Care este DURATA optimă de SOMN în funcție de vârstă
Articol scris de Ana-Maria Postolache
Somnul trebuie considerat mai mult decât o perioadă de relaxare și odihnă a corpului și a minții. El este, fără îndoială, esențial pentru supraviețuire și o sursă vitală de hrană pentru organism.
Când dormim suficient în timpul nopții și ne odihnim, avem mai multă energie, suntem mai vigilenți, avem o stare de spirit mai bună și o productivitate crescută.
Somnul suficient permite creierului, celulelor, organelor și țesuturilor să se repare și să se mențină sănătoase. Somnul reglează nivelurile hormonilor și susține sistemul imunitar.
Cuprins
Probleme asociate cu lipsa de somn
Studiile pe animale au arătat că privarea prelungită de somn duce la deces. Șobolanii mor în 2-3 săptămâni fără somn. Modificările care apar afectează funcția endocrină, metabolică și imunitară.
În prima fază, lipsa de somn mărește consumul de energie, duce la scăderea greutății corporale, tulburări hormonale și rezistență scăzută la infecții.
Durata scurtă de somn poate contribui la probleme cardiovasculare, diabet, obezitate și implicit la un risc crescut de mortalitate. Tinerii sănătoși cu restricție parțială de somn prezintă numeroase probleme de sănătate:
– tulburări ale toleranței la glucoză
– nivel crescut de cortizol
– alterarea activității sistemului nervos simpatic
– scăderea nivelului de leptină (hormonul care reglează sațietatea)
– creșterea nivelului de grelină (hormonul care reglează foamea)
– creșterea markerilor inflamatori (proteina C-reactivă, factorul de necroză tumorală)
Pe termen scurt, deficitul de somn poate afecta capacitatea de concentrare și provoca tulburări de memorie și oboseală. Pe termen lung, pot să apară stări de depresie, anxietate, stres crescut, daune cerebrale și risc crescut de demență.
Expunerea repetată la restricția de somn provoacă daune care persistă chiar și după o perioadă substanțială de recuperare a organismului.
Câte ore trebuie să dormim pe noapte?
Totuși, cât de multe ore trebuie să dormim pe noapte? Nu toată lumea are nevoie de același număr de ore de somn. El depinde de vârstă, de sănătatea fizică și mentală, de programul de lucru.
National Sleep Foundation recomandă următoarele durate de somn în funcție de vârstă:
• Adulții de 18-64 de ani: 7-9 ore pe noapte
• Adulții peste 65 de ani: 7-8 ore pe noapte
• Nou-născuții: 17 ore pe noapte
• Bebelușii: 12-15 ore pe noapte
• Copiii mici: 11-14 ore pe noapte
• Preșcolarii: 10-13 ore pe noapte
• Școlarii: 9-11 ore pe noapte
• Adolescenții: 8-10 ore pe noapte
Persoanele care dorm cu 2 ore mai puțin sau mai mult decât durata recomandată pot avea probleme de sănătate.
Un studiu din 2013 a arătat că 7-8 ore de somn pe noapte scad incidența sindromului metabolic și riscul cardio-metabolic la adulți.
Cumpără de aici:
[wcepe_products ids=’7070, 11033, 7905, 3476′ button=’Cumpără aici’]
Surse bibliografice:
1. Faith S. Luyster, Patrick J. Strollo, Jr., Phyllis C. Zee and James K. Walsh, „Sleep: A Health Imperative”, articol publicat în jurnalul Sleep. 2012 Jun 1; 35(6): 727–734: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3353049/
2. CHANDRA JOHNSON-GREENE, „How Much Sleep Do I Need?” articol publicat pe site-ul University Health News Daily, în SLEEP: https://universityhealthnews.com/daily/sleep/how-much-sleep-do-i-need/
3. Jean-Philippe Chaput, Jessica McNeil, Jean-Pierre Després, Claude Bouchard and Angelo Tremblay, Ralph E. Mistlberger, „Seven to Eight Hours of Sleep a Night Is Associated with a Lower Prevalence of the Metabolic Syndrome and Reduced Overall Cardiometabolic Risk in Adults”, articol publicat în jurnalul PLoS One. 2013; 8(9): e72832, preluat de pe site-ul: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3764138/