VINDECAREA se produce dinspre INTERIOR înspre EXTERIOR – bolile SUFLETEȘTI de care nu ne dăm seama – Părintele Sofian Boghiu

Mult mai adânci și mai greu de vindecat sunt bolile sufletești decât cele trupești. Acestea există în noi fără să le vedem ori să le conștientizăm. Efectele lor sunt cu atât mai grave cu cât se răsfrâng nu doar asupra noastră, ci și asupra aproapelui nostru.

Părintele Sofian Boghiu numește câteva din aceste boli ale sufletului de care adesea nu ne dăm seama că le avem: mânia, fățărnicia, mândria, necredința, nepăsarea și lipsa de dragoste pentru semenii noștri, vorbirea de rău și discreditarea celorlalți.

Părintele Sofian Boghiu

Părintele Sofian Boghiu

Acestea sunt simptome ale unui suflet bolnav, plin de patimi, care necesită foarte mult timp pentru a se curăți și tămădui. În „limbaj duhovnicesc”, ele se numesc păcate, adică încălcări ale poruncilor lui Dumnezeu.

Cel mai mare rău, spunea Părintele Sofian, este că noi „am pierdut conștiința păcatului. Nu ne dăm seama că greșim, comițând păcatele amintite mai sus.”

Ni se pare normal și „firesc” să ne mâniem, să ne supărăm pe cineva, să ținem ranchiună față de cineva care ne-a greșit, să nu iubim pe cei care nu au o atitudine tocmai corectă sau bună față de noi.

Aceste păcate trebuie înlăturate din viața noastră, deoarece ele produc un haos interior foarte mare, spunea Părintele Sofian, și ne îmbolnăvesc pe dinăuntru.

Atunci când ne vom tămădui pe dinăuntru, ne vom face bine și în plan fizic, pentru că vindecarea sufletească produce în mod automat și ameliorarea neputințelor trupești.

Procesul de vindecare este unul invers față de cel cunoscut în domeniul medical. Vindecarea pornește dinspre interior înspre exterior:

„Iisus vindecă mai întâi aceste răni sufletești, iar apoi, ca o consecință a vindecării esențiale dinlăuntru, Iisus vindecă și boala trupească.”

Metodele prin care ne putem elibera de patimile care ne îmbolnăvesc sufletul și trupul sunt tainele sfinte și sfințitoare pe care Biserica ni le oferă: spovedania, Sfânta Împărtășanie, participarea la slujbele bisericești – îndeosebi la Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie (unde credincioșii primesc foarte mult har, întărire și ajutor de la Dumnezeu) și la Sfântul Maslu, citirea Sfintei Scripturi, a vieților sfinților și a învățăturilor Sfinților Părinți.

„Fiecare dintre noi avem multe răni lăuntrice, care se vindecă prin pocăință, adică prin recunoașterea sinceră a păcatelor și regretul că le-am săvârșit, și pentru care cerem iertare.”

Pocăința înseamnă mai mult decât părerea de rău pentru cele săvârșite împotriva lui Dumnezeu și a aproapelui. Pocăința înseamnă schimbarea modului nostru de a gândi, de a vorbi și de a ne comporta. Înseamnă o înnoire lăuntrică, o înlocuire a omului celui vechi cu omul cel nou, după chipul și asemănarea lui Dumnezeu.

Prin taina spovedaniei primim iertare și slobozire de păcatele noastre. Strădania ulterioară de a trăi o viață curată și sfântă va atrage mila și harul lui Dumnezeu, și viața noastră va deveni mult mai frumoasă, plină de lumină și de pace.

Fiind iertați, dobândim vindecarea lăuntrică, după care se rezolvă ușor și problemele exterioare ale vieții, chiar vindecarea trupească, dacă suntem suferinzi”.

(Părintele Sofian Duhovnicul – „Despre Bolile Sufletești”, Ed. Bizantină, 2012)

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.