ULEIUL de CĂTINĂ tonifică organismul, crește IMUNITATEA, încetinește procesele ÎMBĂTRÂNIRII și ne apără de CANCER

Cătina poate fi considerat pe bună dreptate un fruct miraculos, sau un „super-aliment”, întrucât conține o pleiadă de nutrienți cu efecte profilactice și curative remarcabile.

Cătina conține peste 190 de nutrienți și fitonutrienți, dintre care vitamina C (de 12 ori mai mult decât în portocale), vitamina E, vitamina A (mai multă de cât în morcovi), Omega-3, Omega-6, Omega-7 și Omega-9, superoxid dismutază (SOD) – o enzimă care previne daunele radicalilor liberi.

catina

Fructele de cătină sunt o binecuvântare de la Dumnezeu pentru pământul românesc, întrucât cresc spontan în numeroase zone din țară. Chiar și cei care nu le pot culege cu propriile mâini le pot găsi pe toată perioada toamnei în piețe.

Pentru a beneficia de proprietățile lor nutritive și terapeutice, fructele de cătină trebuie consumate proaspete, sau cât mai aproape de starea lor naturală. Ceaiul nu este cea mai bună formă de administrare.

Experții în nutriție atrag atenția asupra faptului că alimentele vegetale bogate în vitamine solubile în apă nu trebuie fierte, deoarece fierberea distruge o mare parte din acestea. Iar cătina conține cantități mari de vitamine hidrosolubile, precum vitamina C și vitamine dinc omplexul B. Cel mai bun mod de a consuma cătina este sub formă de suc, macerat la rece sau extract uleios.

Cum se prepară uleiul de cătină în casă

Am găsit mai multe variante de preparare a uleiului de cătină în casă, din fructe proaspete sau din fructe uscate.

Ulei de cătină din fructele proaspete

Se alege un kilogram de fructe de cătină coapte bine și sănătoase. Se îndepărtează impuritățile, se spală bine și apoi se zdrobesc cu un blender. Pasta obținută se pune într-un borcan de sticlă. Se umple recipientul cu ulei de măsline sau de floarea-soarelui și se pune capacul deasupra, fără a-l înfileta ermetic.

Se lasă la macerat 1 lună de zile, la temperatura camerei, apoi se strecoară printr-un tifon. Se păstrează în sticluțe închise la culoare, etichetate cu numele uleiului și data de preparare.

→ Ulei de cătină din fructe uscate

• 100 g de pulbere de cătină
• 24 de linguri de ulei de măsline

Boabele de cătină se aleg de impurități, se spală cu apă fiartă și răcită, se se zvântă bine, apoi se usucă la aer sau în cuptor.

După ce au devenit casante, se macină prin râșnița electrică de cafea, până se transformă într-o pulbere fină.

Pulberea se pune într-un borcan de sticlă și se adaugă uleiul. Se amestecă bine, se lasă 3 săptămâni la macerat, apoi se strecoară uleiul.

Se ia câte 1 linguriță, de 2-3 ori pe zi, cu un sfert de oră înainte de masă. Se poate administra simplu, sau cu puțină miere. Se pot ține cure de câte 30 de zile, sau după sfatul medicului.

Extern, uleiul se aplică pe zonele afectate dimineața și seara și se lasă 20 de minute.

Indicații terapeutice

Uleiul de cătină este bogat în carotenoide, tocotrienoli și tocoferoli, fenoli, terpeni, glucozide, steroli din plante, seleniu, fier, cupru și mangan.

Acizii grași esențiali împiedică depunerea de grăsimi în corp. Vitamina B12 și Omega-3 previn boala Alzheimer și îmbunătățesc declinul cognitiv.

Uleiul de cătină are efecte hepatoprotectoare. Reduce nivelul de aflatoxine din ficat și reduce efectele adverse ale acestor substanțe.

– îmbătrânire prematură
– cancer (prevenire)
– slăbiciune generală, oboseală
– imunitate scăzută
– stres
– afecțiuni cardiovasculare
– afecțiuni digestive (stomac deranjat, dispepsie, constipație, ulcer gastric, reflux gastroesofagian)
– afecțiuni neurologice
– afecțiuni psihice
– afecțiuni urinare și genitale
– anemie
– ochi uscați, miopie, cataractă, glaucom și alte boli de ochi
– eczeme, arsuri, degerături, alergi-dermii, psoriazis (utilizare externă)
– mâncărimi, tăieturi, răni care se vindecă greu
– fisuri anale
– riduri
– radiații
– sterilitate feminină și masculină

Contraindicații și precauții

Uleiul de cătină nu este recomandat persoanelor cu boli intestinale, renale și hepatice grave sau hemoragii, nici persoanelor care iau medicamente vasodilatatoare, insulină sau medicamente pentru diabet.

Uleiul de cătină nu trebuie administrat copiilor sub 12 ani. Nu se ia în cantități mari. O cură nu trebuie să dureze mai mult de 3 luni la rând.

Unele persoane pot fi alergice la uleiul de cătină. Testați-l înainte de utilizare pe o porțiune mică a brațului pentru a vedea dacă apar reacții alergice.

Alte surse susțin că uleiul de cătină poate reduce tensiunea arterială, de aceea nu trebuie consumat de către cei hipotensivi.

Surse:
1. http://documents.tips/documents/catina-5590a5e97a4fc.html
2. http://articles.mercola.com/herbal-oils/sea-buckthorn-oil.aspx

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

loading...

    Adaugă comentariu

    Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.