SOMONUL conține cel mai puternic antioxidant pentru protejarea RETINEI și a VEDERII
Nutriționiștii recomandă celor care vor să-și mențină sau să-și îmbunătățească vederea să consume alimente bogate în vitamina C, beta-caroten, zeaxantină, luteină și alți antioxidanți care combat bolile oculare și îmbătrânirea.
Studiile au arătat că toți antioxidanții din familia carotenoidelor sunt benefici pentru vedere: afla și beta-carotenul, luteina, zeaxantina, canthaxantina și astaxantina.
Cu toate acestea, astaxantina s-a dovedit a fi cea mai eficientă în ceea ce privește protejarea retinei. Aceasta se găsește în cantități foarte mari în somonul sălbatic, de captură.
Dr. Mark Tso de la Universitatea Johns Hopkins – Wilmer Eye Institute, a demonstrat că astaxantina pătrunde cu ușurință în țesuturile ochilor unde își exercită efectul protector, fără să provoace reacții adverse. Comparativ cu ceilalți carotenoizi, astaxantina are cel mai mare grad de permeabilitate oculară.
Dr. Tso a descoperit că astaxantina poate ameliora sau preveni daunele oculare cauzate de lumină, deteriorarea celulelor fotoreceptoare și ganglionare și deteriorarea neuronilor din straturile retiniene interioare.
Și alți cercetători confirmă faptul că astaxantina este cel mai puternic antioxidant descoperit până în prezent cu beneficii majore pentru sănătatea ochilor.
Efectul protector al acestui antioxidant este cu atât mai important pentru persoanele care lucrează sau petrec multe ore în fața ecranelor de computer și care acuză oboseală oculară, dureri de ochi, încețoșarea privirii și diplopie (vedere dublă).
Un studiu din 2002, efectuat de japonezi pe un grup de operatori pe calculator a arătat că 5 mg de astaxantină pe zi a redus oboseala ochilor cu 46% și a îmbunătățit focalizarea. Un alt studiu japonez din 2004 a obținut rezultate similare cu 4 mg de astaxantină pe zi, și rezultate mult mai bune cu 12 mg pe zi.
Alte cercetări au demonstrat că suplimentele cu astaxantină au foarte multe beneficii asupra ochilor:
– reduc durerea, oboseala și uscăciunea oculară
– reduc vederea încețoșată
– previn oboseala oculară la persoanele sănătoase
– îmbunătățesc circulația sangvină la nivelul capilarelor retiniene
– măresc capacitatea ochilor de a focaliza
– îmbunătățesc percepția adâncimii cu 46%
– reduc inflamația oculară
Astaxantina s-a dovedit eficientă în prevenirea:
– cataractei
– glaucomului
– ocluziei arteriale retiniene
– retinopatiei diabetice
– degenerescenței maculare asociată cu vârsta
– edem macular cistoid
– afecțiuni oculare inflamatorii (retinita, irita, cheratita, sclerita)
Somonul mai conține un grup de compuși benefici pentru ochi și vedere: Omega-3. Consumul de pește bogat în Omega-3 a fost asociat cu o reducere a riscului de degenerescență maculară și sindromul ochilor uscați.
Surse articol:
1. http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=foodspice&dbid=104
2. http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2011/05/14/astaxanthin-the-worlds-strongest-antioxidant.aspx
Contine si daca e furajat ce mai contine ?!