Uleiul de COADA-ȘORICELULUI – o minune la casa omului (cum să-l prepari)
Coada-șoricelului este una din cele mai apreciate plante medicinale din lume. În ciuda denumirii și aspectului ei nespectaculos, această plantă poate face adevărate minuni pentru sănătatea noastră.
Toți fitoterapeuții și botaniștii au scris despre forța ei vindecătoare excepțională, și o recomandă în numeroase afecțiuni.
În vremurile trecute oamenii o numeau „iarba tâmplarului”, datorită faptului că putea ajuta la tratarea rănilor cauzate de un fierăstrău sau lamă și la oprirea sângerării.
Toate părțile plantei pot fi folosite în scop terapeutic, sub formă de infuzie, tinctură, comprese, inhalație, ulei sau oțet. Puțini dintre noi știu că frunzele tinere proaspete de coada-șoricelului pot fi adăugate și în mâncăruri (salate, supe, mâncăruri gătite).
Dr. Mercola scrie despre efectele extraordinare ale uleiului de coada-șoricelului în tratarea afecțiunilor digestive, circulatorii, reumatice și cutanate:
– indigestie, constipație, crampe, colici, flatulență
– răni inflamate, mâncărimi, arsuri
– creșterea părului
– simptome de menopauză
– dereglări menstruale
– infecții
– cistită
Uleiul de coada-șoricelului are proprietăți antiinflamatoare, anti-spasmodice, astringente, anti-reumatice, cicatrizante, carminative, digestive, expectorante, hipotensive și tonice, datorate compușilor activi conținuți: a-pinen, b-pinen, campfen, sabinen, y-terpinen, acetat de bornel, limonen, 1,8-cineol, camfor ș.a.m.d.
Uleiul de coada-șoricelului este util în varice și hemoroizi, datorită faptului că are efecte benefice asupra circulației sângelui.
Ajută la eliminarea inflamațiilor din corp, de la nivelul tractului respirator (răceli), sistemului digestiv și circulator, și a toxinelor prin transpirație. Este de asemenea eficient în eliminarea excesului de sare și apă din corp.
Uleiul de coada-șoricelului calmează durerile reumatice și articulare. Împiedică acumularea acidului uric în articulații și mușchi, și susține pierderea în greutate.
Cum se prepară uleiul de coada-șoricelului în casă
Rețeta este foarte ușoară. Ideal ar fi să folosiți planta culeasă direct din natură, din zone nepoluate, pentru a obține un produs cu o eficiență sporită.
De la coada-șoricelului se pot folosi frunzele și florile. Frunzele trebuie tocate sau mărunțite între degete dacă sunt uscate. Florile pot fi folosite întregi.
Umpleți un borcan de sticlă uscat pe jumătate sau trei-sferturi cu plantele. Se pot adăuga și 1-2 linguri de gălbenele. Turnați ulei de măsline (dacă plantele sunt uscate, încălziți-l puțin înainte, fără să-l clocotiți), până la gura borcanului.
Amestecați bine cu o lingură/spatulă de plastic, eliminând micile bulele de aer care se formează în ulei, pentru a împiedica formarea mucegaiului. Plantele trebuie să fie cufundate bine în ulei.
Închideți borcanul ermetic. Lăsați-l pe pervaz sau într-un alt loc însorit sau călduros din casă timp de 2 săptămâni, agitându-l ocazional.
Sau puteți infuza uleiul mai repede pe bain-marie la foc minim, timp de 2 ore. Apa și uleiul nu trebuie să clocotească.
Strecurați uleiul printr-un tifon într-un borcan curat. Stoarceți la urmă tifonul pentru a extrage tot uleiul din plante. Dacă folosiți planta verde, lăsați uleiul în borcan câteva zile pentru a observa dacă se formează depuneri de apă pe fund (aceasta poate strica uleiul). Strecurați uleiul cu grijă și aruncați apa. Procedați astfel până nu mai vedeți deloc apă.
Etichetați borcanul sau sticluțele cu numele și data preparării și păstrați-l într-un loc întunecos din casă. Rezistă câteva luni.
Se poate folosi sub formă de masaj pentru dureri și afecțiuni ale pielii, sau poate fi incorporate în diferite creme sau alifii.
Surse articol:
1. http://articles.mercola.com/herbal-oils/yarrow-oil.aspx
2. https://whisperingearth.co.uk/2010/04/26/potions-group-making-herb-infused-oils/