Ceaiul de BUSUIOC este bun în stări de NELINIȘTE, AGITAȚIE, DEPRESIE, NEVROZĂ, dureri de cap

Busuiocul (Ocimum basilicum) este înrudit cu menta și urzica. Cercetătorul științific Virginia Ciocan îl așază între plantele cu proprietăți adaptogene, care ajută organismul să facă față mai ușor la diferite situații de stres și boli.

Deși este folosit în scop medicinal din cele mai vechi timpuri, este puțin studiat la noi. În limba greacă „basileus” înseamnă „rege”. Această denumire provine din credința că busuiocul a crescut în locul în care Împărăteasa Elena a aflat Sfânta Cruce.

Busuioc (Ocimum basilicum)

Busuioc (Ocimum basilicum)

Datorită prospețimii și aromei sale deosebite, busuiocul este folosit în practicile religioase (la sfințirea apei, stropirea caselor și a obiectelor cu aghiasmă și la împodobirea Sfintei Cruci). Românii au obiceiul să așeze busuioc la icoane sau să-l păstreze în vaze, ca să miroasă frumos în casă.

Busuiocul echilibrează mai multe sisteme din corp

Are efecte echilibratoare asupra organismului și îndeosebi calmante asupra sistemului nervos central suprasolicitat. Datorită acestor efecte, busuiocul susține și alte sisteme din corp, precum cel endocrin, respirator, digestiv și circulator.

Doctorul biolog Virginia Ciocan recomandă busuiocul în toate afecțiunile cauzate de un dezechilibru nervos, precum depresie, nevroză, disfuncție a glandelor sudoripare, suprarenale, mamare și sexuale.

Este de asemenea benefic în afecțiunile aparatului respirator: răceli, astm, bronșită, alergii respiratorii.

Are efecte stimulente asupra digestiei, antiinflamatoare la nivelul rinichilor, dezinfectante, antifungice și antibacteriene (antiseptice la nivelul intestinelor și plămânilor), diuretice, expectorante, vasodilalatoare și antitumorale.

Poate fi util în bolile ficatului, bilei și rinichilor, în afecțiunile cardiovasculare cu potențial fatal, precum ACV, infarct miocardic, sau în cancer.

Moduri de utilizare

Academicianul Ovidiu Bojor recomandă utilizarea busuiocului sub formă de infuzie, după rețetele tradiționale. Se folosesc 1-2 lingurițe de frunze de busuioc proaspete sau uscate la 1 cană de apă.

Dr. Virginia Ciocan spune că frunzele verzi de busuioc se pot păstra în borcane de sticle, acoperite cu ulei de măsline. Se adaugă și puțină sare. Dacă se folosește la mâncărurile gătite, se adaugă la final.

Surse articol:
1. „Previne și Învinge Boala cu Plante Medicinale Imunitare și Adaptogene”, Virginia Ciocan
2. „Plante și Miresme Biblice”, Ovidiu Bojor, Răducanu Dumitru

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

1 comentariu

  1. stie preotul ce stie cind se agita cu buchetul…..naturisti si astia!….busuioc-pamint-ultrasunete de clopot-inpachetari cu brad…

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.