FORȚA vindecătoare uriașă a MĂCEȘELOR confirmată de studiile științifice recente
Grație eforturilor cercetătorilor, știința confirmă astăzi multe din utilizările medicinale tradiționale ale fructelor și legumelor.
Data viitoare când aveți ocazia să culegeți măceșe dintr-o zonă nepoluată, aduceți-vă aminte cât de sănătoase sunt! Potrivit studiilor de ultimă oră, măceșele pot ajuta la prevenirea și tratarea unei game variate de boli.
♣ Tensiune arterială mare
Un studiu din 2011, realizat la Universitatea Lund din Suedia pe 31 de persoane obeze și diabetice a rătat că măceșele au proprietăți anti-hipertensive. Cei care au primit câte 40 g de pudră de măceșe (adăugată într-o băutură) au avut o scădere de 3.4% a tensiunii arteriale sistolice după 6 săptămâni.
♣ Colesterol mare
Același studiu a arătat că măceșele ajută inclusiv la reglarea lipidelor (grăsimilor) din sânge. La sfârșitul celor 6 săptămâni de studiu, participanții care au consumat băutura pe bază de măceșe au avut o reducere a colesterolului LDL de 6 procente.
♣ Boli de inimă
Rezultatele acestor studii i-au determinat pe autori să concluzioneze că măceșele scad semnificativ riscurile cardiovasculare la persoanele obeze. Prin reducerea nivelurilor de tensiune arterială și colesterol se reduc semnificativ daunele de la nivelul vaselor de sânge care aprovizionează inima și creierul.
Carotenoidele din măceșe (beta-carotenul, zeaxantina și licopenul) previn oxidarea colesterolului LDL și implicit dezvoltarea aterosclerozei (întărirea artrelor) și apariția accidentelor vasculare cerebrale.
♣ Dureri și inflamații
Oamenii de știință de la Universitatea Novi Sad din Serbia și cei de la Universitatea din Copenhaga au demonstrat că măceșele (utilizate sub formă de piure sau gem) inhibă activitatea unor enzime (COX-1 și COX-2) implicate în inflamații, care produc dureri.
Efectele analgezice ale măceșelor se datorează în principal conținutului de acid salicilic (aspirină naturală). Acestea au fost testate într-un studiu din 2011 pe 92 de femei care au suferit o operație de cezariană. Femeile care au primit capsule cu măceșe înainte de medicamentele analgezice au avut mai puține dureri decât cele din grupul placebo.
♣ Artrită reumatoidă și osteoartrită
Pare greu de crezut că aceste fructe sălbatice au și proprietăți anti-reumatice. Potrivit unui studiu realizat la Universitatea din Copenhaga, măceșele îmbunătățesc simptomele de artrită. Studiul a fost realizat pe o durată de 13 ani, iar pacienții au primit câte 5 grame de pudră de măceșe pe zi, sub formă de capsule).
Un studiu realizat pe 3 luni la Spitalul Frederiksberg din Danemarca a arătat că pudra de măceșe reduce durerile articulare la pacienții cu osteoartrită și îmbunătățește răspunsul acestora la alte terapii. Persoanele care au primit pudră de măceșe au putut mișca mai ușor articulația șoldului.
O altă cercetare a arătat că 5 g de pudră de măceșe pe zi, timp de 3 săptămâni, a redus durerile de osteoartrită.
♣ Infecții bacteriene și fungice
Un studiu recent, din 2015, efectuat la Institutul de Cercetare în Plante Medicinale din Belgrad a arătat că măceșele au efecte antibiotice importante din punct de vedere clinic. Acestea au inhibat în proporție de 90% creșterea mai multor tipuri de bacterii: Stafilococul auriu, E. coli, Pseudomonas aeruginosa și Leishmania.
Un alt studiu a arătat că măceșele sunt eficiente și împotriva altor bacterii, precum Bacillus subtilis, Stafilococul epidermidis, Micrococcus luteus, Klebsiella pneumoniae, Proteus mirabilis.
Cercetătorii polonezi de la Universitatea de Medicină din Lublin au demonstrat într-un studiu din 2015 că măceșele au și efecte antifungice. Acestea au inhibat creșterea Candidei albicanis și a Candidei parapsilosis.
♣ Cancer
Același studiu menționat mai sus a demonstrat că extractele de măceșe împiedică dezvoltarea celulelor cancerului mamar, cervical, pulmonar și adenocarcinomului.
♣ Degenerescență maculară
Consumul de alimente bogate în luteină, zeaxantină, beta-caroten, vitamina C și licopen ajută la ameliorarea daunelor la nivelul maculei și a retinei și combat degenerescența maculară. Toți acești antioxidanți se regăsesc în măceșe.
♣ Boli degenerative
Măceșele au o activitate antioxidantă puternică. Prin faptul că împiedică oxidarea (radicalii liberi), aceste fructe previn numeroase boli degenerative care pot afecta numeroase organe, precum creierul, ficatul sau rinichii.
Antioxidanții din măceșe fac aceste fructe utile în creșterea imunității, prevenirea și tratarea răcelilor și a gripei.
Pe lângă carotenoizi, măceșele conțin și alți compuși care neutralizează radicalii liberi: acid galic, kaempferol, isoquercetină, quercetină, acid ascorbic, rutină, afla și gamma-tocoferoli (cele mai bune forme de vitamina E).
Sursă articol: http://www.realnatural.org/twelve-diseases-treated-with-rose-hips/
Este foarte adevarat ca acesta pulbere de macese are actiune antiinflamatoare, protejeaza articulatiile si reda mobilitatea lor. Este doar un supliment narural, plin de vitamina C, pe care eu il folosesc de cateva saptamani si de care sunt foarte incantata si multumita. Il recomand tuturor celor care au nevoie!