HEPATITA B – simptome, transmitere, cauze, factori de risc

Hepatita B este o boală gravă a ficatului, o infecție cauzată de virusul hepatic B (VHB). Această afecțiune crește riscul de insuficiență hepatică, ciroză sau cancer la ficat.

La unele persoane, infecția poate dura mai mult de 6 luni, devenind astfel cronică. Însă cei mai mulți bolnavi cu hepatita B își revin complet, chiar dacă simptomele sunt severe.

Hepatita b – simptome cauze transmitere

 

Există vaccinuri care pot preveni contactarea acestei infecții, însă odată instalată, nu poate fi tratată definitiv. Persoanele infectate trebuie să aibă grijă să nu transmită virusul și altora.

_________________________________

HEPATITA B – SIMPTOME

Simptomatologia hepatitei B variază de la o persoană la alta, astfel că simptomele pot fi ușoare sau severe.

Apar de regulă la 1-4 luni de la infectarea cu virusul hepatic B, deși pot fi remarcate în primele 2 săptămâni de la infecție.

• dureri abdominale
• urină închisă la culoare
• febră
• dureri articulare
• pierderea apetitului
• greață și vărsături
• slăbiciune și oboseală
• piele de culoare galbenă
• icter

Există și cazuri total asimptomatice, mai ales la copiii mici.

Dacă știți că ați fost expuși la virusul hepatic B, contactați medicul pentru a urma un tratament preventiv. Acesta poate reduce riscul de infecție dacă este administrat în primele 24 de ore de la expunere.

______________________________

HEPATITA B – TIPURI

Hepatita B poate fi acută (de scurtă durată) sau cronică (de lungă durată). Forma acută durează mai puțin de 6 luni. Sistemul imunitar poate elimina infecția din corp, astfel încât pacientul își poate reveni în câteva luni.

Forma cronică durează peste 6 luni, uneori o viață întreagă. Persistă în corp din cauză că sistemul imunitar nu poate combate infecția. Se poate complica în ciroză sau cancer hepatic.

HEPATITA B – CAUZE ȘI CĂI DE TRANSMITERE

Hepatita B este o boală contagioasă. Nu se răspândește în aer prin strănut sau tuse, însă virusul se poate transmite de la o persoană la alta prin sânge, material seminal, secreții vaginale sau alte lichide corporale:

– prin contact sexual
– prin ace sau seringi contaminate cu sânge infectat
– prin ustensilele utilizate la administrarea de droguri
– prin sarcină, de la mamă infectată cu VHB la făt

______________________________

PERSOANELE CU CEL MAI MARE RISC

Cadrele medicale care lucrează cu bolnavi de VHB se pot infecta accidental cu virusul hepatic B.

Persoanele care locuiesc în casă cu o persoană infectată cu VHB, și cei care călătoresc în zone cu risc mare de VHB (Asia, Insulele Pacific, Europa de Est) sunt de asemenea mai predispuse la a contacta virusul.

Bebelușii și copiii au un risc mai mare de a dezvolta o formă cronice (de durată lungă) de hepatita B.

______________________________

Sursă: Mayo Clinic, Hepatitis B: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/hepatitis-b/symptoms-causes/syc-20366802

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.