Martie este luna conștientizării CANCERULUI RENAL – cum să recunoaștem SIMPTOMELE și FACTORII de RISC

Cele mai eficiente strategii de prevenire a bolilor, îndeosebi a celor canceroase, sunt cele de conștientizare a publicului general cu privire la factorii de risc și a simptomelor. Potrivit National Cancer Institute, martie este considerată luna conștientizării cancerului de rinichi.

Cancerul renal se află în clasamentul celor mai comune cancere din lume, care îi afectează atât pe bărbați, cât și pe femei.

Cancer la rinichi – simptome, factori de risc

Cancer la rinichi – factori de risc

În patogenia celor mai multor boli sunt implicați anumiți factori de risc, care țin de regulă de calitatea dietei și a stilului general de viață.

Studiile au demonstrat că fumatul, obezitatea și hipertensiunea arterială contribuie la dezvoltarea cancerului renal.

Un studiu realizat la Spectrum Health arată că anumiți factori de risc asociați cu obezitatea pot predispune o persoană la carcinom renal.

Cercetătorii investighează în prezent și alți factori contribuitori, precum activitatea fizică (sedentarismul), consumul de alcool, expunerea ocupațională la tricloretilenă (un lichid volatil folosit ca solvent sau ca analgezic) sau paritatea la femei.

Există dovezi care arată că încetarea consumului de tutun, reducerea consumului de alcool, controlul hipertensiunii arteriale și creșterea activității fizice ar putea reduce riscul de cancer la rinichi.

Cancer renal – simptome

Acest tip de cancer este o boală silențioasă. National Health Center (NHS) spune că de cele mai multe ori, nu există nici un semn evident al prezenței bolii. Ea ar putea fi depistată doar în urma unor investigații medicale realizate cu alt scop.

Dacă totuși există simptome de cancer renal, ele sunt adesea similare celor cauzate de o infecție urinară sau de calculi renali:

sânge în urină (urina închisă la culoare sau de culoare roșie)
– durere persistentă în zona lombară sau laterală, sub coaste
– o umflătură apărută pe o parte (deși cancerul renal este prea mic pentru a putea fi simțit)
– tensiune arterială mare persistentă
– temperatură crescută (38 de grade Celsius sau mai mult)
– transpirații nocturne
– umflarea venelor de la nivelul testiculelor la bărbați
– ganglioni umflați la gât
– dureri de oase
– tuse cu sânge

Unele din aceste simptome pot să apară când boala se află deja într-o stare avansată și a ajuns la metastaze (osoase sau pulmonare).

Cancerul renal poate cauza și simptome specifice tuturor tipurilor de cancer, precum oboseală extremă, epuizare, lipsă de apetit, scădere în greutate.

Cumpără de aici:

Surse bibliografice:

1. ALEXANDRA GUADAGNO, Kidney Cancer: Know the Risk Factors, articol publicat în Revista „Cure Today”, preluat de pe site-ul: https://www.curetoday.com/articles/kidney-cancer-know-the-risk-factors
2. Symptoms – Kidney cancer, articol publicat pe site-ul National Health Service (NHS): https://www.nhs.uk/conditions/kidney-cancer/symptoms/
5. Wong-Ho Chow, Senior Investigator, Linda M. Dong, and Susan S. Devesa. Epidemiology and risk factors for kidney cancer, articol publicat în Jurnalul „Natural Reviews Urology”. 2010, publicat pe site-ul US National Library of Medicine National Institutes of Health Search database: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3012455/

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.