10 CAUZE ale producerii unui ACCIDENT VASCULAR CEREBRAL

Circa 1 din 1.000 de persoane suferă un accident vascular cerebral (ACV) în timpul vieții. Riscul crește odată cu vârsta. Aproximativ 20 din 1.000 de persoane cu vârsta peste 85 de ani sunt afectate.

Deși majoritatea supraviețuiesc unui ACV, consecințele asupra sănătății sunt majore: risc de paralizie (temporară sau permanentă) în anumite părți ale corpului, afectarea mai multor abilități, precum vorbirea sau memoria, risc de atac de cord și depresie.

10 cauze ale accidentului vascular cerebral

 

Totodată, accidentele vasculare cerebrale sunt de multe ori recidivante. 40 din 100 de persoane care au supraviețuit unui ACV pot avea încă unul în următorii 10 ani, mai precis în următoarele 6 luni.

Ce se întâmplă când ai un accident vascular cerebral 

Accidentul vascular cerebral apare atunci când o arteră care furnizează sânge la creier se fisurează și curge, se sparge sau devine blocată de un cheag de sânge.

În decurs de o oră de la producerea lui, celulele nervoase din zona respectivă a creierului sunt afectate și mor. În consecință, partea corpului controlată de acea zonă din creier nu mai funcționează optim.

85% dintre accidentele vasculare cerebrale sunt de tipul accidentelor ischemice – în care un cheag de sânge blochează o arteră cerebrală care transportă sângele bogat în oxigen la creier.

4 din 10 decese cauzate de accidentele vasculare se datorează accidentelor vasculare hemoragice, care apar atunci când un vas de sânge din creier se rupe, și sângele curge în și în jurul creierului, provocând daune la nivelul celulelor și țesuturilor cerebrale.

10 cauze sau factori de risc pentru producerea unui ACV

Studiul INTERSTROKE, cel mai mare studiu realizat pe această temă, a arătat 10 factori de risc principali pentru producerea a 90% dintre accidente vasculare.

Cercetătorii de la Universitatea O’Donnel of McMaster au comparat 3.000 de pacienți cu un prim ACV cu 3.000 de persoane fără nici un ACV din 22 de țări.

Pe primul loc s-a aflat hipertensiunea arterială. Legătura dintre hipertensiunea arterială și accidentul vascular cerebral este foarte strânsă. În timp, hipertensiunea arterială poate duce la ateroscleroză, întărirea arterelor, apariția de blocaje la nivelul vaselor mici de sânge din creier sau slăbirea vaselor de sânge din creier, umflarea și spargerea lor.

Iată care sunt cele 10 cauze principale ale unui accident vascular cerebral:

  1. hipertensiune arterială sau pre-hipertensiune arterială (>160/90)
  2. activitate fizică redusă
  3. obezitatea abdominală (raport talie-șold crescut)
  4. prezența lipidelor (grăsimi) în sânge
  5. fumatul
  6. dieta precară
  7. cauze psihologice, precum depresia și stresul
  8. cauze cardiace (istoric de atac de cord, ritm cardiac anormal, boli valvulare)
  9. diabet zaharat
  10. consum de alcool (mai mult de 30 de băuturi pe lună)

Aceste rezultate arată cât de important este pentru prevenirea unui ACV să se reducă nivelul tensiunii arteriale. Cele mai importante strategii în acest sens sunt:

  • renunțarea la fumat
  • scăderea în greutate
  • mai multă mișcarea fizică
  • o dietă sănătoasă, cât mai naturală

Studiul a arătat că inclusiv pre-hipertensiunea crește riscul unui ACV cu 55% la adulții cu tensiune arterială normală. Riscul de ACV scade cu 36-41% pentru fiecare 10 puncte scăzute în tensiunea arterială sistolică și diastolică.

Pe lângă îmbunătățirea dietei, creșterea activității fizice și reducerea stresului, există unele suplimente care scad riscul unui ACV: magneziu, ulei de pește și coenzima Q10.

Surse:

  1. University Health News Daily, What Causes a Stroke? Top 10 Risk Factors: https://universityhealthnews.com/daily/heart-health/causes-of-stroke-top-10-risk-factors-have-high-blood-pressure-readings-at-the-top/
  2. Informed Health Online, Stroke: Overview: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK279214/

    Adaugă comentariu

    Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.