Uleiul de ARBORE de CEAI – remediu pentru infecțiile SINUSURILOR
Uleiul esențial de arbore de ceai este cunoscut ca unul din cele mai puternice antibiotice ale naturii. Proprietățile sale anti-microbiene și antiseptice au fost descoperite pe la jumătatea anului 1930.
În timpul celui de-al doilea război mondial, uleiul de arbore de ceai era utilizat ca agent antiseptic pentru tratamentul rănilor și a altor afecțiuni ale pielii cauzate de infecții, precum și ca agent anti-microbian pentru bandajele sterile.
Triburile aborigene din Australia foloseau frunzele acestei plante, care conțin acest ulei esențial puternic, ca inhalant pentru tratarea tusei, răcelilor, durerilor în gât și congestiei nazale.
Uleiul esențial de arbore de ceai are și proprietăți antivirale, antiinflamatoare și imunostimulatoare. Este incorporat în numeroase produse medicinale și cosmetice destinate tratamentului infecțiilor, afecțiunilor respiratorii și acneei severe.
Mod de utilizare
Atenție, uleiul esențial de arbore de ceai trebuie folosit doar extern. Nu se administrează intern, deoarece este toxic și poate afecta țesuturile delicate ale gâtului și stomacului. Ingerat în mod accidental, acesta poate provoca greață, vomă, delir sau chiar comă.
În afecțiunile respiratorii – răceli, rinită, sinuzită și alte infecții ale sinusurilor, uleiul esențial de arbore de ceai poate fi folosit la inhalații.
În rinită și sinuzită, în loc de apă fierbinte se poate folosi un ceai din plante, precum de trei-frați-pătați, mușețel sau coada-șoricelului.
Se umple un bol cu apă fierbinte (nu clocotită) și se adaugă 2-3 picături de ulei esențial de arbore de ceai. Se stă cu capul aplecat deasupra bolului, se acoperă cu un prosop și se inhalează aburii fierbinți câteva minute. Se pot face câte 2-3 inhalații pe zi. Dacă terapia este prea puternică, se oprește.
O altă variantă de utilizare a acestui ulei poate fi masajul. La adulți se combină 2 picături de ulei esențial de arbore de ceai cu 1 linguriță de ulei vegetal. La copii, se folosește 1 picătură de ulei esențial de arbore de ceai în amestec cu 1 linguriță de ulei vegetal (care poate fi de floarea-soarelui, de măsline, de cocos, de migdale etc). Masați zona sinusurilor, a tâmplelor și pieptul.
La fel de eficiente sunt uleiurile esențiale de mentă, de eucalipt, de rozmarin și de lavandă. Acest remediu este utilizat în medicina tradițională, și nu a fost confirmat științific.
Precauții și contraindicații
Atenție! Uleiurile esențiale nu trebuie aplicate pe piele în stare concentrată, ci doar după ce au fost diluate cu un ulei vegetal. Uleiurile esențiale nu se aplică niciodată pe piele nediluate, deoarece pot afecta sever pielea.
Citiți prospectul înainte de utilizarea externă.
Surse articol:
1. http://www.herbs-info.com/blog/how-to-get-rid-of-a-sinus-infection-with-tea-tree-oil/
2. http://www.herbs-info.com/essential-oils/tea-tree-essential-oil.html
3. https://www.leaf.tv/articles/how-to-use-essential-oils-for-a-sinus-infection/