Clicky

SCORȚIȘOARA – un ajutor grabnic în GRIPĂ și RĂCELI

Scorțișoara este o mirodenie utilizată în scop terapeutic încă din antichitate. Este îndeosebi cunoscută ca remediu în afecțiuni gastrointestinale, urinare și respiratorii, și în infecții.

În medicina orientală tradițională, scoarța era folosită sub formă de ceai pentru tratarea răcelilor, a bolilor cardiovasculare, gastrointestinale și ginecologice.

În timpul ciumei bubonice, bureți înmuiați în scorțișoară și cuișoare erau plasați în camerele bolnavilor. Este adesea folosită pentru tratarea tusei, durerilor în gât, crampelor abdominale, spasmelor intestinale, flatulenței și stărilor de greață sau diaree.

Studiile recente au arătat că scorțișoara are efecte remarcabile împotriva bacteriilor și fungilor. Are de asemenea proprietăți antivirale, antioxidante puternice, antiinflamatoare și antidiabetice.

Experții citează utilizările tradiționale ale scorțișoarei în India și Europa ca agent încălzitor în răceli și gripă, combinată adesea cu ghimbir. Scorțișoara stimulează circulația sângelui, îndeosebi la nivelul degetelor și tălpilor, fiind utilă și în artrită.

Ceaiul de scorțișoară consumat cât mai fierbinte este de altfel considerat unul din cele mai eficiente remedii în răceală. Are efecte benefice asupra tractului respirator. Prin creșterea temperaturii corpului, scorțișoara îmbunătățește multe din simptomele asociate gripei, precum frisoane și dureri ale corpului.

Cum se prepară ceaiul de scorțișoară

Se pune ½ linguriță de scorțișoară cu 1 cană cu apă la fiert. Se lasă 1 minut, apoi se stinge focul, se acoperă și se lasă 10 minute la infuzat. Se strecoară și se bea cât mai fierbinte posibil. Se poate adăuga suc de lămâie, pentru un efect terapeutic și mai puternic. Alte mirodenii care pot fi folosite sunt cuișoarele și steluțele de anason.

Se poate administra și în scop preventiv, sau doar pentru stimularea circulației și încălzirea rapidă a corpului. Scorțișoara are efecte benefice și la nivel psihic, îmbunătățind starea de spirit.

Atenție, în scop terapeutic, este indicat să se folosească scorțișoara de India (numită Ceylon), care are o cantitate mai mică de cumarină (o substanță care poate deveni toxică în doze mari) decât scorțișoara chinezească (Cassia).

Surse articol:
1. http://www.formula-as.ro/2014/1102/medicina-naturii-44/enigmatica-scortisoara-17287
2. http://www.herbwisdom.com/herb-cinnamon.html

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

Răspunde corect la următoare operație aritmetică *