Top 5 cauze ale OBOSELII cronice

Articol scris de Ana-Maria Postolache

Oboseala este un simptom relativ vag, care nu are întotdeauna o cauză precisă. Pentru o diagnosticare cât mai corectă, doctorul trebuie să ia în considerare istoricul de boli al pacientului, stilul de viață, dieta, calitatea somnului, activitatea profesională, mișcarea fizică, tratamentele medicamentoase pe care le urmează.

Cei care se prezintă la medic din cauza oboselii o fac atunci când au sesizat o schimbare în starea lor de sănătate, iar oboseala pe care o resimt nu este justificată.

Oboseala cronica – cauze

 

Pacientul trebuie să ofere informații despre câteva lucruri relevante pentru stabilirea cauzei oboselii:

– ce anume determină apariția oboselii
– ce anume perpetuează sau accentuează oboseala
– când se ameliorează oboseala
– oboseala este sesizabilă în stare de repaus sau doar în stare de activitate
– oboseala se resimte ca o stare de somnolență în timpul zilei
– oboseala se ameliorează sau nu după mișcare fizică
– momentele din timpul zilei în care oboseala se înrăutățește

Top 5 cauze ale oboselii

Oboseala este un simptom comun al persoanelor care suferă de depresie sau anxietate, diabet sau cancer. Ea apare însă și la cei care, se consideră sănătoși.

Cercetătorii sunt de părere că oboseala nu are o singură cauză, ci ea rezultă mai degrabă dintr-un set complex de factori care interacționează unul cu altul:

1. Stresul

Pe primul loc în topul cauzelor oboselii se află stresul cronic. Oboseala suprarenală este un termen folosit uneori pentru a descrie reacția nesănătoasă a organismului la stres. Oboseala este de multe ori o consecință a dereglării excesive sau prelungite a sistemelor prin care corpul răspunde la stres.

2. Probleme de digestie sau alimentație

Problemele digestive sau de alimentație pot duce la apariția unei stări de oboseală în corp, precum: deficitele nutriționale, alergiile alimentare, dereglarea nivelului de zahăr din sânge sau permeabilitatea excesivă a mucoasei intestinale.

Persoanele care se plâng de oboseală pot avea o dietă săracă în nutrienți, un consum redus de fructe și legume, carențe de vitamine, minerale și fitonutrienți, consum excesiv de alimente inflamatorii, bogate în grăsimi sau cu un indice glicemic ridicat.

În plus, cei care suferă de oboseală cronică se confruntă mai des cu probleme digestive asociate cu bacteriile intestinale alterate sau funcția anormală a mucoasei intestinale (intestin permeabil).

3. Dezechilibre hormonale

Dereglarea nivelurilor hormonilor poate provoca de asemenea senzația de oboseală. Cei mai relevanți hormoni din acest punct de vedere sunt hormonii tiroidieni, testosteronul, estrogenul și progesteronul.

Scăderea nivelului hormonilor tiroidieni cauzată de tiroidia autoimună este una din cele mai frecvente tulburări hormonale în care oboseala este unul din simptomele principale, ce poate indica hipotiroidism.

Le femeile aflate în perioada de menopauză, transpirațiile nocturne și scăderea calității somnului pot cauza oboseală. La bărbați, oboseala poate fi asociată cu un deficit de testosteron.

4. Depresia și anxietatea

Tulburările de dispoziție, precum depresia și anxietatea, au devenit tot mai frecvente. Ele fie provoacă, fie sunt asociate cu oboseala și somnolență în timpul zilei. Un studiu a arătat că 90% dintre pacienții cu depresie majoră sufereau de oboseală severă. În cazul lor, oboseala este asociată adesea cu probleme de concentrare, iritabilitate și productivitate scăzută.

Citește și OBOSEALA cronică – simptome, cauze, remedii

5. Sedentarismul

Un stil de viață preponderent sedentar crește riscul de oboseală cronică. Lipsa de activitate sau mișcare fizică duce la pierderea tonusului muscular și afectarea sistemului musculo-scheletal și cardiovascular. Totodată, sedentarismul induce o stare depresivă.

Studiile arată că activitatea fizică regulată mărește nivelul de energie a corpului. Totodată, exercițiile fizice pot remedia oboseala asociată cu orice tip de boală, de la cancer până la boli autoimune sau depresie.

Cumpără de aici suplimente utile împotriva oboselii:

Surse bibliografice:

1. Donna B. Greenberg, „Clinical Dimensions of Fatigue”, articol publicat în The Primary Care Companion Journal of Clinical Psychiatry. 2002; 4(3): 90–93, preluat de pe site-ul: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC181235/
2. UHN STAFF, „Top 5 Fatigue Causes: Understanding Why You’re So Tired”, articol publicat pe site-ul University Health News Daily, în ENERGY AND FATIGUE: https://universityhealthnews.com/daily/energy/top-five-fatigue-causes-understanding-why-youre-so-tired/

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

loading...
Loading...

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.