Boala ficatului GRAS – simptome, factori de risc, alimentație

Boala ficatului gras non-alcoolică este cea mai frecventă afecțiune hepatică din societățile occidentalizate. Se mai numește steatoză hepatică, și în cele mai multe cazuri, nu produce simptome.

Această afecțiune apare ca urmare a unei depuneri de grăsime excesivă în celulele ficatului. Atunci când 5-10% din greutatea ficatului este reprezentată de grăsime, se pune diagnosticul de ficat gras (steatoză).

Boala Ficatului Gras

Factori de risc

Cei mai predispuși la boala ficatului gras sunt persoanele cu:

greutate peste limita normală
grăsime concentrată în jurul abdomenului
– un nivel crescut de colesterol și trigliceride
diabet, sindrom metabolic sau hipotiroidie

Cu toate acestea, unele persoane se pot îmbolnăvi de steatoză hepatică și fără să aibă aceste riscuri. Boala afectează mai ales segmentul de vârstă cuprins între 40 și 60 de ani. Cele mai vizate sunt femeile.

Citeste si : Dietă Ficat Gras – Regim Alimentar, Factori de Risc 

TRATAMENT naturist și DIETĂ pentru FICAT GRAS (steatoză hepatică) 

 Simptome și semnale de alarmă

Pot trece ani de zile până când boala să se manifeste prin simptome organice:

– oboseală, slăbiciune, scăderea în greutate
– reducerea apetitului, greață, dureri abdominale
– paloarea pielii (icter), mâncărimi
– edeme (acumularea de lichide și umflarea picioarelor sau a abdomenului)
– confuzie mentală

Dr. Laura Ene, specialist în diabet, nutriție și boli metabolice atrage atenția asupra faptului că circumferința abdominală mare – peste 80-84 la femei și 90-94 la bărbați poate fi un semnal de alarmă în cazul acestei boli.

Excesul de grăsime care se adună în jurul abdomenului poate indica faptul că inclusiv organele interne pot fi sufocate de grăsime, fapt care crește riscul de diabet, infarct sau alte evenimente cardiovasculare periculoase. O ecografie abdominală poate demonstra acest lucru.

Atenție mare la dietă

Nu există încă nici un tratament pentru boala ficatului gras. Dieta și stilul de viață sunt însă foarte importante în reversarea sau prevenirea evoluției acestei boli spre ciroză sau alte boli mai grave. În 20% din cazuri, steatoză hepatică non-alcoolică progresează spre ciroză.

Persoanele supraponderale sau obeze trebuie să se străduiască să piardă în greutate și să facă mai multă mișcare fizică. Este de asemenea necesar să se țină un regim pentru scăderea nivelului colesterolului, al trigliceridelor și al zahărului din sânge. Se impune limitarea consumului de zahăr, băuturi alcoolice și carbogazoase.

Dr. Laura Ene a declarat într-o emisiune realizată la Digi24 că boala ficatului gras îi poate viza și pe cei cu o greutate normală, dar care au o alimentație nesănătoasă: consumă multe grăsimi, dulciuri și sucuri acidulate din comerț.

Grăsimile care se depun pe ficat nu provin doar din grăsimile alimentare. Zaharurile excesive neconsumate se acumulează sub formă de trigliceride.

Se impune așadar o atenție sporită asupra dietei. Este important ca mesele să fie echilibrate și ușoare. Să se respecte regula celor trei mese pe zi. O greșeală foarte mare este să se consume foarte multă mâncare seara, îndosebi pâine, cartofi, paste și fructe bogate în zaharuri care favorizează creșterea în greutate și riscul apariției steatozei hepatice.

Sunt contraindicate snacksurile și alte gustări între mese, produsele fast-food și băuturile carbogazoase din comerț. Dieta trebuie să conțină mai multe legume proaspete. Carnea trebuie să fie slabă, iar lactatele cu un conținut redus de grăsime.

Surse articol:
1. http://www.digi24.ro/magazin/stil-de-viata/viata-sanatoasa/ficatul-gras-boala-oamenilor-sedentari-circumferinta-abdominala-crescuta-poate-fi-un-semnal-de-alarma-504226
2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23329465
3. http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/nonalcoholic-fatty-liver-disease/symptoms-causes/dxc-20211639
4. http://www.liverfoundation.org/abouttheliver/info/nafld/

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.