Cum se manifestă DUREREA de PANCREAS și ce BOALĂ ascunde

Pancreasul este localizat în partea superioară a abdomenului, în spatele stomacului. Are două funcții importante: producerea de enzime care descompun alimentele în intestin și de hormoni care reglează nivelurile de zahăr din sânge.

Menținerea sănătății pancreasului este esențială, deoarece acest organ produce enzime vitale pentru digestia grăsimilor, proteinelor și a carbohidraților.

Durerea de pancreas

 

Conține de asemenea celule care fabrică insulina – hormonul care reglează zahărul din sânge. Dacă producția insulinei este afectată, crește zahărul din sânge și poate să apară diabetul.

Dacă simțiți o durere abdominală sâcâietoare care pare să se înrăutățească după ce mâncați, poate fi mai mult decât o problemă stomacală. Poate fi chiar o durere de pancreas, ce poate indica o pancreatită.

Ce este pancreatita

Pancreatita este o inflamație a pancreasului. Pancreatita acută este cauzată de cele mai multe ori de pietre la bilă și poate fi remediată în câteva zile, cu tratament, în timp ce pancreatita cronică este asociată cu alcoolismul și fumatul.

Pentru a depista dacă durerea pe care o simțiți se datorează pancreasului trebuie să faceți teste de sânge care să măsoare nivelurile unor enzime numite amilaze și lipaze. Dacă acestea sunt crescute, doctorul poate recomanda un computer tomograf pentru a verifica inflamația pancreasului.

Pancreatita acută poate fi declanșată de anumite medicamente, precum corticosteroizi, diuretice pentru hipertensiune arterială și medicamente pentru prevenirea rejecției transplantului de rinichi, unele operații, factori genetici sau complicații ale fibrozei chistice.

Grăsimea abdominală și fumatul cresc de asemenea riscul de pancreatită.

Durerea de pancreas provocată de pietre la bilă apare la nivelul abdomenului superior, deși poate radia și spre spate. Uneori, durerea se poate accentua după masă. Alte simptome sunt icterul (care nu provoacă dureri), greața, vărsăturile, febra și pulsul crescut.

Specialiștii recomandă persoanelor care au pancreatită acută să permită pancreasului câteva zile să se odihnească (repaus alimentar) pentru ca inflamația să scadă. Poate fi nevoie de internare în spital pentru perfuzie și operație de pietre la bilă. Dacă alcoolul este cauza pancreatitei, se impune renunțarea la consumul de alcool.

În cazul pancreatitei cronice, simptomul predominant este durerea abdominală și a spatelui. Ea poate fi intermitentă, dar uneori poate fi constantă.

Greața, vărsăturile, pierderea în greutate și scaunele grase sunt alte simptome asociate cu pancreatita cronic.

Cumpără de aici:
[wcepe_products ids=’7046, 3940′ button=’Cumpără aici’]

Pacientul poate avea nevoie de o dietă specială. Însă dacă pancreasul nu poate produce suficiente enzime digestive, poate fi nevoie de suplimente cu enzime pancreatice.

Surse:

1. Informed Health Online, How does the pancreas work? https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK279306/
2. University Health News Daily, Pancreas Pain: What’s Behind It: https://universityhealthnews.com/daily/digestive-health/pancreas-pain/

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Loading...
loading...

    Adaugă comentariu

    Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.