Așezați o crenguță de DAFIN lângă pat: alungă nervozitatea, stresul și insomnia

Dafinul este o plantă medicinală impresionantă. Are efecte bune asupra stomacului, ficatului și sistemului respirator. Mai puțin cunoscută este influența sa asupra sistemului nervos.

În medicina tradițională, crenguțele de dafin – verzi sau uscate – sunt folosite ca remediu împotriva stresului, nervozității și insomniei. Aroma dafinului calmează nervii și induce o stare de liniște.

Dafin – Nervozitate, Stres

Persoanele nervoase sau stresate pot ține o crenguță sau câteva frunze de dafin în camera de lucru, iar cele care nu pot dormi noaptea, le pot așeza lângă pat. Frunzele de dafin pot fi puse și în leagănul sau pătuțul copilului agitat care nu poate adormi.

Pentru un efect somnifer și mai puternic, se pot aplica pe frunte și pe ceafă comprese cu frunze de dafin înmuiate în apă fierbinte (un sfert de oră). Se fixează bine cu un batic sau cu un fular.

Unele persoane ard frunzele de dafin și inhalează aroma liniștitoare emanată. 

Există și o explicație științifică în acest sens. Proprietățile ușor sedative ale dafinului se datorează unui compus numit linalool, regăsit și în alte plante aromate, precum cimbru sau busuioc.

Studiile au arătat că acest compus reduce nivelurile hormonilor de stres din corp și înlătură anxietatea. Din acest motiv, uleiul esențial de dafin poate fi folosit în aromaterapie pentru inducerea somnului și a unei stări de calm, pentru tratarea asteniei mentale și a depresiei.

Un studiu realizat de japonezi pe șobolani stresați a arătat că linaloolul a reglat nivelurile neutrofilelor și limfocitelor crescute în urma unei situații de stres. Inhalarea linaloolului a redus de asemenea activitatea a peste 100 de gene care intră într-o stare de hiperactivitate în situații de stres.

Dafinul are de asemenea efecte analgezice, și înlătură durerile de cap și migrenele.

Pe lângă linalool, dafinul conține mulți alți compuși activi volatili, care au proprietăți antiseptice, antioxidante, digestive, antitumorale și anticancerigene: a-pinen, B-pinen, mircină, limonen, metil chavicol, neral, a-terpineol, eugenol și chavicol.

______________________________________________________________________________________________________

Surse bibliografice:

1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19456160
2. http://www.herbiotech-aroma.com/pdf/Laurus-nobilis-2.pdf
3. https://www.organicfacts.net/health-benefits/herbs-and-spices/bay-leaves.html
4. http://www.nutrition-and-you.com/bay-leaf.html

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

1 comentariu

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.