mic decât în mod normal
– perioada menstruală durează mai mult de 7 zile
– ciclul menstrual este însoțit de dureri, crampe, greață sau vărsături
– apar sângerări sau pete roșii între menstruații, după menopauză, după contact sexual

Exemple de menstruații anormale

Amenoreea. Înseamnă lipsa menstruației sau stoparea completă a menstruației. Absența menstruației pe o perioadă de 90 de zile sau mai mult este considerată anormală, cu excepția perioadei de sarcină, alăptare sau menopauză (aceasta apare între 45 și 55 de ani). Fetele tinere care nu au ciclu menstrual până la vârsta de 15-16 ani pot primi de asemenea diagnosticul de amenoree.
Oligomenoreea. Se referă la menstruațiile rare.
Dismenoreea. Determină apariția de menstruații dureroase sau crampe severe; cu toate acestea, disconfortul menstrual este normal pentru cele majoritatea femeilor.

Sângerările uterine anormale. Poate fi vorba despre un flux abundent, despre perioade menstruale care depășesc 7 zile sau despre sângerări între perioadele normale de menstruație.

Cauzele menstruațiilor anormale

Există mai mulți factori care pot duce la apariția problemelor menstruale. Unele cauze sunt mai ușoare și controlabile, altele mai grave, care pot semnala o afecțiune. Cele controlabile sunt:

• stresul excesiv
• pierderea sau luarea în greutate
• anumite diete
• schimbări în programul de exerciții sau mișcare fizică
• călătoriile
• anumite boli

Cauzele mai serioase sunt:

• Anticoncepționalele

Unele femei pot avea menstruații dereglate sau amenoree până la 6 luni după încetarea tratamentului cu aceste pastile. Anticoncepționalele care conțin progesteron pot avea sângerări intermenstruale (metroragii)

• Polipi uterini sau fibrom uterin

Polipii uterini sau polipii endometriali sunt crescături noncanceroase în mucoasa uterului. Fibroamele sunt tumori care se atașează de peretele uterului. Pot avea dimensiuni mici (cât sâmburele de măr) sau mari (cât un grepfrut). Aceste tumori sunt în mare parte benigne, însă pot cauza sângerări puternice și dureri în timpul menstruației. Fibroamele mari pot cauza disconfort din cauză că apasă pe vezica urinară sau pe rect.

• Endometrioza

Țesutul endometrial care căptușește uterul se descompune lunar și este eliminat împreună cu fluxul menstrual. Endometrioza apare atunci când țesutul începe să crească în exteriorul uterului.

Deseori, el se atașează de ovare sau de trompele uterine. Uneori el poate crește pe intestine sau pe alte organe din tractul digestiv inferior sau în zona dintre rect și uter.

Endometrioza poate provoca sângerări anormale, crampe sau durere înainte și în timpul menstruațiilor.

• Boala inflamatorie pelviană

Aceasta este o infecție bacteriană care afectează sistemul reproductiv al femeii. Bacteria poate pătrunde în vagin prin contact sexual, în urma unor proceduri ginecologice, în timpul nașterii, pierderii sarcinii sau în urma unui avort, după care se răspândește la uter și tractul genital superior.

Boala inflamatorie pelvină produce secreții vaginale abundente cu un miros neplăcut, menstruații neregulate, dureri pelviene și în zonele inferioare, febră, greață, vărsături sau diaree.

• Sindromul ovarelor polichistice (SOP)

În această afecțiune, ovarele produc cantități mari de androgeni – hormoni masculini. În consecință, pot să se formeze chisturi (săculeți mici umpluți cu lichid) în ovare, care pot fi văzuți la ecografia abdominală.

Schimbările hormonale care apar pot împiedica maturarea ovulului și ovulația. O femeie cu ovare polichistice poate experimenta menstruații neregulate sau oprirea completă a menstruației.

SOP este asociată și cu alte probleme de sănătate, precum obezitate, infertilitate sau hirsutism (creșterea excesivă de păr și acnee).

• Insuficiența ovariană prematură

Această afecțiune apare la femeile sunt 40 de ani, a căror ovare nu funcționează normal. Ciclurile menstruale se opresc la fel ca în menopauză.

Insuficiența ovariană prematură este întâlnită la femeile tratate de cancer cu chimioterapie sau radioterapie, precum și la femeile cu această boală în familie sau cu anomalii cromozomiale.

• Alte cauze ale menstruațiilor anormale:

– cancer uterin
– cancer cervical
– administrarea de steroizi sau medicamente anticoagulante
– hipertiroidism sau hipotiroidism
– tulburări de sângerare
– tulburări ale glandei pituitare care afectează echilibrul hormonal
– complicații în urma sarcinii (pierderea sarcinii, sarcină ectopică)

Cum se depistează dereglările menstruale

Notați orice schimbare care intervine în menstruațiile lunare și comunicați-i medicului ginecolog: întârzieri, dereglări, eliminarea de cheaguri, modificarea fluxului de sânge, sângerări între menstre, dureri severe de burtă sau de sâni.

Medicul va efectua un examen pelvian și poate un test Papanicolau dacă este prezentă o rană pe colul uterin. Poate prelua o probă din vagin pentru depistarea unor infecții, poate efectua o ecografie abdominală pentru a vedea dacă sunt prezenți polipi, fibroame sau chisturi ovariene.

Biopsia endometrială, care presupune prelevarea unei mostre de țesut din mucoasa uterului poate fi necesară pentru diagnosticarea endometriozei, a dezechilibrelor hormonale sau a celulelor canceroase.

Endometrioza și alte afecțiuni ginecologice pot fi diagnosticate și prin laparascopie, în care medicul face o mică incizie în abdomen, apoi inserează un tub subțire pentru a vizualiza uterul și ovarele.

Metode de prevenire

Reduceți riscul de problemele menstrual printr-o îngrijire mai atentă:

– practicați exerciții fizice moderate (excesul de mișcare fizică poate duce la dereglarea menstruală la femei)
– consumați alimente sărace în grăsimi
– dacă trebuie să slăbiți, adoptați o dietă în care surplusul de kilograme se elimină treptat, nu brusc
– feriți-vă de dietele care reduc drastic aportul de calorii și alimente
– odihniți-vă suficient
– evitați stresul
– schimbați tampoanele la 4-6 ore pentru a preveni infecțiile
– faceți controale regulate la medic

Cumpără de aici:

Articol tradus din: Cleveland Clinic, „Abnormal Menstruation (Periods)”: https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/14633-abnormal-menstruation-periods

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.