Sindromul de INTESTIN IRITABIL – simptome și cauze

Sindromul de intestin iritabil (SII) este o tulburare care afectează intestinul grosNu poate fi considerată o boală în sine, ci un set de simptome digestive, resimțite mai mult sau mai puțin intens, în funcție de fiecare persoană în parte.

SINDROMUL INTESTINULUI IRITABIL – SIMPTOME

Semnele sindromului de intestin iritabil sunt variate și ușor de recunoscut:

Sindromul intestinului iritabil simptome, cauze

– balonare (care se ameliorează după scaun)
– gaze excesive
– durere abdominală
– crampe abdominale
– diaree sau constipație
– mucus în scaun

Doar o mică parte a celor care suferă de IIS au simptome severe. Cu toate acestea, există momente în care simptomele se accentuează, și perioade în care acestea se ameliorează sau chiar dispar.

Poate fi nevoie de un consult medical de specialitate dacă experimentați simptome severe, care pot indica o boală mai gravă: 

– sângerări rectale, scădere în greutate, diaree în timpul nopții, anemie prin deficit de fier, vărsături inexplicabile, dificultăți la înghițire sau dureri persistente care nu sunt ușurate de gaze sau scaun.

_______________________________

SINDROM DE INTESTIN IRITABIL – CAUZE

Nu se cunoaște încă precis cauza acestei tulburări. Factorii care joacă un rol important în declanșarea simptomelor sunt:

– contracțiile musculare intestinale (cele persistente produc gaze, balonare, diaree, iar cele slabe produc scaune tari și uscate);
– anormalități ale nervilor din sistemul digestiv
– inflamații intestinale
– infecții severe (gastroenterită)
– modificări ale microflorei (flora bacteriană intestinală)

_______________________________

Factori de risc:

Incidența acestei tulburări este mai frecventă la persoanele sub 50 de ani, la femeile care urmează o terapie cu estrogen înainte sau după menopauză, la cei care au probleme mentale (depresie, anxietate, abuz emoțional sau fizic) sau un istoric familial de SII.

Femeile sunt de două ori mai predispuse la sindromul intestinului iritabil decât bărbații, din cauza modificărilor hormonale. Astfel se explică de ce simptomele de IIS se accentuează în timpul sau în preajma perioadelor menstruale.

Simptomele de IIS pot fi declanșate de anumite alimente: grâu, produse lactate, fructe citrice, leguminoase, varză, băuturi carbogazoase.

Simptomele se înrăutățesc de obicei în perioade de stres crescut.

_______________________________

Întrucât este o tulburare cronică, simptomele trebuie ținute sub control pe termen lung prin dietă și stil de viață.

IIS nu produce modificări ale țesutului intestinului și nu crește riscul de cancer colorectal.

_______________________________

Sursă: Mayo Clinic, Irritable bowel syndrome: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/irritable-bowel-syndrome/symptoms-causes/syc-20360016

Cautari:
    sindromul de intestin iritabil si anxietate |

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Loading...

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.