SALVIA tratează suferințele STOMACULUI și reglează funcțiile FICATULUI

Salvia este numită pe bună dreptate o plantă-minune. Ceaiul de salvie este utilizat în mod tradițional pentru tratarea tulburărilor digestive și circulatorii, afecțiunilor gurii, gâtului și sistemului respirator.

Este utilă în tuse, astm, bronșită, angină, inflamațiile ale gurii și gâtului, transpirație excesivă și boli de piele.

Salvie

Studiile recente au arătat că salvia poate constitui un remediu important și pentru boli mai grave, precum depresie, demență, diabet, obezitate, boli de inimă, cancer și lupus.

Salvia s-a remarcat în special prin efectele sale benefice asupra sistemului gastrointestonal. Are proprietăți digestive, carminative, coleretice, anti-diareice, aperitive, tonic-amare, bacteriostatice, antiseptice și antiinflamatoare.

Fitoterapeutul Constantin Milică spune că această plantă are efecte reglatoare asupra funcțiilor stomacului și ficatului, și o recomandă în numeroase afecțiuni digestive, hepatice și biliare:

– indigestie
– balonare, flatulență
– fermentații intestinale
– greață, apetit scăzut
– colici
– diaree (inclusiv la sugari)
– spasme, dureri stomacale
– inflamații gastrointestinale
– dischinezie biliară
– halenă

Salvia este un tonic digestiv excelent. Îmbunătățește digestia, relaxează mușchii netezi ai tractului digestiv, calmează stomacul deranjat și redă apetitul pierdut.

Poate fi folosită ca și carminativ în reducerea colicilor. Datorită compușilor amari, această plantă stimulează secrețiile digestive superioare, mobilitatea intestinală, fluxul biliar și funcția pancreasului.

Studiile realizate in vitro și in vivo au confirmat efectele anti-diareice și antispasmodice abdominale ale extractului de salvie. Acesta conține compuși care protejează împotriva tulburărilor gastrointestinale hiperactive, precum colicilor abdominale sau diaree. Salvia ajută inclusiv în infecțiile intestinale cu microbi care produc fermentații.

Studiile pe șoareci au arătat că extractul de salvie scade nivelul colesterolului și al trigliceridelor. Totodată, salvia activează un receptor care reglează genele implicate în consumul de energie și metabolismul lipidelor și glucidelor. Acest lucru ajută la reducerea rezistenței la insulină și a dimensiunii țesuturilor adipoase (de grăsime).

Moduri de administrare

Cel mai popular mod de utilizare a acestei plante este ceaiul. Se folosesc 1-2 lingurițe de plantă uscată (frunze și flori) la 1 cană (250 ml) de apă clocotită. Se acoperă cu un capac și se lasă un sfert de oră, apoi se strecoară.

Se administrează câte 2 căni de ceai pe zi, cu înghițituri mici. Salvia nu trebuie consumată în cantități mari, deoarece poate deveni toxică.

Se poate folosi și extern, sub formă de comprese, pentru calmarea crampelor stomacale și reducerea disconfortului intestinal.

Surse articol:
1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4003706/
2. http://www.farmacia-verde.ro/2010/07/04/salvia-cel-mai-eficient-digestiv-natural/
3. http://www.herbwisdom.com/herb-sage.html

Cautari:
    Ceaiul de salvie bun pentru diaree |

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

Răspunde corect la următoare operație aritmetică *

DESCARCĂ APLICAȚIA Android app on Google Play