Efectele extraordinare ale SALVIEI asupra CREIERULUI

Salvia este una din cele mai valoroase plante medicinale, cu întrebuințări multiple în domeniul sănătății. Ideal ar fi să o cultivăm în grădină și să o uscăm pentru a o putea folosi la nevoie pe tot parcursul anului.

Asemenea altor plante aromate, precum rozmarinul, busuiocul și cimbrul, salvia are proprietăți antiseptice, efecte energizante asupra organismelor slăbite și stimulatoare asupra funcțiilor cognitive.

Salvie

Salvie

Studiile au arătat că salvia este utilă în tulburări de memorie, depresie și ischemie cerebrală, atât la tineri, cât și la vârstnici.

Conține un compus numit acid rosmarinic care a demonstrat efecte antioxidante și neuroprotectoare. Are efecte cito-protectoare împotriva toxicității la nivelul celulelor neuronale.

Potrivit unei cercetări efectuate la Institutul Varamin – Departamentul de Biologie din cadrul Universității Azad din Iran, salvia crește retenția memoriei la șobolani.

Un studiu uman realizat la Universitatea Swinburne – Brain Sciences Institute a arătat că salvia stimulează memoria la populația tânără.

Un studiu realizat de cercetătorii britanici a arătat că uleiul de salvie a îmbunătățit rezultatele testelor de memorie la persoanele adulte cu vârsta între 18 și 37 de ani.

Un alt studiu asemănător, realizat pe participanți vârstnici (65-90 de ani), a arătat că extractul de salvie a crescut semnificativ performanța memoriei și acuratețea atenției.

Salvia are capacitatea de a restabili funcțiile mentale deficitare sau pierdute la pacienții cu Alzheimer. Un studiu realizat pe bolnavi de Alzheimer cu vârsta între 65 și 80 de ani, a arătat că extractul de salvie a îmbunătățit funcția cognitivă și simptomele de agitație și perturbări ale dispoziției. Pe durata celor 4 luni de studiu, nu au fost semnalate efecte secundare.

Administrarea salviei îmbunătățește inclusiv starea de spirit, crește buna dispoziție, mărește vigilența și induce o senzație de calm și mulțumire.

Studiile au arătat că inclusiv mirosul/aroma de salvie și rozmarin (ca ulei esențial) produc o stimulare notabilă a memoriei.

Surse articol:
1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4003706/
2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18350281
3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12895685
4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16500558

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

Răspunde corect la următoare operație aritmetică *

DESCARCĂ APLICAȚIA Android app on Google Play