ȚELINA, MORCOVII și ROZMARINUL conțin LUTEOLINĂ – un antioxidant care îmbunătățește MEMORIA și protejează CREIERUL
Studiile realizate în ultimii ani au scos la iveală foarte mulți compuși din plante și alimente care au efecte extraordinare asupra creierului. Curcumina și luteolina sunt doi dintre aceștia.
Luteolina este un flavonoid cu o acțiune antioxidantă, antiinflamatoare, neuroprotectoare și anticancerigenă. Se găsește în mod natural într-o serie de alimente și plante:
– morcovi
– țelină, apio
– anghinare
– mentă, rozmarin, oregano
– pătrunjel, cimbru, busuioc
– ulei de măsline
– spanac, salată verde
– kale
– conopidă
– sfeclă
– lămâi
– ceai de mușețel
Un studiu realizat la Universitatea de Farmaceutică Gifu din Japonia a arătat că luteolina pătrunde în creier și reduce simptomele de depresie. Acest antioxidant are de asemenea o acțiune anxiolitică (reduce anxietatea) și îmbunătățește memoria.
Cercetătorii chinezi de la Departamentul de Neurologie din cadrul Spitalului Central Xinxiang din Henan au arătat că luteolina ameliorează semnificativ tulburările de memorie și de învățare spațială la animalele de laborator.
Studiile in vivo pe șobolani de laborator au arătat că acest flavonoid protejează împotriva disfuncțiilor cognitive induse de hipoperfuzie cerebrală cronică și poate îmbunătăți memoria în tulburările neurodegenerative.
Hipoperfuzia înseamnă o insuficiență circulatorie la nivel cerebral. Întrucât creierul nu este suficient de bine alimentat cu sânge, pot să apară stări de leșin și pierderea cunoștinței.
La șoarecii obezi, luteolina a demonstrat efecte protectoare inclusiv împotriva defectelor cognitive cauzate de o dietă bogată în grăsimi.
Cercetătorii americani și chinezi au realizat un studiu în anul 2014 în care au demonstrat că luteolina este un compus natural sigur care poate preveni sau trata leziunile cerebrale traumatice, și patologiile bolii Alzheimer asociate acestor leziuni.
Un alt studiu realizat la Școala de Medicină din cadrul Universității Jinan din China a arătat că luteolina are un potențial terapeutic în tratamentul tulburărilor neuroinflamatorii.
Cunoscând toate aceste efecte benefice ale luteolinei, persoanele cu probleme de memorie ar trebui să consume mai multe alimente care conțin acest antioxidant, dacă nu sunt interdicții din partea medicului sau nutriționistului.
Surse articol:
1. https://www.sciencedaily.com/releases/2010/07/100708141622.htm
2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21881237
3. https://selfhacked.com/2016/06/07/top-11-science-based-health-benefits-luteolin/
4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19857483
5. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19149659
6. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4838167/
7. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3907845/