LEACURI din plante pentru cei cu REUMATISM articular – prof. Constantin Milică
Reumatismul este o afecțiune care îi afectează în mod special pe cei care locuiesc în țările cu climă temperată, cum este și țara noastră. În regiunile foarte călduroase (ecuator) și foarte reci (polul nord), reumatismele sunt practic inexistente.
Durerile se accentuează în perioada rece, din cauza umezelii, a frigului și a ceții. Persoanele vârstnice simt aceste dureri cu mai multă intensitate și frecvență.
În categoria reumatismelor articulare sunt incluse artritele (reumatisme inflamatoare și infecțioase, spondiloza anchilozantă) și artrozele (reumatism degenerativ). Artrita poate să apară și la persoanele mai tinere.
Remedii din plante pentru reumatisme articulare
Profesorul universitar dr. Constantin Milică de la Iași recomandă câteva remedii naturiste pe bază de plante care au proprietăți antiinflamatoare, revulsive, antialergice, diuretice, depurative și sudorifice.
Uz intern
• Soc. Se prepară o infuzie din 1-2 lingurițe de flori de soc la 1 cană (250 ml) de apă clocotită. Ajută la eliminarea toxinelor prin urină și transpirație.
• Mușețel. Se prepară o infuzie dintr-o linguriță de flori la 1 cană de apă clocotită. Are efecte antiinflamatoare, anestezice, bacteriene și antiseptice.
• Tătăneasă și salcie. Se amestecă în părți egale rădăcini de tătăneasă și scoarță de salcie. Se folosesc 10 g de amestec la 200 ml de apă. Plantele se fierb timp de 10 minute, după care se mai lasă 10-20 de minute la infuzat. Se consumă câte 2-3 căni pe zi. cura poate dura 2-3 săptămâni.
• Infuzie mixtă. Se amestecă în părți egale flori de sulfină, frunze de salvie, de rozmarin, de frasin, de mesteacăn și de urzică. Se folosește 1 linguriță la 1 cană de apă clocotită. Se pot bea câte 2-3 căni pe zi.
• Amestec de plante. Se combină în cantități egale coada-calului, scoarță de salcie, teci de fasole, flori de soc, rădăcină de lemn dulce, frunze de mesteacăn și de frasin și fructe de ienupăr. Se fierbe 1 lingură de amestec de plante în 200 ml de apă timp de 2 minute, apoi se lasă 10-15 minute la infuzat. Se beau câte 3 căni pe zi.
• Rețeta autorului: coada-calului, coada-șoricelului, urzică vie, mentă, păpădie, soc, mesteacăn, salcie, frasin, ienupăr, teci de fasole.
Uz extern
• Comprese. Se aplică pe locurile dureroase comprese înmuiate în infuzie caldă de coada-calului, sulfină și tătăneasă.
• Masaj. Articulațiile dureroase se fricționează cu diferite tincturi: de rozmarin, muguri de plop negru, cimbrișor, ardei roșu și fructe de ienupăr, sau de rădăcini de tătăneasă și hrean. Sau se pot folosi uleiuri din plante, combinate sau separat: mentă, lavandă, ienupăr, rozmarin, mușețel, petale de trandafir, sunătoare, eucalipt. La fel de bune sunt unguentele pe bază de gălbenele, tătăneasă, venin de viperă și lumânărică.
• Cataplasmă. Se amestecă 2 linguri de polen uscat măcinat cu 100 ml de ulei. Se fierbe amestecul 5-10 minute la foc mic, până rezultă o pastă. Se aplică seara, înainte de culcare pe locul dureros și se lasă să acționeze până a doua zi.
• Băi generale. Se pot folosi următoare plante separat sau amestecate: castane sălbatice, frunze de frasin, frunze de mentă, frunze de ștevie, flori de fân, fructe de ienupăr, rădăcină de tătăneasă, scoarță de salvie, muguri de pin și făină de muștar negru.
Atenție! Dacă urmați orice fel de tratament medicamentos, cereți sfatul medicului înainte de a consuma aceste plante în scop terapeutic. Se impune de asemenea precauție la persoanele care se știu cu alergii la anumite plante.
Sursă articol: http://www.farmacia-verde.ro/2011/03/25/remedii-naturiste-pentru-reumatismele-articulare/